Έβρος: Πάνω από 1000 βαμβακοκαλλιεργητές εκτός συνδεδεμένης – Τι λέει ο Υπουργός

Σε πλήρη αναστάστωση βρίσκονται οι βαμβακοπαραγωγοί σε όλο τον Έβρο, αφού πολλοί από αυτούς δεν είδαν τα χρήματα της συνδεδεμένης βάμβακος να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πάνω από 1000 παραγωγοί στον βόρειο Έβρο και πάνω από 1500 σε όλο το Νομό, δεν είδαν χρήματα στους λογαριασμούς τους και αυτό τους έχει γεμίσει απόγνωση καθώς τα χρήματα αυτά ήταν απαραίτητα για τη συνέχιση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

«Έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς που περιμέναμε να κλείσουμε με αυτά τα χρήματα» λένε παθόντες στο «R», σημειώνοντας πώς και εξαιτίας της εν γενεί δυσμενούς συγκυρίας δεν υπάρχει πια το λεγόμενο «βερεσέ».

Το μπέρδεμα δημιουργήθηκε εξαιτίας των πλαφόν που όρισε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταβολή της συνεδεδεμένης και το οποίο είναι διαφορετικό από δήμο σε δήμο. Πέρα από αυτό, υπάρχουν πολλοί αγρότες που έχουν χωράφια σε διαφορετικούς δήμους ή πάνω σε όρια αυτών και το πρόβλημα τους ήταν ακόμη μεγαλύτερο (π.χ. στα όρια των δήμων Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου ή Διδυμοτείχου και Σουφλίου).

Δύο βδομάδες υπομονή ζητά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  

Η δυσμενής εξέλιξη κινητοποίησε συνολικά την αγροτική κοινότητα του Έβρου με έμφαση στο βόρειο Έβρο, όπου η βαμβακοκαλλιέργεια είναι περισσότερο διαδεδομένη και οι καλλιεργητές πολλοί περισσότεροι. Η κατάσταση αυτή έφερε τον δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη σε επαφή με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη.

Ο κος Μαυρίδης απέσπασε από τον Υπουργό τη δέσμευση ότι όλοι παραγωγοί θα πληρωθούν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, πλην όμως και σε αυτή τη δέσμευση οι αγρότες στέκονται με κριτική διάθεση και διατηρούν σοβαρές αμφιβολίες για την τήρησή της.

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 29/3/2019}