Μειωμένη παραγωγή στο βαμβάκι έφεραν οι καιρικές συνθήκες

Με επιτυχία αντιμετωπίστηκαν υψηλοί πληθυσμοί πράσινου σκουληκιού στις αρχές Αυγούστου

Το 2ο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας στη Ροδόπη εξέδωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, για την ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για την καλύτερη καλλιεργητική διαχείριση και αποτελεσματική φυτοπροστασία στις βαμβακοκαλλιέργειες.

Όπως διαπιστώνεται στο δελτίο, τα βαμβάκια είναι στο στάδιο ωρίμανσης και ανοίγματος καρυδιών. Τα ξηρικά βαμβάκια είναι στο στάδιο της συγκομιδής και σε πολλά έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή τους. Τα αρδευόμενα βαμβάκια έχουν ανοίξει σε ποσοστό 50%-70%,αναλόγως της πρωϊμότητας τους.

Οι καιρικές συνθήκες Αυγούστου και Σεπτεμβρίου (υψηλές θερμοκρασίες, ανομβρία και ισχυροί βόρειοι άνεμοι για παρατεταμένο χρονικό διάστημα) αύξησαν πολύ τις ανάγκες σε άρδευση και η συνολική παραγωγή σε σύσπορο βαμβάκι αναμένεται ότι θα είναι μειωμένη κατά ποσοστό 10%-15%.

Σε πολλές βαμβακοφυτείες όπου διαπιστώθηκαν υψηλοί πληθυσμοί πράσινου σκουληκιού στο πρώτο 10ήμερο Αυγούστου έγιναν εντομοκτόνες επεμβάσεις με θετικά αποτελέσματα.

Συστάσεις για την περίοδο συγκομιδής

Από εδώ και στο εξής, τονίζει η υπηρεσία, η μέριμνα των παραγωγών πρέπει να εστιαστεί στην σωστή ωρίμανση και αποφύλλωση, ώστε να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες συγκομιδής και καλύτερη ποιότητα σύσπορου βαμβακιού απαλλαγμένου από ξένες ύλες. Οι παραγωγοί έχουν δυνατότητες επιλογής σκευασμάτων που δρουν είτε σαν ωριμαντικά είτε σαν αποφυλλωτικά ή μπορούν να κάνουν συνδυασμούς αυτών.

Τα ωριμαντικά (ethephon) επιταχύνουν τόσο την ωρίμανση όσο και την αποφύλλωση γιατί μετά την εφαρμογή τους απελευθερώνεται αιθυλένιο στους φυτικούς ιστούς το οποίο συμβάλλει τόσο στην ωρίμανση–άνοιγμα καρυδιών, όσο και στην αποφύλλωση. Για να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα πρέπει μετά τον ψεκασμό ωριμαντικών να επικρατήσουν θερμοκρασίες ημέρας και νύχτας μεγαλύτερες των 15ο C -18ο C για μια εβδομάδα, η σχετική εδαφική υγρασία να είναι χαμηλή και να επικρατεί καιρός με ηλιοφάνεια. Στις πρώιμες φυτείες επαρκεί συνήθως η χρήση τους, καθώς τα καρύδια είναι αρκετά ώριμα και ανοιγμένα, οι θερμοκρασίες είναι ακόμη ευνοϊκές (μικρότερες των 15 βαθμών κελσίου) και υπάρχει διαθέσιμος χρόνος.

Τα εγκεκριμένα αποφυλλωτικά σκευάσματα εμφανίζουν ισχυρή και ταχεία αποξηραντική δράση. Με βάση την εμπειρία των προηγουμένων ετών προτείνεται να εφαρμόζονται όταν έχει ανοίξει περισσότερο από το 70%-80% των καρυδιών, διαφορετικά μπορεί να προκαλέσουν ποιοτικές και ποσοτικές ζημιές. Προσοχή πρέπει να δοθεί και στην δοσολογία εφαρμογής.

Μετά τη συγκομιδή

Μετά τη συγκομιδή επιβάλλεται να γίνει στελεχοκοπή και να ακολουθήσει φθινοπωρινό όργωμα σε βάθος 20-25 εκατοστών, ώστε να καταστραφούν οι διαχειμάζουσες μορφές πράσινου σκουληκιού που βρίσκονται στο έδαφος. Οι εργασίες αυτές είναι πολύ απαραίτητες επειδή μειώνουν τον πληθυσμό του σκουληκιού που θα επιβιώσει για να προσβάλλει τα φυτά στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Ροδόπης μπορούν να βοηθήσουν προς στην κατεύθυνση αυτή παρέχοντας τις συμβουλές τους (τηλ. επικοινωνίας 2531350408-411).

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr/ , του Κωνσταντίνου Μαρκενδούδη, 11/10/2017}