Εκδήλωση για το αρχαίο λιμάνι την Κυριακή στα Άβδηρα

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) θεσπίστηκαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991. Υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο εορτασμός τους γίνεται σε όλη την Ευρώπη με το γενικό σύνθημα «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά».

Κάθε χώρα έχει τον δικό της συντονιστικό φορέα. Στην Ελλάδα, που συμμετέχει στο πρόγραμμα από το 1996, τον συντονισμό των εκδηλώσεων αναλαμβάνει η Διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού, με θεματολογία που αλλάζει ανά διετία. Ως χρόνος εορτασμού ορίζεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Έμφαση δίνεται σε χώρους που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί, που είναι δυσπρόσιτοι για το κοινό ή κλειστοί.

Το θέμα που επιλέχθηκε για τη διετία 2017 – 2018, έχει τον τίτλο «ΠΟΛ(ε)ΙΣ». Οι πόλεις, παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρές, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες θα προτείνουν μια διαφορετική αφήγηση της ιστορίας όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Ταυτόχρονα θα θέσουν προβληματισμούς και θα ανοίξουν συζητήσεις για τη μεταμόρφωσή τους μέσα στον σύγχρονο κόσμο και το μέλλον τους.

Στο πλαίσιο αυτό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης διοργανώνει την εκδήλωση «Άβδηρα. Τα λιμάνια και ο ρόλος τους στην ιστορική πορεία της πόλης».

Τα Άβδηρα, όπως και οι περισσότερες αρχαίες ελληνικές πόλεις, αντλούσαν τη δύναμή τους από τη θάλασσα. Σε όλες τις περιόδους της ιστορίας της η πόλη έπρεπε να έχει άμεση σύνδεση με το υγρό στοιχείο. Οι συνθήκες όμως δεν υπήρξαν ιδιαίτερα ευνοϊκές για την προσπάθεια αυτή. Κλιματικοί και γεωμορφολογικοί παράγοντες μετέβαλλαν το περιβάλλον πολύ συχνά, μετατρέποντάς το από θαλάσσια σε ελώδη και τελικά χερσαία περιοχή. Καταβάλλοντας τιτάνιο αγώνα οι Αβδηρίτες μετατόπιζαν τα λιμάνια τους νοτιότερα, ώστε να μην διακοπεί η απαιτούμενη επαφή με τη θάλασσα.

Σήμερα γνωρίζουμε πέντε λιμενικές κατασκευές. Οι δύο βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, οι λιμενοβραχίονές τους όμως διακρίνονται περισσότερο ή λιγότερο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Οι άλλες τρείς βρίσκονται σήμερα σε χερσαία περιοχή. Θα σας τις παρουσιάσουμε με οδηγό την Προϊσταμένη της Εφορείας Κωνσταντίνα Καλλιντζή.

Η παρουσίαση θα γίνει με τους εξής τρόπους: Διάλεξη, Ιστορικό περίπατο και Δωρεάν διανομή έντυπου υλικού.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 11: 00 στο Μουσείο Αβδήρων με διάλεξη και προβολή διαφάνειών. Θα συνεχιστεί στον Αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων με την περιήγηση στα λιμάνια της πόλης.

Η περιήγηση θα πραγματοποιηθεί με αυτοκίνητο και πεζή. Θα χρησιμοποιηθούν τα ΙΧ αυτοκίνητα των επισκεπτών, ενώ θα είναι διαθέσιμο και το λεωφορείο του Δήμου Αβδήρων. Για επιβίβαση στο τελευταίο θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Στην ανακοίνωση που υπογράφει η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης προσκαλεί τους Ξανθιώτες την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, από τις 11.00 έως τις 13.30 για να σας πούμε τις ιστορίες των λιμανιών των Αβδήρων

Είσοδος ελεύθερη. Τηλέφωνα συνεννόησης καθημερινά: 25410-51003, 25410-51783, e-mail: efaxan@culture.gr

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr  , 22/9/2017}