ΥπΑΑΤ Μ. Βορίδης: Αυστηροί έλεγχοι και βαριά πρόστιμα για την κακομεταχείριση ζώων

Στόχος του Υπουργείου η αποτροπή κάθε είδους κακομεταχείρισης των ζώων και η βελτίωση των όρων ευζωίας τους

Αυστηροποίηση των ελέγχων για την κακομεταχείριση των ζώων σε ολόκληρη την επικράτεια ενόψει και της προσεχούς τουριστικής περιόδου προανήγγειλε σε ανακοίνωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης, με αφορμή δημοσιεύματα σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν τα γαϊδουράκια στη Σαντορίνη και τα υπόλοιπα ιπποειδή στην χώρα μας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση κύριο μέλημα τόσο του υπουργού όσο και συνολικά του υπουργείου αποτελούν οι «συνθήκες καλής διαβίωσης των παραγωγικών ζώων, των ζώων εργασίας και εν γενεί όλων των ζώων της πατρίδας μας» ενημερώνοντας τις κτηνιατρικές υπηρεσίας και το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων για τις ορθές συνθήκες ευζωίας και εργασίας των ζώων, τόσο σε επιστημονικό πεδίο όσο και σε βιοηθικό.

Σε ό,τι αφορά τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει αποστείλει οδηγίες για τον τρόπο χρησιμοποίησης τους που βασίζονται τόσο στην εθνική και διεθνή νομοθεσία όσο και στην ορθή πρακτική τους.

Τονίζεται ότι στόχος του Υπουργείου ενόψει της προσεχούς τουριστικής περιόδου είναι η αυστηροποίηση των σχετικών ελέγχων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Στην περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας από τις ελεγκτικές αρχές θα επιβάλλονται στους παραβάτες αυστηρές ποινές. Επισημαίνεται ότι το προβλεπόμενο πρόστιμο μπορεί να φτάσει τις 30.000 €.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση «το θέμα παρακολουθείται στενά από το Υπουργείο που φροντίζει να ενημερώνει άμεσα για τα νέα επιστημονικά δεδομένα και τις οδηγίες της Επιτροπής που στόχο έχουν την αποτροπή κάθε είδους κακομεταχείρισης των ζώων και της βελτίωσης των όρων ευζωίας τους. Με αυτό τον τρόπο θεωρούμε ότι διατηρείται και ενισχύεται ο παραδοσιακός χαρακτήρας των τοπικών κοινωνιών, βελτιώνεται η οικονομία τους αλλά συγχρόνως προστατεύονται και τα ζώα».

[Φωτογραφία: Eurokinissi/ KLODIAN LATO]

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr/, 9/12/2019}