Η Χρύσα Μαυρίδου είχε τα ανθεκτικότερα αυγά της Περιφέρειας!

Αναδείχθηκε πρώτη στις 13ες περιφερειακές αυγομαχίες

Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λεκάνης “Οι Ρίζες” σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Νέστου πραγματοποίησαν με επιτυχία, το Σάββατο 28 Απριλίου 2018 στις 11:00 π.μ., στο προαύλιο του παλιού Παιδικού Σταθμού στη Λεκάνη Καβάλας τις 13ες Περιφερειακές Αυγομαχίες, σε μια προσπάθεια διάσωσης και ανάδειξης του εθίμου του τσουγκρίσματος των αβγών, που οι πρόγονοι τους έφεραν από τον Πόντο.

Συμμετείχαν 20 αυγομάχοι, διαφόρων ηλικιών, από διάφορα μέρη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο κάθε αυγομάχος είχε στην κατοχή του 30 βρασμένα και αριθμημένα αβγά, τα οποία αφού ελέχθησαν από την επιτροπή που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό, επιδόθηκαν σε τσουγκρίσματα, η έκβαση των οποίων ανέδειξε νικητές τους Χρύσα Μαυρίδου, η οποία κατέκτησε την πρώτη θέση, Δημήτριο Δεβρίκη, ο οποίος κατέλαβε τη δεύτερη θέση  και τον Στέλιο Τσοκαταρίδη, ο οποίος πέτυχε την τρίτη θέση. Οι τρεις νικητές βραβεύθηκαν με κύπελλα, καθώς και με χρηματικό έπαθλο της τάξης των 120 ευρώ, 70 ευρώ και 50 ευρώ, αντίστοιχα.

Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί έδειχνε έντονο ενδιαφέρον για την εξέλιξη του αγώνα. Μεταξύ των οποίων, ήταν και πολλά άτομα του ΚΑΠΗ Χρυσούπολης στα πλαίσια της εκδρομής που διοργανώθηκε με αφορμή την συγκεκριμένη εκδήλωση. Την εκδήλωση πλαισίωσε και η παρουσία του χορευτικού τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λεκάνης “Οι Ρίζες”. Ακολούθησε, γλέντι με τους τοπικούς καλλιτέχνες, Ανέστη Ραμπίδη και Κωστή τη Πατόζ, χαρίζοντας κέφι και διάθεση υπό τους ήχους της ποντιακής μουσικής.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους  η Χρύσα Μαυρίδου αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ο Γρηγόρης Κεσαπίδης πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Δήμαρχος Νέστου Ευάγγελος Τσομπανόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Ορεινού Τάκης Τουμπεκτσής  και η πρόεδρος του ΝΠΔΔ “Ευνεστία” Ελένη Αργυρέλη.

Ο πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ευχαριστούν από καρδιάς τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λεκάνης “Οι Ρίζες”, για την εξαιρετική διοργάνωση των 13ων Περιφερειακών Αυγομαχιών, τον Δήμο Νέστου για την συνεισφορά του στην εκδήλωση, τον πατήρ Βασίλειο για την πολύτιμη συνδρομή του, όλα τα σωματεία της Περιφέρειας, που στηρίζουν την αναβίωση του συγκεκριμένου εθίμου και φυσικά, όλα τα μέσα ενημέρωσης που στήριξαν και πρόβαλλαν την συγκεκριμένη εκδήλωση όπως και κάθε εκδήλωση του Συνδέσμου.

Τέλος, τους αυγομάχους, που έλαβαν μέρος στον αγώνα αυτό (με σειρά κατάταξης): Χρύσα Μαυρίδου, Δημήτριος Δεβρίκης, Στέλιος Τσοκαταρίδης, Θεόφιλος Παπαδόπουλος, Λευτέρης Κοκκινίδης, Ιωάννης Κεσαπίδης, Ιωάννης Ταϊρίδης, Βασίλειος Πάνος, Δημήτριος Σαμαράς, Γεώργιος Πάλλας, Σάββας Νικολαΐδης, Ζωή Τσοκαταρίδου, Σάκης Κιουμουρτζής, Ιωάννης Νικολαΐδης, Λευτέρης Μαρμαλίδης, Θωμάς Βασιλειάδης, Ιωάννης Λαζαρίδης, Σωτήρης Μαρμαλίδης, Σάββας Παπαδόπουλος, Μάνος Κοκκινίδης.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr/, 5/5/2018}