Εξωστρεφές και μαγευτικό το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής

Περίπου εκατό ήταν όσοι βρέθηκαν στο μουσείο για νυχτερινή ξενάγηση κι απόλαυση της πανσελήνου – Χαρούμενη η αρχαιολόγος-μουσειολόγος Νάγια Δαλακούρα, βλέπει την συμμετοχή να είναι ενθαρρυντική ακόμη και από παιδιά

Εξωστρεφές και μαγευτικό αποδείχθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, το βράδυ της Κυριακής 26 Αυγούστου. Μόνο τυπικό δεν ήταν εκείνο το βράδυ, καθώς, αντί να έχει κλειστές τις πόρτες του το μουσείο, άνοιξε για το κοινό, για μία ξενάγηση διαφορετική από όλες τις άλλες, υπό το φως της πανσελήνου. Και η πρωτοβουλία είχε επιτυχία, αν κρίνουμε από το ευρύ πλήθος το οποίο συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει την ξενάγηση αλλά και να δει τα εκθέματα σε μία ώρα όπου δεν έχουμε συνηθίσει να επισκεπτόμαστε τέτοια σημεία.

Η εκδήλωση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης συμμετείχε στις πανελλήνιες εκδηλώσεις του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον εορτασμό της αυγουστιάτικης πανσελήνου με ξενάγηση για το ευρύ κοινό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής. Η είσοδος ήταν ελεύθερη για όλους. Την ξενάγηση επιμελήθηκαν η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης Χρύσα Καραδήμα και η αρχαιολόγος – μουσειολόγος Νάγια Δαλακούρα, σε δύο γκρουπ. Μετά τις ξεναγήσεις υπήρξε ελεύθερος χρόνος για όλους, ώστε να περιηγηθούν εντός του μουσείου ή να κάτσουν στους χώρους τους, μέσα ή έξω από αυτό, για να απολαύσουν την πανσέληνο. Ενδεικτικό της επιτυχία της βραδιάς ήταν πως οι τελευταίοι επισκέπτες έφυγαν λίγο πριν τις 12, ενώ ο “Χ” κατά την επίσκεψή του λίγο μετά τις 11, βρήκε επίσης αρκετό κόσμο ακόμη στο μουσείο.

Η απήχηση

Χαρούμενη για την απήχηση της συγκεκριμένης ξενάγησης, αλλά και των δράσεων που γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, είναι η κα Δαλακούρα. Περίπου 100 ήταν όσοι κατέφτασαν στο μουσείο για να παρακολουθήσουν την ξενάγηση, όπως μας είπε, και για “να δουν το μουσείο τη νύχτα”. Σε άλλο σημείο διαπίστωσε πως “είχαν ξαναεπισκεφτεί το μουσείο και ήρθαν επί τούτου, για να ακούσουν την ξενάγηση. Δηλαδή άφησαν τις παραλίες και όλες τις …ρομαντικές εξωτερικές περιοχές, για να έρθουν στο μουσείο. Κι αυτό ήταν πολύ σημαντικό για μας, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν και συμμετοχή των μικρών παιδιών”.

Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση, η κα Δαλακούρα, πως “με την προσπάθεια που έχουμε κάνει ο κόσμος πλέον γνωρίζει το μουσείο”, και σημείωσε πως ο μοναδικός τρόπος για να φέρουμε άτομα που δεν έχουν επισκεφτεί το μουσείο, μέσα σε αυτό, είναι με διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα που “πρέπει να κάνουμε συνέχεια”, όπως είπε.

Η κα Δαλακούρα μας εξήγησε και σε τι αποσκοπεί η επιλογή του Αρχαιολογικού, σημειώνοντας ότι φέτος γίνονται πολλές δράσεις και στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας (δύο εκδηλώσεις του φεστιβάλ Μαρωνείας – Σαπών που έγιναν και εκδηλώσεις που φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους προσεχώς.

Το μουσείο

Η κατασκευή του κτιρίου ολοκληρώθηκε το 1976 με σχέδια του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη και έκτοτε στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, αλλά και την ΙΘ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Το μουσείο περιλαμβάνει ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης, από την προϊστορική έως τη βυζαντινή εποχή, τα οποία εκτίθενται τοπογραφικά και χρονολογικά. Πλούσιο εποπτικό υλικό αποτελούμενο από χάρτες, κείμενα, εικόνες παρέχει πληροφορίες και ενημερώνει τους επισκέπτες για τα εκθέματα.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 28/8/2018}