Απροστάτευτοι οι κτηνοτρόφοι στην Περιφέρεια “ΑΜ-Θ”

Με το μισό προσωπικό λειτουργούν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες – Κλειστό παραμένει το Κέντρο Εξωτικών νοσημάτων στην Ορεστιάδα – Αλαλούμ με τον εμβολιασμό βοοειδών στην Σταυρούπολη Ξάνθης   

Υποστελεχωμένες λειτουργούν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, κλειστό συνεχίζει να είναι το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων στον Έβρο, ενώ αλαλούμ επικρατεί αναφορικά με τον εμβολιασμό ή μη των αγελαίων βοοειδών με REV-1 στην περιοχή της Σταυρούπολης Ξάνθης.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα δυσμενές πλαίσιο για τους κτηνοτρόφους της περιοχής, οι οποίοι με έγγραφό τους απευθύνονται προς τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη.

«Χρησιμοποιήστε την ενέργειά σας ασχολούμενος με τη λύση του προβλήματος υποστελέχωσης των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της περιφέρειάς μας, όπως και με τα θέματα προς επίλυση τα οποία σας έχουμε πολλές φορές αποστείλει και για τα οποία μένετε αδρανής χωρίς να δίνετε λύσεις και απαντήσεις. Εγωισμοί και πείσματα δεν χωρούν, στη θέση που έχετε την τιμή να υπηρετείτε», καταγγέλλουν στο έγγραφό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έξι είναι οι κτηνίατροι που εργάζονται στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, ενώ ένας ακόμη εργάζεται αυτό το διάστημα μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος προς αντιμετώπιση εξωτικών νοσημάτων, εποχικά. Προκειμένου η υπηρεσία να λειτουργούσε άρτια, θα έπρεπε οι κτηνίατροι να είναι περίπου δώδεκα.

Πολλαπλάσια χειρότερη είναι η κατάσταση στο νομό Καβάλας.

Επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας κι εκπρόσωπο των κτηνοτρόφων της ΑΜ-Θ Νίκο Δημόπουλο, για να μας επιβεβαιώσει τις ελλείψεις: «Είναι πολύ βασικό να υπάρχουν κτηνίατροι, γιατί αν δεν υπάρχουν, δεν υπάρχουν κι έλεγχοι.

Εμείς στην Καβάλα για παράδειγμα έχουμε δύο κτηνοτρόφους και μία εποχική και φυσικά δεν επαρκούν και δεν μπορεί να γίνει δουλειά. Αν γίνονταν συχνά αιμοληψίες σε όλες τις περιοχές δεν θα είχαμε πρόβλημα, γιατί θα το προλαμβάναμε από την αρχή του”.

Σε άλλο σημείο του λόγου του, ο κος Δημόπουλος υπογράμμισε ότι το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων στον Έβρο δεν λειτουργεί.

«Θα έπρεπε να λειτουργεί γιατί ο Έβρος είναι πύλη εισόδου για τρίτη χώρα. Δηλαδή η Τουρκία, επειδή δεν υπόκειται στους κανονισμούς της ΕΕ, εμβολιάζει για άλλα νοσήματα από ότι εμείς, ενώ με τη Βουλγαρία έχουμε κοινούς κανονισμούς που τηρούμε», αναφέρει.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr, 27/2/2018}