«Αργοπεθαίνει» το ζωικό κεφάλαιο κτηνοτροφίας στην ΑΜΘ

Στήριξη από όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου προς τους κτηνοτρόφους-Πολλές οι απουσίες συμβούλων

Πως η κτηνοτροφία πρέπει να στηριχθεί έμπρακτα και σημαντικά διαμήνυσαν οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων της Ανατολικής Μακεδονίας της Θράκης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Παρασκευής 24/06 που συνεδρίασε αποκλειστικά για τα θέματα των κτηνοτρόφων. Διαφορετικά η “ώρα μηδέν” για τους ανθρώπους της κτηνοτροφίας της περιοχής μας αποτελεί ένα πιθανό σενάριο και αυτό ακριβώς έθεσαν ενώπιον του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου και των περιφερειακών συμβούλων.

Πάντως πρέπει να τονιστεί ότι υπήρχαν αρκετές απουσίες από την πλευρά των περιφερειακών συμβούλων, ενώ αποφασίστηκε να σχηματιστεί επιτροπή από τις παρατάξεις και τους κτηνοτρόφους και να βγει ένα κοινό ψήφισμα –που αναμένεται η δημοσιοποίησή του από την Περιφέρεια- ώστε να υπάρχει ένα πλαίσιο διεκδικήσεων προς την Αθήνα.

Χρ. Μέτιος: «Υπάρχουν αρκετά έργα-προγράμματα που έχουμε δρομολογήσει»

Ο Περιφερειάρχης κος Μέτιος δεν έκρυψε –προς το τέλος της συνεδρίασης- ότι «δεν μου άρεσε η εικόνα της συνεδρίασης με συμβούλους να είναι απόντες και πρέπει να το πω αυτό». Στο σκέλος που αφορά τα ζητήματα των κτηνοτρόφων είπε πως «υπάρχουν αρκετά έργα-προγράμματα που έχουμε δρομολογήσει, αλλά δεν πάνε όλα τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε και δεν θέλω να πω ξανά για τις ελλείψεις του προσωπικού. Έχουμε 2 κτηνοτρόφους στον Βόρειο Έβρο, 9 στον Νότιο Έβρο, 3 στη Ροδόπη, 13 στην Ξάνθη, 2 στην Καβάλα και 9 στην Δράμα και 3 στην επιτελική υπηρεσία. Τώρα με τις νέες εφτά μόνιμες θέσεις θα τις κατανέμουμε για να αυξηθούν εκεί που έχουμε έλλειψη κτηνιάτρων».

Τα περισσότερα θέματα που τέθηκαν κατά τον ίδιο είναι αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης και στο ψήφισμα ζήτησε να «να γίνει ένα σοβαρό κείμενο και να πάμε να διεκδικήσουμε».

Η κτηνοτροφία της ΑΜΘ σε αριθμούς και προγράμματα

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση που πραγματοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Βασίλης Δελησταμάτης που ουσιαστικά παρουσίασε την κτηνοτροφία της περιοχής μας σε αριθμούς και ο ίδιος με την σειρά του -όπως και άλλοι ομιλητές στην συνέχεια- έθιξαν το ζήτημα της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου.

Αρχικά ο κος Δελησταμάτης για τον αριθμό των βοειδών είπε πως «ο αριθμός των εκτροφών είναι περίπου 4.000 και ο αριθμός του ζωικού κεφαλαίου κυμαίνεται στις 109.000. Ειδικά στην περιοχής της Ξάνθης, της Ροδόπης αλλά και λίγο στον Έβρο η ποσότητα γάλακτος που παράγεται πανελλαδικά καλύπτει περίπου το 25% των αναγκών της χώρας.  Ο αριθμός των αιγοπροβάτων είναι περίπου 4.933 εκτροφές με 826.000 αριθμό αιγοπροβάτων. Ο πιο ταλαιπωρημένος τομέας της κτηνοτροφίας στην ΑΜΘ αλλά και πανελλαδικά είναι της αιγοπροβατοτροφίας».

Τα σφαγεία στην ΑΜΘ είναι περίπου 10. «Έχει και αυτό την σημασία του για το πως εκμεταλλεύεται η ΑΜΘ το ζωικό κεφάλαιο» δήλωσε μεταξύ άλλων, ενώ από την δική του πλευρά χτύπησε το “καμπανάκι κινδύνου”, διότι «μετά τις καταστροφικές ασθένειες που είχαμε το 2013-2014 και 2015 το ζωικό μας κεφάλαιο δεν επανήλθε στην πρότερη κατάσταση του λόγω ασθενειών και έτσι δεν ήρθε στο επίπεδο που ήταν  πριν το 2013. Υπάρχει μια μείωση του 20% έτσι όπως το υπολογίζω».

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του αποτελούμε την πρώτη Περιφέρεια, όπου εφαρμόστηκε πιλοτικά πρόγραμμα που αφορά την συγκέντρωση ψόφιων ζώων. «Έχουμε ξεκινήσει ξανά την διαδικασία δημοπράτησης και αυτό θα πληρώνεται 1,5 ευρώ ανά ζώο». Επιπροσθέτως πληροφόρησε ότι βρίσκεται “στα σκαριά” η υπογραφή με το ΑΠΘ για πιλοτικό πρόγραμμα και θα επιλεχθούν από κάθε ΠΕ με υπόδειξη των υπηρεσιών και των κτηνοτρόφων για το ποιοι θα ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα. «Θα είναι και για μείωση του κόστους παραγωγής και για ένα προϊόν που θα έχει μια προστιθέμενη αξία και θα είναι προς όφελος των παραγωγών» κατέληξε.

Συνεργασία με τον τουρισμό-εστίαση για τοπικά προϊόντα

Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων της Καβάλας Νίκος Δημόπουλος έθεσε πολλά ζητήματα που αφορούν την περιοχή μας. Μεταξύ άλλων για το κόστος παραγωγής είπε πως αυτό έχει «εκτοξευθεί κατακόρυφα» και πως οι ζωοτροφές από το 2020 έχουν εκτιναχθεί πάνω από 100%. Ο ίδιος εξέφρασε τον φόβο του «ότι δεν θα μείνει κανένας κτηνοτρόφος, καθώς πλέον δεν θα είναι κανείς βιώσιμος. Πρέπει να υπάρξει πραγματική στήριξη. Εμείς μέχρι στιγμής βλέπουμε ψίχουλα».

Ενδιαφέρον έχει και η πρόταση που κατέθεσε ο κος Δημόπουλος στο Περιφερειακό Συμβούλιο θέτοντας στον δημόσιο διάλογο πως θα μπορούσε να υπάρξει μια συνεργασία τουρισμού-εστίασης με το πρωτογενές προϊόν. «Δεν γίνεται να πηγαίνει κάποιος τουρίστας στην Θάσο και να μην τρώει αρνάκι Θάσου και να τρώει Νέας Ζηλανδίας. Όποιος επιδοτείται για να ανοίξει επιχείρηση μέσω Leader ή μέσω κάποιου προγράμματος να έχει την υποχρέωση με έλεγχο, να λειτουργεί με το 70% τουλάχιστον να είναι ελληνικά προϊόντα. Μόνο θετικό μπορεί να είναι αυτό».

Σ. Κοσουτζής: «Ο πρωτογενής τομέας χάνεται από την περιοχή»

Μεταξύ πολλών ανθρώπων της κτηνοτροφίας τοποθετήθηκε και ο Σάκης Κοσουτζής πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπης που διαμήνυσε προς πασά κατεύθυνση ότι η κτηνοτροφία «χάνεται». Συγκεκριμένα επισήμανε ότι «ο πρωτογενής τομέας χάνεται από την περιοχή. Οι ακρίτες παλεύουν στην Θράκη. Η νέα ΚΑΠ να γίνει μια ενότητα για να μπορέσουμε να πάρουμε αντικειμενικά δικαιώματα όπως η Θεσσαλία και Κρήτη για να μειώσουμε το κοστολόγιο παραγωγής.

Το κόστος της παραγωγής είναι αυξημένο από πέρσι.  Θα βγαίνεις μια βόλτα και δεν θα βλέπει ζωικό κεφάλαιο στον τόπο μας, γιατί συνεχώς μειώνεται. Το μαχαίρι έφτασε στο κόκκαλο».

Μη επιστρεπτέα για κτηνοτρόφους προτείνει ο Χρ. Τοψίδης

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Σύνθεσης» Χριστόδουλος Τοψίδης στάθηκε στο πλευρό των κτηνοτρόφων και δήλωσε πως «πρέπει να σηκώσουμε ψηλά την σημαία και εμείς θα είμαστε αρωγοί στους κτηνοτρόφους». Πρότεινε να υιοθετηθεί από την Περιφέρεια ΑΜΘ ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για τους κτηνοτρόφους στα πρότυπα του προγράμματος που δημιουργήθηκε για τις επιχειρήσεις. «Να βγει ένα ειδικό πρόγραμμα για τους κτηνοτρόφους όπως η μη επιστρεπτέα ενίσχυση που βγήκε για τις επιχειρήσεις. Βλέπουμε ότι έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής και εμείς πρέπει να συμβάλλουμε από την δική μας πλευρά. Να βγει και ένα ψήφισμα ενιαίο και να πάει στο υπουργείο για να υπάρξει διεκδίκηση» είπε.

Κ. Κατσιμίγας: «Δεν γίνεται να έχουμε ελλείψεις σε κτηνιάτρους» 

Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας» Κώστας Κατσιμίγας στάθηκε στην έλλειψη των κτηνιάτρων στην περιοχή μας, που είναι ένα ακόμα από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι. Όπως υπογράμμισε «[…] δεν γίνεται να έχουμε ελλείψεις από κτηνιάτρους και αυτό είναι μια κακοδαιμονία. Αυτές είναι οι κακοδαιμονίες της κεντρικής εξουσίας και έτσι η Ελληνική Περιφέρεια δεν έχει προσωπικό για να στηρίξει την κτηνοτροφία».

Να ληφθούν μέτρα προστασίας ζητάει η Λαϊκή Συσπείρωση

Ο Γιάννης Στεφανίδης μιλώντας εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης προειδοποίησε ότι τα προβλήματα των κτηνοτρόφων στην Περιφέρεια ΑΜΘ «θα χειροτερέψουν» και παράλληλα ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας. Όπως επισήμανε «ο πληθωρισμός τσακίζει σήμερα την λαϊκή οικογένεια και τους κτηνοτρόφους που βλέπουν το εισόδημα να συρρικνώνεται και τα χρέη να εκτινάσσονται. Η δέσμη μέτρων που είχαμε προτείνει, εάν υιοθετούνταν τα πράγματα μπορεί να ήταν διαφορετικά».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Ανδρέα Αγελαρίδη, 28/6/2022}