Περιβάλλον: Θέμα με την άρδευση


Κατά 20% αυξήθηκε 
η ποσότητα του νερού για την άρδευση των χωραφιών στα αγροκτήματα των Μαγγάνων και του Μυρωδάτου. Πρόβλημα το οποίο ανέδειξε και η «Θ» με αναλυτικό ρεπορτάζ της προ ολίγων ημερών αναφορικά με την μείωση της ποσότητας του νερού στον Λασπία, λόγω εξτρά αναγκών στο Φράγμα του Θησαυρού από την ΔΕΗ, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ύστερα και από τα όσα συνέβησαν με την κατολίσθηση στην Πτολεμαΐδα.

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι η ποσότητα αυξήθηκε, το πρόβλημα παραμένει με τους αγρότες να συνεχίζουν να εκπέμπουν SOS, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος της καταστροφής των σπαρτών, που χρειάζονται αρκετό νερό για να αναπτυχθούν.

Στο μεταξύ η «Θ» συνομίλησε και με εκπρόσωπο του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Θαλασσιάς (ΤΟΕΒ) από όπου και ενημερωθήκαμε ότι αυτές οι περιοχές δεν ανήκουν στην αρμοδιότητά του αλλά παρόλα αυτά κάνει ό,τι μπορεί για να δώσει το «πλεονάζον» νερό εκεί, προκειμένου να βοηθήσει.

ΤΟΕΒ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ: «ΒΟΗΘΟΥΜΕ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ…»

Το πρόβλημα όμως, σύμφωνα με τον ΤΟΕΒ Θαλασσιάς, έγκειται στο ότι γενικότερα δεν υπάρχει ολοκληρωμένο δίκτυο για εκείνες τις περιοχές.

Συγκεκριμένα, οι αρμόδιοι από πλευράς ΤΟΕΒ επισημαίνουν ότι «οι αγρότες σε Μυρωδάτο και Μάγγανα, παίρνουν τα πλεονάζοντα αρδευτικά ύδατα του δικτύου μας. Δηλαδή εμείς είμαστε οργανωμένο δίκτυο. Έχουμε τις περιοχές μέχρι τέρμα Κρεμαστής, τέρμα Κυψέλης και το αρδευτικό ξεκινά από Θαλασσιά (τα καναλέτα). Τα πλεονάζοντα αρδευτικά ύδατα που ξεχειλίζουν από τις στραγγγιστικές τάφρους, «φεύγουν» είτε από τον Λασπία (που παίρνει τα νερά από την κεντρική διώρυγα) είτε από τον αποστραγγιστικό τάφρο του Κύρνου, προς αυτές τις περιοχές που έχουν έντονο πρόβλημα λειψυδρίας και δεν έχουν οργανωμένο αρδευτικό δίκτυο, όπως οι περιοχές οι δικές μας».

ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 20% Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

«Το πρόβλημα ξεκινά από το Φράγμα του Θησαυρού το οποίο έχει φέτος λίγο νερό και δεν μπορούμε να καλύψουμε ούτε τις βασικές ανάγκες του αρδευτικού δικτύου μας. Από το Σάββατο βέβαια έχουμε μια αύξηση της ποσότητας του νερού κατά 20% περίπου» συνεχίζουν οι ίδιο, ενώ για το πρόβλημα των αγροτών σε Μάγγανα και Μυρωδάτο σημειώνουν ότι «προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε με περισσότερα πλεονάζοντα αρδευτικά ύδατα για να φεύγει το νερό προς αυτές τις περιοχές. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι αλλά τους βοηθάμε όσο μπορούμε».

ΛΙΓΟΣΤΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Συνεπώς ο ΤΟΕΒ δεν έχει οποιαδήποτε αρμοδιότητα για τις συγκεκριμένες περιοχές, αφού το δίκτυο, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους.

Ωστόσο όσο και αν ανεβάσουν τις πόρτες, δεν μπορούν να πάρουν την ανάλογη ποσότητα από τον ποταμό Νέστο. Έτσι και ο Λασπίας δεν παίρνει πολύ νερό, συνεπώς ποτίζεται η Κυψέλη αλλά το νερό δεν φτάνει μέχρι κάτω (σ.σ. Μάγγανα και Μυρωδάτο). Άρα οι δύο τελευταίες περιοχές, παίρνουν το πλεονάζον ύδωρ. Ωστόσο ο ΤΟΕΒ όσο μπορεί βοηθά στο να σταλεί και εκεί νερό, την στιγμή όμως που όπως τονίζουν «έχουμε πρόβλημα με λειψυδρία φέτος και το Φράγμα του Θησαυρού στέλνει σταδιακά νερό. Ανεβοκατεβαίνει η στάθμη του νερού, αλλά πλέον έχουμε μια αύξηση ποσότητας του νερού κατά 20% από το Σάββατο. Το θέμα είναι επίσης ότι στις περιοχές των Μαγγάνων και του Μυρωδάτου «επαναπαύονται» με το δικό μας δίκτυο (σ.σ του ΤΟΕΒ Θαλασσιάς) και δεν βάζουν για παράδειγμα σιτηρά, που έχουν λιγότερες αρδευτικές ανάγκες, αλλά καλαμπόκια. Να φανταστείτε ότι εμείς φέτος δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα 30.000 στρέμματα του δικτύου μας. Αυτό είναι το οργανωμένο δίκτυο του ΤΟΕΒ και πιάνει Θαλασσιά, Κοσμητή, Άγιο Αθανάσιο, Νέο Όλβιο, Κρεμαστή, Κυψέλη, κάποια κομμάτι της Εξοχής, Παλιό Όλβιο κλπ. Το Μυρωδάτο και τα Μάγγανα δεν είναι στην αρμοδιότητά μας, αλλά όσο μπορούμε στέλνουμε. Ποτίζουν οι παραγωγοί και τα αποστραγγιστικά ύδατα «φεύγουν» προς αυτές τις περιοχές. Όλο το πρόβλημα ξεκινά από το φράγμα, από το οποίο έχουμε μειωμένες ποσότητες και εμείς σαν ΤΟΕΒ. Μέχρι τώρα δεν μπορούσαμε και εμείς να ποτίσουμε και κατά συνέπεια δεν μπορούσαμε να στείλουμε και νερό από πλεονάζοντα ύδατα. Δεν επαρκούσε ούτε το δίκτυο. Μέχρι την Παρασκευή είχαμε και εμείς μεγάλα προβλήματα, αλλά τώρα έχει αυξηθεί κατά 20% η ποσότητα του νερού»

{Πηγή Δημοσίευσης: http://www.thraki.com.gr, 4/7/2017}