Ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει τις καταστροφές του καλοκαιριού στα βαμβάκια

Πρόκειται για τις ζημιές που είχαν προκαλέσει οι χαλαζοπτώσεις του Ιουλίου ‘19

Χρήματα στους λογαριασμούς τους θα δουν έως το τέλος του μήνα πολλοί από τους βαμβακοπαραγωγούς της Ροδόπης που είχαν υποστεί ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού. Φιλοξενούμενος από το ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος του τοπικού ΕΛΓΑ Θανάσης Πανάγος, είπε ότι πριν από τις γιορτές «κοινοποιήθηκε ο πίνακας του Νέου Σιδηροχωρίου και μέσα στη βδομάδα θα κοινοποιηθούν πορίσματα και σε κάποια άλλα δημοτικά διαμερίσματα: στην Αίγειρο, την Κομοτηνή, στους Άγιους Θεόδωρους, την Ξυλαγανή, τη Μαρώνεια και την Αμβροσία».

Οι αγρότες αυτών των περιοχών θα πάρουν χρήματα έως το τέλος του μήνα, είπε ο κος Πανάγος και συμπλήρωσε ότι μέχρις τις 10 Φεβρουαρίου θα κοινοποιηθούν και τα πορίσματα (και ενδεχομένως να καταβληθούν χρήματα) για τα δημοτικά διαμερίσματα Ιάσμου, Κρωβύλης, Πελαγίας, Μιράνων, Σώστη. Τον επόμενα μήνα θα πάρουν χρήματα και οι πληγέντες σε Φιλλύρα και Άρατο.

Δεν θα πάρουν όλο το ποσό εφάπαξ

Οι αποζημιώσεις αφορούν φυσικά τους βαμβακοπαραγωγούς, αλλά αυτό που πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι δεν θα πάρουν όλη την αποζημίωσή τους εφάπαξ. Είτε πληρωθούν στο τέλος του μήνα, είτε ανήκουν στη δεύτερη ομάδα που θα πληρωθεί τον Φλεβάρη, οι βαμβακοπαραγωγοί θα εισπράξουν το 65% της αποζημίωσης και η εξόφληση θα γίνει σε δεύτερο χρόνο.

Αυτό συμβαίνει για λόγους ορθής διαχείρισης του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ ώστε «να δοθούν χρήματα σε όλη την Ελλάδα» εξήγησε ο κος Πανάγος και ενημέρωσε ότι συνολικά περίπου 80.000 στρέμματα είχαν υποστεί ζημιές από τις θερινές χαλαζοπτώσεις – στο μεγαλύτερο μέρος της έκτασης δε, η καταστροφή είναι 100%.

Στα καλά νέα επίσης πρέπει να προσμετρηθεί και το γεγονός ότι οι παραγωγοί δεν θα χάσουν τη συνδεδεμένη καθώς έχουν γίνει οι συνεννοήσεις ΕΛΓΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 22/1/2020}