Αποκλείστηκαν από τις αποζημιώσεις όλοι οι καπνοπαραγωγοί… πλην Ροδόπης

Νέα κριτική και διαμαρτυρίες προκαλεί η πρόσφατη ενέργεια της κυβέρνησης να αποκλείσει από τις αποζημιώσεις στον καπνό, όλους τους καπνοπαραγωγούς εκτός από αυτούς της Ροδόπης.

Σε αναφορά του προς το  Προεδρείο της Βουλής  για τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Βουλευτής Χ. Ζεϊμπέκ σημειώνει:

“Ο Βουλευτής Ξάνθης κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ καταθέτει αναφορά την ανακοίνωση της Κεντρικής Κλαδικής Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνού (Καπνική) στην οποία εκφράζεται η έντονη δυσαρέσκεια της για την απόφαση της ομάδας εργασίας συντονισμού των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων με επικεφαλής τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον Υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργώ. Η ως άνω απόφαση συνιστά μεγάλη αδικία, καθώς εξαιρεί από τις αποζημιώσεις για τον καπνό όλους τους καπνοπαραγωγούς, πλην εκείνων του νομού Ροδόπης, καίτοι αντιμετώπισαν αντίστοιχες ζημιές και απώλειες σε ολόκληρη την χώρα. Για τον λόγο αυτό, αιτούνται να συμπεριληφθούν στις αποζημιώσεις μέσω του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης de minimis και να αρθεί η ως άνω αναιτιολόγητη”

Η αναφορά της Καπνικής Κλαδικής Συνεταιριστικής Ένωσης:

Αιφνιδιαστήκαμε οι καπνοπαραγωγοί της χώρας με αφορμή την απαράδεκτη απόφαση της ομάδας εργασίας για τον συντονισμό των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων με επικεφαλής τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γεωργαντά, τον Πρόεδρο ΕΛΓΑ Λυκουρέντζο και τον Υφυπουργό παρά Πρωθυπουργό Τριαντόπουλο, οι οποίοι αποφάνθηκαν για την αποζημίωση πολλών καλλιεργειών μεταξύ αυτών και του καπνού ΜΟΝΟΝ της Π.Ε ΡΟΔΟΠΗΣ.

Και πιο συγκεκριμένα, σε πρόσφατη συνάντηση της ΚΑΠΝΙΚΗΣ που εκπροσωπεί όλους τους καπνοπαραγωγούς της χώρας, μαζί με την εκπροσώπηση της Κομοτηνής , είχαμε την πλήρη επιβεβαίωση του Υπουργού ότι όλοι οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν από απώλεια εισοδήματος μέσω του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης de minimis που είχανε στην καπνοπαραγωγή και πλήρη κάλυψη από την γκάφα του Υπουργείου που αφορούσε την επιστρεπτέα προκαταβολή που έδωσε πανηγυρίζοντας και αργότερα την εισέπραξε εντόκως. 

Στη χώρα μας υπάρχουν 25 ομάδες παραγωγών καπνού , στην ενίσχυση εντάχθηκε ΜΟΝΟ η Ροδόπη , βεβαίως συμφωνούμε αλλά δεν καταλαβαίνουμε γιατί οι υπόλοιποι παραγωγοί της χώρας εξαιρέθηκαν από την απίστευτη αχαρακτήριστη και παράξενη επιτροπή στο μεγαλείο της. Και ρωτάμε: 

1) εάν ισχύουν τα όσα υποσχέθηκε ο Γεωργαντάς σε όλους τους καπνοπαραγωγούς της χώρας η μας βλέπει σαν μειονότητα και μας απορρίπτει;

Και 2) Θα πρέπει ό τι δικαιούμαστε να το ζητάμε μέσω βουλευτή Ροδόπης;

Ας ξεκαθαρίσει την θέση του για την πρωτοφανή συμπεριφορά

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, 31/1/2023}