Σε έναν χρόνο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης στο Ιμαρέτ στην Κομοτηνή 

Έχουν τελειώσει σε μεγάλο ποσοστό σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Σ. Παράσχου 

Συνεχίζονται, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του 2023, οι εργασίες συντήρησης κι αποκατάστασης του Ιμαρέτ, του μνημείου στο οποίο φιλοξενείται το εκκλησιαστικό μουσείο Κομοτηνής με «πλούσια» συλλογή. Οι εργασίες πραγματοποιούνται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ και φορείς υλοποίησης το Υπουργείο Πολιτισμού, τη Μητρόπολη Μαρωνείας -Κομοτηνής και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης.

Βέβαια οι εργασίες εάν καλώς εχόντων των πραγμάτων ολοκληρωθούν στα τέλη του επόμενου χρόνου, αυτό σημαίνει ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι οικοδομικές εργασίες και οι παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ στη συνέχεια θα προχωρήσει η μουσειοποίηση. Αυτά προκύπτουν από τα λεγόμενα του Σωτήρη Παράσχου υπεύθυνου αρχιτέκτονα που ασχολείται με την αποκατάσταση του Ιμαρέτ.

«Σε ένα μεγάλο ποσοστό έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης, ωστόσο εκκρεμεί ένα σημαντικό μέρος προκειμένου το μνημείο να δοθεί προς χρήση. Οι εργασίες αφορούν το οικοδομικό κομμάτι του κελύφους, δηλαδή των τοίχων και των στοιχείων κάλυψης των κτισμάτων, καθώς και τον περιβάλλοντα χώρο. Στο τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί το οικοδομικό κομμάτι, γιατί θα εκκρεμεί η μουσειοποίηση που θα γίνει στη συνέχεια» δήλωσε αναλυτικά ο κος Παράσχου.

Το έργο περιλαμβάνει τη συντήρηση και αποκατάσταση του μνημείου και τη συντήρηση των αντικειμένων εκκλησιαστικής συλλογής μεταξύ άλλων παρεμβάσεων.

Να σημειωθεί ότι το Τμήμα Συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας – Εθνολογίας του ΔΠΘ πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στο Ιμαρέτ και οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το μνημείο.

Λίγα λόγια για το Ιμαρέτ

Το Ιμαρέτ της Κομοτηνής είναι από τα παλαιότερα σωζόμενα οθωμανικά μνημεία της Ευρώπης και χρονολογείται μεταξύ των αρχών της δεκαετίας του 1360 και του τέλους του 14ου αιώνα. Βρίσκεται στην Κομοτηνή και χτίστηκε από τον Οθωμανό κατακτητή Γαζή Αχμέτ Εβρενό κοντά στα ανατολικά τείχη του βυζαντινού κάστρου των Κουμουτζηνών.

Από το 1999 στο μνημείο αυτό στεγάζεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιεράς Μητρόπολης Μαρώνειας και Κομοτηνής. Το 19ο το ανατολικό διαμέρισμα του Ιμαρέτ μετατράπηκε σε εκκλησία όπου στην πόρτα πάνω στο τόξο σώζεται επιγραφή με κυριλλικούς χαρακτήρες.

Το μνημείο αυτό θεωρείται από τα αρχαιότερα δείγματα οθωμανικής αρχιτεκτονικής στη Θράκη (αποτελείται από τρεις χώρους που διαμορφώνουν στην κάτοψη το σχήμα Τ – τύπου ζαβιγέ) και είναι κτισμένο με τη βυζαντινή τεχνική χρησιμοποιώντας πλινθοπερίκλειστη τοιχοδομία, χαρακτηριστικό των πρώιμων οθωμανικών κτισμάτων.

Στη νότια πλευρά του κτίσματος έχει ανακαλυφθεί εντοιχισμένο μαρμάρινο γυναικείο κεφάλι ρωμαϊκών χρόνων. Κατά την διάρκεια της αναστήλωσης που έγινε το διάστημα 1996-1999 αντικαταστάθηκαν τα παράθυρα με την αρχική τους μορφή ενώ η οροφή ανακεραμώθηκε με κεραμίδια ίδιου τύπου και οι τοίχοι και τα κονιάσματα επισκευάστηκαν.

Η μετατροπή του Ιμαρέτ σε Εκκλησιαστικό Μουσείο έγινε μετά από παραχώρηση το 1996 προκειμένου το κτίριο να γίνει λειτουργικό και να αναστηλωθεί. Το μουσείο λειτουργεί από το 1999 και βρίσκεται κάτω από την άμεση εποπτεία της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής. Έχει εκκλησιαστικά εκθέματα (τα οποία χρονολογούνται από το 16ο έως τον 20ο αιώνα) όπως εικόνες, ιερά σκεύη, άμφια, χειρόγραφα από ναούς της περιοχής αλλά και δωρεές προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Ροδόπης.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Ανδρέα Αγελαρίδη,  12/10/2022}