Αποκαλυπτήρια για το αρχιτεκτονικό σχέδιο πλατείας Ειρήνης και πάρκου Αγ. Παρασκευής στην Κομοτηνή

Μετά από ερωτηματολόγιο το οποίο κλήθηκαν να συμπληρώσουν δημότες

Σήμερα είχαμε τα αποκαλυπτήρια του αρχιτεκτονικού σχεδίου που περιλαμβάνει παρεμβάσεις στους δύο κεντρικούς δημόσιους χώρους της Κομοτηνής, την πλατεία Ειρήνης και το πάρκο Αγίας Παρασκευής.

Το αρχιτεκτονικό σχέδιο που παρουσιάστηκε με τη μορφή βίντεο φέρει την υπογραφή του αρχιτέκτονα Μηνά Κοσμίδη και της αρχιτεκτονικής ομάδας Minas Kosmidis Architects. Το σχέδιο έχει λάβει υπόψη τις απόψεις των δημοτών μετά από σχετικό ερωτηματολόγιο το οποίο κλήθηκαν να συμπληρώσουν όσοι επιθυμούσαν, ενώ όπως πρόσφατα δήλωσε στον «Χ» ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης η δημοτική αρχή σχεδιάζει παρεμβάσεις μικρής κλίμακας, για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των δύο χώρων.

Το δελτίο τύπου του Δήμου Κομοτηνής:

Με ικανοποίηση ο Δήμος Κομοτηνής παρουσιάζει σήμερα την οπτικοποίηση της πρότασης που διαμόρφωσε η αρχιτεκτονική ομάδα MinasKosmidisArchitects για την ανάπλαση των δύο κεντρικότερων σημείων της πόλης μας, της κεντρικής πλατείας και του πάρκου της Αγίας Παρασκευής. Η πρόταση στηρίχτηκε σε απαντήσεις που δόθηκαν σε ερωτηματολόγιο που εθελοντικά σύνταξε η ομάδα του Κομοτηναίου αρχιτέκτονα, με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Το πράσινο, το χρώμα, το νερό, το παιχνίδι, οι διαδρομές αποτελούν κυρίαρχα στοιχεία του σχεδιασμού.

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα «η πρόταση εστιάζει, κυρίως, σε παρεμβάσεις μικρής κλίμακας, με στόχο την ανάδειξη των υπαρχουσών υποδομών και την επέκταση της χρήσης τους. Με κύριο σκοπό τη διατήρηση και την ενίσχυση της ταυτότητας της πόλης θέλουμε να συμβάλουμε στην προσπάθεια εξέλιξης και ανάπτυξης που θέλει να επιτύχει ο Δήμος και γι’ αυτό συνθέσαμε τις πρώτες χειρονομίες αυτής της πρωτοβουλίας, σε επίπεδο ιδέας ακόμα, αλλά με την ελπίδα και την προσμονή της υλοποίησης».

Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης δήλωσε: «Η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας και του πάρκου της πόλης μας ήταν στις αρχικές προθέσεις της Δημοτικής αρχής. Μετά από διάλογο κλήθηκε η αρχιτεκτονική ομάδα του καταξιωμένουαρχιτέκτονα MinasKosmidisArchitectsνα διαμορφώσει μια πρόταση ανάπλασης των δύο αυτών σημείων. Επέλεξαν το ερωτηματολόγιο ως μέσο διαλόγου με την τοπική κοινωνία η οποία ανταποκρίθηκε θερμά καθώς συγκεντρώθηκαν 2.000 απαντήσεις. Με βάση τις προτάσεις των πολιτών διαμορφώθηκε η πρόταση που παρακολουθείτε από σήμερα σε ειδική σελίδα που κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει το σχέδιο ανάπλασης. Η Δημοτική αρχή αντιλαμβάνεται την ανάγκη των πολιτώνκαι δη των νέων να εκφραστούν στην καθημερινότητά τους σε χώρους οικείους. Η αναβάθμιση της πλατείας και του πάρκου αξίζει σε όλους τους χρήστες γι’ αυτό και οι προσωπικές τους επιλογές- προτάσεις, όπως αποτυπώθηκαν στα ερωτηματολόγια που συγκεντρώθηκαν, με αιτήματα για υπαίθριους χώρους άθλησης, αναψυχής, ξεκούρασης, συμπεριλήφθηκαν στο σχέδιο που προτείνει η ομάδα του Μηνά Κοσμίδη. Θεωρώ ότι οι όμορφοι τόποι αξίζουν και κερδίζουν την καλύτερη συμπεριφορά τωνχρηστών τους κι αυτό ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε με την ανάπλαση των δύο τοπόσημωντης πόλης μας που ιδιαίτερα αγκάλιασαν οι πολίτες την περίοδο των εορτών καθώς πήραν χρώμα με τον στολισμό τους».

Ο αντιδήμαρχος Έργων, Προγραμματισμού, Πολεοδομίας και Χωροταξικού Σχεδιασμού, Δημήτριος Καρασταύρου δήλωσε: «Στο πλαίσιο υλοποίησης του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Κομοτηνής παρουσιάζουμε την πρόταση ενός γνωστού αρχιτέκτονα, του Μηνά Κοσμίδη, που αφορά σεlifting της κεντρικής πλατείας και του πάρκου. Ταυτόχρονα, εγκαινιάζουμε μια διαδικασία διαλόγου μεταξύ του Δήμου και των δημοτών προκειμένου να γνωστοποιηθεί η πρότασή του με σκοπό να γίνουν τα όποια σχόλια και παρατηρήσεις από τους συνδημότες μας. Στόχος μας είναι να δώσουμε χρώμα, ζωντάνια στους κοινόχρηστους χώρους, με γνώμονα τη λειτουργικότητά τους και την ασφάλεια των πολιτών».

Το μήνυμα του αρχιτεκτονικού γραφείου:

Μαζί με το βίντεο, κυκλοφόρησε και το περιεκτικό μήνυμα του αρχιτεκτονικού γραφείου, που περιγράφει την φιλοσοφία «πίσω» από το σχέδιο, τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις και τους σκοπούς του project.

«Έπειτα από συζητήσεις με τον Δήμο Κομοτηνής και προβληματισμούς σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση των δύο πιο κεντρικών σημείων της πόλης, η αρχιτεκτονική ομάδα Minas Kosmidis Architects κλήθηκε να προτείνει λύσεις για τη βελτίωση της κεντρικής πλατείας και του πάρκου της Κομοτηνής. Η πρόταση εστιάζει, κυρίως, σε παρεμβάσεις μικρής κλίμακας, με στόχο την ανάδειξη των υπαρχουσών υποδομών και την επέκταση της χρήσης τους. Με κύριο σκοπό τη διατήρηση και την ενίσχυση της ταυτότητας της πόλης θέλουμε να συμβάλουμε στην προσπάθεια εξέλιξης και ανάπτυξης που θέλει να επιτύχει ο Δήμος και γι’ αυτό συνθέσαμε τις πρώτες χειρονομίες αυτής της πρωτοβουλίας, σε επίπεδο ιδέας ακόμα, αλλά με την ελπίδα και την προσμονή της υλοποίησης.

Έχοντας συλλέξει τις απαντήσεις του ερωτηματολογίου που απευθύναμε στους κάτοικους της Κομοτηνής, ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό μας, βασισμένο στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, προσδίδοντάς του έναν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και όχι μια ουτοπική μορφή. Βασική μας χειρονομία αποτέλεσε η ενοποίηση της πλατείας και του πάρκου με τη δημιουργία μιας γραμμικής διαδρομής.

Στην πλατεία οι προσθήκες μας σχετίζονται κυρίως με την ανάπτυξη της φύτευσης, την προσθήκη χρώματος και τη δημιουργία χαράξεων στο επίπεδο του εδάφους.

Όσον αφορά στη διαχείριση του πάρκου, βασικούς σχεδιαστικούς στόχους αποτέλεσαν η περιπλάνηση, η δημιουργία διαδρομών και η ενίσχυση του παιχνιδιού και της ενεργητικής αναψυχής. Το στοιχείο του νερού έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύνθεση.

Σε όλη την έκταση της πρότασης, οι επεμβάσεις που προτείνονται, καθώς και τα γραμμικά στοιχεία που ενισχύουν την πορεία που διαγράφεται, έχουν ως κύριο ενοποιητικό τους στοιχείο το κόκκινο χρώμα. Το χρώμα επιλέγεται συνειδητά για να ενισχύσει την ομοιομορφία των δύο σημείων και να αποτελέσει μέρος της ταυτότητας της πόλης, χαρακτηριστικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί μελλοντικά και να συνομιλεί και με άλλα σημεία και χαρακτηριστικά γνωρίσματα της πόλης. Παρόμοιο ρόλο διαδραματίζει και η τοποθέτηση ενός γλυπτού άρπας σε διάφορα σημεία της πρότασης με σκοπό να αποτελέσει σύμβολο της Κομοτηνής».

Δείτε εδώ το βίντεο της παρουσίασης

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 22/4/2021}