Με… «ζητιανιές» ανταλλακτικών η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου στον Ν. Ξάνθης

Δεν ήρθαν ακόμη τα λεφτά αλλά… είμαστε έτοιμοι λέει ο Δασάρχης – Χωρίς αντιπυρικές ζώνες ο νομός μας- Τι λένε οι συνδικαλιστές

Στα ίδια επίπεδα με πέρσι τόσο από έμψυχο δυναμικό, όσο και από υλικά (με υπεράνθρωπες προσπάθειες που κάνει και το ίδιο το προσωπικό) κυμαίνεται η κατάσταση για τους Πυροσβέστες της περιφέρειας, όπως επιβεβαιώνει στην «Θ» ο Πρόεδρος του Σωματείου Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Ιωάννης Παπαναστασίου, με το «έμπα» της θερινής-αντιπυρικής περιόδου.

Μια περίοδος για την οποία σε γενικές γραμμές δηλώνει έτοιμο το Δασαρχείο Ξάνθης, που αναμένεται να στελεχωθεί με επιπλέον προσωπικό από την μια, αλλά από την άλλη ακόμη δεν έχουν δοθεί τα χρήματα για περεταίρω παρεμβάσεις που χρήζουν στα δάση της Ξάνθης, όπου συν τοις άλλοις δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες, όπως αναφέρει από την πλευρά του ο Δασάρχης Ξάνθης κ. Χρήστος Μήλιος.

«Περιμένουμε τις κατανομές πιστώσεων…»

Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρει επακριβώς ότι «το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε αυτήν την στιγμή είναι μέχρι και το Σάββατο. Δεν έχουμε μπει ακόμη στην έναρξη του προγράμματος δασοπροστασίας, γιατί δεν έχουν γίνει οι ανάλογες κατανομές προκειμένου να ξεκινήσουμε. Όμως αυτό θα γίνει πολύ γρήγορα. Από εκεί και πέρα η υπηρεσία μας περιπολεί στα δάση, προβαίνει σε δημοπράτηση κάποιων έργων προκειμένου να συντηρήσει, με βάση την χρηματοδότηση που έχει, το δασικό οδικό δίκτυο και ενόψει της επικείμενης πρόσληψης του προσωπικού που θα μας διαθέσουν θα προβούμε και σε καθαρισμό των περιαστικών δασών. Μόλις μας δοθούν οι ανάλογες κατανομές πιστώσεων θα ξεκινήσουμε και το πρόγραμμα δασοπροστασίας. Υπάρχει μια γενική κατανομή σε όλη την Αποκεντρωμένη. Δεν έχει έρθει στα κατά μέρους Δασαρχεία. Έμψυχο δυναμικό η υπηρεσία μας έχει. Περιπολίες υπάρχουν. Από εκεί και πέρα όσον αφορά το αντικείμενο των εργασιών που μπορεί να γίνουν, θα υλοποιηθεί μετά την πρόσληψη του προσωπικού».

Χωρίς αντιπυρικές ζώνες η Ξάνθη

«Αντιπυρικές ζώνες δεν υπάρχουν στην περιοχή μας. Το γνωρίζετε αυτό. Απλά προβαίνουμε σε συντηρήσεις του Δασικού Οδικού Δικτύου και σε συνεργασία με τους δήμους (με τα μηχανήματα που μπορούν να μας διαθέσουν σε κάποια σημεία) και με βάση την χρηματοδότηση, εμείς δημοπρατούμε ανάλογα για την μίσθωση μηχανημάτων και την συντήρηση του Δασικού Οδικού Δικτύου» συνεχίζει ο ίδιος, σημειώνοντας ωστόσο ότι «σε γενικές γραμμές είμαστε έτοιμοι. Οι δεξαμενές πυροπροστασίας που υπάρχουν μέσα στο περιαστικό δάσος και στην ευρύτερη περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Ξάνθης είναι πλήρεις, είμαστε σε άμεση επαφή και επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, έχουμε προβεί στις συντηρήσεις των απαραίτητων αυτήν την στιγμή, προκειμένου να ανταποκριθούμε αν συμβεί ο,τιδήποτε. Δεν έχουμε κάποιο θέμα. Από εκεί και πέρα λείπουν τα συμπληρωματικά. Στο γενικό πλαίσιο είμαστε έτοιμοι αυτήν την στιγμή. Ο,τι λείπει θα συμπληρωθεί. Χρήματα κατά αρχήν για την συντήρηση του Δασικού Οδικού Δικτύου γιατί υπάρχουν τα ελάχιστα στην προκειμένη περίπτωση που θα τα δημοπρατήσουμε. Από εκεί και πέρα η χρηματοδότηση αυτή είναι πολύ μικρή για να ανταποκριθούμε σε αυτόν τον όγκο εργασιών που απαιτείται για την συντήρηση του Δασικού Οδικού Δικτύου».

«Ίδια με πέρυσι η κατάσταση…»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Σωματείου Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Ιωάννης Παπαναστασίου ανέφερε ότι «η κατάσταση είναι ίδια με τα προηγούμενα χρόνια. Οι νέοι συνάδελφοι που προσλήφθηκαν ήταν 1248 άτομα, συμβασιούχοι, που για πρώτη φορά μετά από χρόνια θα κάνουν εξάμηνο. Ξεκίνησαν από 1η Μαΐου και η εργασία τους θα διαρκέσει έως τις 30 Οκτωβρίου. Το μόνο θετικό είναι αυτό, ο ένας μήνας επιπλέον. Σαν αριθμός ατόμων είμαστε στα ίδια με πέρυσι και λιγότερα. Από τους πενταετείς, 2180 άτομα εντάχθηκαν στο μόνιμο προσωπικό και οι υπόλοιποι πενταετείς ανανέωσαν γιατί δεν είχαν το ηλικιακό κριτήριο (για το οποίο παλεύουμε τώρα) και είναι σαν «υποκατηγορία» με λιγότερα εργασιακά δικαιώματα, με λιγότερες ώρες απασχόλησης, με «πλαφόν» σε ώρες κλπ. Όταν έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι με φωτιές σε εξέλιξη, το να ψάχνεις ώρες για να δώσεις στους συμβασιούχους και τους πενταετείς για να μπορούν να πάνε στις φωτιές γιατί διαφορετικά η υπηρεσία δεν μπορεί να καλύψει τις εξτρά πιστώσεις που θα πρέπει να λάβουν και κανείς Διοικητής δεν θα βάλει από την τσέπη του για να πληρώσει το προσωπικό αφού οφείλει να το κάνει το κράτος, είναι πολύ δύσκολο».

«Ζητιανεύουμε…λάστιχα και λάδια – φιλότιμες οι προσπάθειες του προσωπικού»

«Όσον αφορά τον εξοπλισμό, κάτι γίνεται φέτος, με φιλότιμες προσπάθειες αλλά αυτές δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που θα έπρεπε να είναι. Το 2009 για παράδειγμα το Πυροσβεστικό Σώμα στον προϋπολογισμό του, είχε 460 εκατομμύρια για να καλύψει όλες τις ανάγκες σε προσωπικό, μηχανήματα, ανταλλακτικά, στολές κλπ. Το ποσό αυτό, είναι 110 εκατομμύρια συγκριτικά με το 2009. Οπότε μόνον από το ποσό, μπορείτε να καταλάβετε ότι καταβάλλονται φιλότιμες προσπάθειες. Για να το πω αλλιώς, «ζητιανεύουμε» λάστιχα και λάδια (ευτυχώς έγινε μια σύμβαση τώρα για τα λάδια, για  να βάλουμε στα οχήματα και να μπορούν να κινηθούν). Λάστιχα, έχουμε από δωρεές. Μπαίνουμε στην διαδικασία δηλαδή να «ζητιανεύουμε» για ένα ανταλλακτικό.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr, 1/6/2018}