Ολίγιστοι καταστηματάρχες σε ενημέρωση για τον αντικαπνιστικό

Η κυβέρνηση φέρεται πεπεισμένη να εφαρμοστεί στην πράξη ένας νόμος που εν τοις πράγμασι έχει μείνει από ψηφίσεώς του στο συρτάρι

Σημαντική ενημέρωση αλλά μπροστά σε σχεδόν άδειες καρέκλες, ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες απογευματινές ώρες της Δευτέρας 21/10. Στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΟΕΒΕΣ πραγματοποιήθηκε κλειστή σύσκεψη μελών των σωματείων καφεποτοπωλών και ζυθεστιατόρων Κομοτηνής και περιφέρειας, με κεντρικό θέμα τον αντικαπνιστικό.

Το ελληνικό παράδοξο

Κι ενώ στην Αλεξανδρούπολη οι καταστηματάρχες συμφώνησαν – κι αναμένεται να αποδειχθεί αν θα το τηρήσουν – καθολικά να μπει τέλος στο κάπνισμα σε όλα τα καταστήματα, στην Κομοτηνή τέτοια απόφαση δεν υπήρξε μεν, αλλά καθόσον νόμος υπάρχει «δεν μπορεί να βγάλει το σωματείο μία απόφαση – ο καθένας να δουλέψει το μαγαζί του όσο πιο σωστά γίνεται» κατά την παραίνεση του προέδρου των καφεποτοπωλών Γιάννη Μαυρίδη μέσω του «Χ».

Βεβαίως, μόνο ως ελληνικό παράδοξο μπορεί να αναγνωστεί η απόφαση του σωματείου της Αλεξανδρούπολης …να εφαρμόσει το νόμο. Συγχρόνως δε, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι ο αντικαπνιστικός, μολονότι σε ισχύ εδώ και μία δεκαετία, αποτελούσε μέχρι πρότινος περισσότερο «γνωμοδότηση» παρά «νόμο».

«Νόμος υπάρχει από το 2010» προσθέτει στον «Χ» ο πρόεδρος των ζυθεστιατόρων Ανέστης Βαφειάδης, εξηγώντας εν πολλοίς το προφανές, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να ελέγχουν την εφαρμογή του ή όχι και ένα σωματείο δεν μπορεί να εξαναγκάσει τους επαγγελματίες να πράττουν τα νόμιμα.

Οι γκρινιάρηδες «καπνός»

Ενδιαφέρον έχει η δήλωση του Ανέστη Βαφειάδη στον «Χ». Σύμφωνα με τον πρόεδρο και της ΟΕΒΕΣ ν. Ροδόπης «οι συνήθως …γκρινιάζοντες  δεν εμφανίζονται στις συνελεύσεις να πουν την άποψή τους».

Η ενημέρωση ήταν σημαντική κατά τον κο Βαφειάδη, καθώς ο νόμος υπάρχει μεν από το 2010, ωστόσο για πρώτη φορά φέρεται να υπάρχει κυβέρνηση πεπεισμένη να τον εφαρμόσει, άρα έχουν προκύψει κι αρκετά ερωτήματα επαγγελματιών, όπως για παράδειγμα τι ισχύει με τους χώρους μέσα σε ανεμοθώρακες (: θεωρούνται εξωτερικοί ή εσωτερικοί χώροι;). Σε τέτοιου τύπου ερωτήματα, οι επαγγελματίες της Κομοτηνής αναμένουν σχετικές απαντήσεις από το υγειονομικό, στο οποίο εστάλη σχετικό έγγραφο.

Αλλάζουν νοοτροπία οι καταναλωτές

Ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτηση του Γιάννη Μαυρίδη, ο οποίος έδωσε το στοιχείο: «Οι καπνίζοντες στην Ελλάδα είναι στο 37% από 60% που ήταν κάποτε – οι νέοι είναι πιο συνειδητοποιημένοι» και μεταφέρει την εμπειρική διαπίστωση ότι ενώ πριν από μερικά χρόνια οι καπνιστές απαιτούσαν τασάκι, πλέον τουλάχιστον ρωτούν …αν καπνίζουν μέσα στα καταστήματα, κάτι που αποδεικνύει ότι σιγά – σιγά όλα συντελούν προς την εφαρμογή του αντικαπνιστικού.

Άλλωστε, πολλοί υπουργοί έχουν περάσει από το χαρτοφυλάκιο «Υγείας» την τελευταία δεκαετία και κανείς δεν ξήλωσε το νόμο, άρα ο αντικαπνιστικός αποτελεί μία πραγματικότητα που αργά ή γρήγορα κανείς δεν θα μπορεί να αποφύγει.

Ισόποσα πρόστιμα ζητούν οι επαγγελματίες

Την ίδια ώρα πάντως, οι κ.κ. Βαφειάδης, Μαυρίδης συμφωνούν στο ότι τα πρόστιμα πρέπει να είναι ισόποσα μεταξύ καταστηματάρχη και καπνιστή, προκειμένου ο δεύτερος να σκέφτεται πολλές φορές πριν ανάψει το τσιγάρο του. 

Το αίτημα αυτό έχει εκφραστεί και σε κεντρικό επίπεδο μέσω της ΓΣΕΒΕΕ, θυμίζει ο κος Βαφειάδης, ζητώντας «βελτιώσεις στο νόμο» και «να είναι ισόποσα στον καπνιστή και στην επιχείρηση» τα πρόστιμα.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 23/10/2019}