Προβλήματα από την πρώτη μέρα ανοίγματος της Νυμφαίας

Η έλλειψη ίντερνετ και η υποστελέχωση του κλιμακίου του ΕΟΔΥ είναι τα κύρια ζητήματα

Το συνοριακό σημείο Νυμφαίας-Μακάζα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα της Ροδόπης είναι ανοιχτό για τους εισερχόμενους τουρίστες από χθες 22/05 από τις 07:00 μέχρι και τις 23:00. Μπορεί την μέρα του ανοίγματος η κίνηση να ήταν “μουδιασμένη”, όμως τα προβλήματα που υπάρχουν φάνηκαν από την πρώτη μέρα και οι αρμόδιες αρχές καλούνται πλέον να δώσουν λύσεις.

Αρχικά, το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που στελέχωσε το “διάσημο” isobox είναι η έλλειψη του ίντερνετ που κάνει την δουλειά τους πιο δύσκολη. Όπως είπε όμως ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της ΠΑΜΘ Θανάσης Τσώνης, το συγκεκριμένο ζήτημα το έχει αναλάβει η Περιφέρεια ΑΜΘ “και θα αποκατασταθεί τις επόμενες μέρες”.

Επιπλέον να σημειωθεί ότι κατά την πρώτη μέρα του ανοίγματος του συνοριακού σημείου για τους τουρίστες, μόλις ένας αστυνομικός ήταν στο σημείο προκειμένου να ρυθμίζει την κυκλοφορία των οχημάτων.

Τα προβλήματα

Το σημαντικότερο ζήτημα φαίνεται να είναι αυτό της συχνότητας των δειγματοληπτικών ελέγχων που θα διενεργεί το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, καθώς όπως είπαν οι άνθρωποι του κλιμακίου -μέχρι και το Σάββατο 22/05 το πρωί τουλάχιστον- είχαν οδηγία να διενεργούν ελέγχους σε όλους όσους διέρχονταν από το σημείο. Αυτό φυσικά θα δημιουργεί ουρές χιλιομέτρων με οχήματα που θα περιμένουν να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού, ειδικά όταν αρχίσει να έρχεται ο μεγάλος όγκος τουριστών για να κάνει τις διακοπές του στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ την πρώτη μέρα του ανοίγματος στελεχώθηκε και με προσωπικό από την Ξάνθη, που βρέθηκε στην Νυμφαία προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες του, καθώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού.

Αυτό ακριβώς επισήμανε και ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Θανάσης Τσώνης, ο οποίος βρέθηκε χθες το πρωί στο isobox όπου πλέον διενεργούνται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους ταξιδιώτες. “Προβληματισμός και συγκρατημένη αισιοδοξία. Μιλάμε για μεγάλες ροές τουριστών και περιμένουμε μεγάλο όγκο τουριστών τα επόμενα 24ωρα και δεν ξέρω με ποιον τρόπο θα τον διαχειριστούμε. Δηλαδή εάν μαζευτεί κόσμος στα σύνορα είναι λίγο το ανθρώπινο δυναμικό και δεν υπάρχει χώρος για αναμονή. Θα δημιουργηθούν ουρές χιλιομέτρων” είπε ο κος Τσώνης. Ο ίδιος επισήμανε ότι οι λύσεις που δόθηκαν είναι λύσεις προσωρινές και “αμφιβάλλω κατά πόσο θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε όλο αυτόν τον όγκο”.

Ο κος Τσώνης στάθηκε και στην έλλειψη των υποδομών, καθώς όπως χαρακτηριστικά δήλωσε “φανταστείτε να έχει 40000 ταξιδιώτες στα σύνορα. Που θα γίνει ο έλεγχος όλων αυτών των ανθρώπων” διερωτήθηκε.

Το παρόν έδωσε και ο βουλευτής Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης που δήλωσε ότι θα πιέσει ώστε να υπάρξει περαιτέρω στελέχωση του κλιμακίου του ΕΟΔΥ στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα με ανθρώπινο δυναμικό.

Τέλος ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης επίσης παρευρέθηκε στο σημείο, καθώς χθες τα Επιμελητήρια παρέδωσαν έπιπλα στο κλιμάκιο, όπως άλλωστε έκαναν και στο παρελθόν, καθώς τα έπιπλα στο isobox είναι δωρεές των Επιμελητηρίων.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Ανδρέα Αγελαρίδη, 23/5/2021}