Μετρημένοι οι ταξιδιώτες στο συνοριακό σημείο Μακάζα-Νυμφαία

«Έπιασε» δουλειά  το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων, 07:00 έως 23:00 ανοιχτό σημείο

Από χθες 19/04 άνοιξε πιλοτικά για εισερχόμενους τουρίστες το συνοριακό σημείο διέλευσης Μακάζα-Νυμφαία στη Ροδόπη. Η είσοδος επιτρέπεται σε πιστοποιημένα εμβολιασμένους τουρίστες ή έχοντες αρνητικό μοριακό τεστ κορωνοϊού, σε σχετική εφαρμογή κοινής υπουργικής απόφασης που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 18/04 σε ΦΕΚ.

Οι εμβολιασμένοι περνούν κανονικά επιδεικνύοντας σχετικό έγγραφο. Αναφορικά με όσους έχουν διαγνωστεί αρνητικοί για κορωνοϊό Covid-19, αυτό πρέπει να έχει συμβεί με τη μέθοδο PCR (μορϊακό τετ) εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα και φυσικά πρέπει να φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης. Την βεβαίωση την επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ.

Όσοι ανιχνεύονται αρνητικοί κατά την υποβολή τους σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού Covid-19 (rapid test) στο συνοριακό σημείο ελέγχου από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

Η διέλευση των πολιτών από το συνοριακό σημείο, κι εφόσον συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, θα ισχύει καθημερινά από τις 07:00 πμ έως τις 11:00 μμ.

Ν. Τσαλικίδης: «Οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί  ενόψει της επανεκκίνησης του τουρισμού»

Ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης με ανάρτησή του σχετικά με το πιλοτικό άνοιγμα του συνοριακού σταθμού έγραψε τα εξής: «έχοντας ως βασική προϋπόθεση να μη συμβεί ότι και πέρυσι λίγο πριν το άνοιγμα του τουρισμού, απαραίτητες συνθήκες για την ασφαλή διέλευση είναι η σωστή προετοιμασία και οργάνωση για την υποδοχή πολιτών από τα σύνορα της Νυμφαίας με συνεργεία του ΕΟΔΥ καθώς και οι πολύ καλοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου, προκειμένου να επιτευχθεί το άνοιγμα του τουρισμού με ασφάλεια για την προστασία της υγείας των πολιτών και της οικονομίας μας. Οφείλουμε όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ενόψει της επανεκκίνησης των οικονομικών δραστηριοτήτων και του τουρισμού με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων ώστε να μην κινδυνέψει κανείς και να ξαναβρούμε τη ζωή μας. όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε». 

Το άνοιγμα του σταθμού -έστω και πιλοτικά- σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη «είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την περιοχή μας και για όλη την χώρα, διότι προμηνύει το άνοιγμα του τουρισμού με ασφάλεια».

Με το σταγονόμετρο η κίνηση την πρώτη μέρα 

Ο «Χ» βρέθηκε στον Συνοριακό Σταθμό της Νυμφαίας-Μακάζα προκειμένου να αποτυπώσει την κίνηση που θα υπήρχε στα σύνορα την πρώτη μέρα του ανοίγματος για εισερχόμενους τουρίστες.

Η κίνηση ήταν αρκετά υποτονική και τους διερχόμενους οδηγούς τους έβρισκες με το σταγονόμετρο. Φυσικά ένας τουρίστας που θα επισκεφτεί την χώρα από μια γειτονική χώρα θα πρέπει να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι η εστίαση είναι ακόμα στον «πάγο» και προφανώς να συμβιβαστεί και με την νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως και με την αποστολή sms στο 13033.

Πάντως, ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας μόλις κάποιος περνάει τα σύνορα και εισέρχεται στην χώρα μας στέλνει μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο που αναφέρει: «Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα. Βρίσκονται σε ισχύ περιορισμοί στις μετακινήσεις λόγω του covid-19. Η εξωτερική μετακίνηση γίνεται με αποστολή sms στο 13033 για βασικές ανάγκες. Φοράτε μάσκα σε δημόσιους χώρους όλες τις ώρες». 

Αυτοκίνητο από κινητή ομάδα του ΕΟΔΥ βρίσκεται από χθες το πρωί στα σύνορα και ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενεργούν δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Δείτε εδώ ένα σχετικό βίντεο:

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Ανδρέα Αγελαρίδη, 20/4/2021}