Ανοίγει και πάλι ο δρόμος για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά

“Στα όρια της φρενίτιδας οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα” δηλώνει ο Γιάννης Παναγής, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από φωτοβολταϊκά

Μετά από χρόνια αναμονής με την υπερψήφιση του νόμου 4602/19 ανοίγει ο δρόμος για την πριμοδότηση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών αλλά και των ενεργειακών κοινοτήτων, ενός νέου πρωτοποριακού θεσμού που κερδίζει έδαφος και στη χώρα μας, για την εγκατάσταση και εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Συγκεκριμένα, στο νόμο 4602/2019 με θέμα «Έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ιδιοκτησιακός διαχωρισμός δικτύων διανομής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις», προβλέπεται για τους αγρότες το εξής: “Ηλιακή Ενέργεια που αξιοποιείται με φωτοβολταϊκούς σταθμούς που ανήκουν σε Ενεργειακές Κοινότητες του ν. 4513/2018 με εγκατεστημένη ισχύ <=1MW ή σε κατ’ επάγγελμα αγρότες με εγκατεστημένη ισχύ <500 kW: Μεσοσταθμική Τιμή Αναφοράς που προέκυψε κατά τις τρεις (3) προηγούμενες πριν την τελευταία ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών που αφορούν στην εν λόγω κατηγορία φ/β σταθμών ή, αν δεν έχουν διενεργηθεί διαγωνισμοί στην κατηγορία, στην ίδια τεχνολογία προσαυξημένη κατά 10%”.

Τούτο σημαίνει πως οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά και τα μέλη των ενεργειακών κοινοτήτων μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε μη παραγωγικά χωράφια έχοντας μία επιπλέον πριμοδότηση σε σχέση με τους υπόλοιπους επενδυτές της τάξης του 10% στην τιμή της κιλοβατώρας.

Το θέμα ανέδειξε με τρόπο εξαιρετικά διαφωτιστικό η εκπομπή Αγροτική Ματιά του Ράδιο Χρόνος 87,5 fm της Πέμπτης και στους Σάκη Αντωνίου και Κυριάκο Κρόκο παρουσιάζοντας όλες τις παραμέτρους του θέματος.

«Ο τομέας της ενέργειας στη χώρα μας, που ανθεί τα τελευταία 10 χρόνια πλέον μπαίνει σε μία νέα φάση. Αυτό που πάει να γίνει πλέον αγγίζει τα όρια της φρενίτιδας ίσως και της υπερβολής», δήλωσε στην εκπομπή ο αγρότης και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά Γιάννης Παναγής.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως πλέον με την νομοθετική οριοθέτηση του πλαισίου δίνεται η ευκαιρία σε «μικρομεσαίους» επενδυτές να μπουν στο παιχνίδι αφού όπως αναφέρει μέχρι τώρα η Ελλάδα αποτελούσε επιλογή για «λιμνάζοντα» χρήματα μεγάλων funds και όχι επενδυτική προτεραιότητα. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος να καρπωθούν τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μικρομεσαίοι επενδυτές και φυσικά κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Βέβαια είναι προφανές ότι για μία τέτοια επένδυση απαιτείται μεγάλο επενδυτικό κεφάλαιο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και φυσικά ίδια συμμετοχή ωστόσο αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μέσω τραπέζης με την ενεχυρίαση για αρκετά χρόνια του κόστους της ενέργειας το οποίο ο επενδυτής πουλά στη ΔΕΗ. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο δίνει στους αγρότες τα ίδια κίνητρα που δίνει και στις ενεργειακές κοινότητες δηλαδή μία επιπλέον μεσοσταθμική αυξημένη τιμή κατά 10% η οποία φυσικά προκύπτει πλέον μέσα από διαγωνιστική διαδικασία.

Ωστόσο ο κ. Παναγής επιμένει ότι τα φωτοβολταϊκά συστήματα ως επένδυση θα πρέπει να τα διέπει «ώριμη επενδυτική λογική» μιας και το όφελος από αυτά δεν είναι άμεσο μίας και θα πρέπει να γίνουν αποσβέσεις αλλά εντοπίζεται σε βάθος χρόνου. Γι αυτό και οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει έτσι να αξιολογήσουν την ενδεχόμενη τιμή που μπορεί να κινηθεί γύρω στα 7 ή πιο κάτω ευρώ την κιλοβατώρα όταν πριν από χρόνια το ποσό αυτό ήταν σχεδόν επταπλάσιο! Και τούτο γιατί σε χώρες όπως η Γερμανία με την μισή ηλιοφάνεια από την Ελλάδα ανάλογα συστήματα είναι κερδοφόρα με τιμές μικρότερες και από τις προαναφερθείσες. Ο πρόεδρος της ΠΟΠΗΕ αναφέρει ότι η επένδυση για τον αγρότη θα πρέπει σε πρώτη φάση να αποσβένει το επενδυτικό κεφάλαιο και αφετέρου να του αναπληρώνει κατά κάποιο τρόπο το απολεσθέν εισόδημά του από  την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Επίσης στέκεται και σε μία σειρά άλλες παραμέτρους που θα πρέπει να γίνουν ελκυστικότεροι αφού το κομμάτι της χρηματοδότησης είναι μεν σημαντικό, αλλά όχι από μόνο του αρκετό όπως η οριοθέτηση των χρήσεων γης, η σύνδεση με τα υφιστάμενα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας κα.

Ανοίγει λοιπόν μία επενδυτική ευκαιρία για τους αγρότες που θα πρέπει να ψαχτούν καλά για τον τύπο των φωτοβολταϊκών, τις τεχνικές τους παραμέτρους και προκειμένου να κάνουν την καλύτερη και πιο συμφέρουσα γι’ αυτούς επιλογή. Να σημειωθεί ότι με βάση την κινητικότητα που παρατηρείται στο χώρο σύντομα θα υπάρξουν και στην περιοχή μας ενημερωτικές εκδηλώσεις, ενώ επίκειται η πρώτη στις Σέρρες για την οποία οι αναγνώστες της εφημερίδας και οι ακροατές του Ράδιο Χρόνος θα ενημερωθούν εγκαίρως.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 16/3/2019}