Αναβίωσε ο θεσμός των καντάδων στην Κομοτηνή

Είκοσι χρόνια αναβίωσης καντάδας από τον Σύλλογο «Βυζαντινού Φρουρίου» Κομοτηνής, είκοσι χρόνια χαράς και ζωντάνιας

Μία ιδιαίτερη δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Βυζαντινού Φρουρίου» Κομοτηνής πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Μαΐου.

Ο λόγος για τα είκοσι χρόνια αναβίωσης του θεσμού των καντάδων. Με τη συνοδεία ακορντεόν και κιθάρας μέλη του συλλόγου μαζί με 7 κορίτσια του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής ντυμένα με νυφικά του Μεσοπολέμου ξεκίνησαν τραγουδώντας από την πλατεία Ειρήνης. Στην κιθάρα ήταν ο Τάσος Λύρατζης και στο ακορντεόν ο Κυριάκος Κυριαζής.

Η ιστορία των δύο μουσικών ξεκίνησε από τα μαθητικά χρόνια της 1ης Γυμνασίου το 1983 και έκτοτε συνεργάζονται σε διάφορες μουσικές σκηνές και μαγαζιά της Κομοτηνής. Το τραγούδι μεταφέρθηκε στη Λέσχη Κομοτηναίων αρχικά με βαλς που χόρεψαν οι «μικρές νύφες» και στη συνέχεια στον διαμορφωμένο χώρο εντός της Λέσχης.

Έθιμο από την Ιταλία… στην Ελλάδα

Οι καντάδες ξεκίνησαν στη Νότια Ιταλία. Οι νέοι με κιθάρες και μαντολίνα εξυμνούσαν τον έρωτά τους μέσα στις πλατείες και κάτω από τα μπαλκόνια στις κοπέλες που αγαπούσαν. Στην Ελλάδα ο θεσμός της καντάδας αναβιώνει στα Επτάνησα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο με σαφείς επιρροές από την ιταλική κουλτούρα.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, 18/5/2023, φωτό: Τ. Λύρατζης και Κ. Κυριαζής μαζί με μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής }