Μετατοπίζεται σταδιακά το βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει τμηματικά τη χώρα μας και κυρίως στα δυτικά και νότια τμήματα με βροχές και σποραδικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τη Δευτέρα (30/11/20) θα επηρεάσουν την ανατολική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα.

Λόγω των πολύ έντονων φαινομένων χιονόπτωσης που θα εκδηλωθούν στη Βουλγαρία μέσα στη διάρκεια της Δευτέρας , μέρος της ψυχρής αέριας μάζας στα βόρεια Βαλκάνια θα επηρεάσουν και ένα μεγάλο μέρος της Θράκης με επίκεντρο το νομό Έβρου όπου και θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα.

Σταδιακή βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη δυτική και βορειοδυτική Ελλάδα με τα φαινόμενα να περιορίζονται σημαντικά το πρωί της Δευτέρας.

Παροδικές βροχές θα εκδηλωθούν στην ανατολική Στερεά Ελλάδα / Εύβοια , την ανατολική Πελοπόννησο ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες , την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Το απόγευμα και τη νύχτα τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα στη βόρεια Κρήτη. 

Παροδικές βροχές θα εκδηλωθούν στην κεντρική – ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες.

Για τη Θράκη αναμένεται εκ νέου επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα και μετά με απότομη πτώση της θερμοκρασίας. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Θράκης από τα 800-1000μ. τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες και αργά το απόγευμα έως και αργά τη νύχτα , οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν έως και τα 200-300μ. υψόμετρο κυρίως στο νομό Έβρου.  Με τα τωρινά στοιχεία φαίνεται πως θα εκδηλωθούν σημαντικές χιονοπτώσεις το βράδυ της Δευτέρας στο δυτικό – κεντρικό και βόρειο τμήμα του Έβρου έως και τα 150-200μ. υψόμετρο.  Στα πιο χαμηλά τμήματα θα εκδηλωθεί βροχή / χιονόνερο με εναλλαγές σε χιονόπτωση.

Πιθανότητα για χιονοπτώσεις έως και τα 400-500μ. υψόμετρο στα βόρεια του νομού Ροδόπης τη νύχτα.

Τα φαινόμενα και εκεί θα σταματήσουν μετά τα μεσάνυχτα προς το ξημέρωμα της Τρίτης.

Οι άνεμοι στρέφονται σε βόρειους στο Ιόνιο με την ένταση τους να φτάνουν έως και τα 6 Μποφόρ. Στο Αιγαίο αρχικά από νότιες διευθύνσεις έως 5-6 Μποφόρ και σταδιακά θα στραφούν σε βόρειους έως 6-7 Μποφόρ κυρίως στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη δυτική – κεντρική Ελλάδα , ενώ απότομη πτώση της θερμοκρασίας θα παρατηρηθεί από το απόγευμα και μετά στην κεντρική – ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

{Πηγή  δημοσίευσης: https://reportal.gr/, από meteoclub.gr, 29/11/2020}