Ανακύκλωση στη Ξάνθη

Για την ανακύκλωση και τους σωστούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατεύσουμε πρωτίστως το περιβάλλον, μίλησε στην «Θ» ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητος κ. Ιορδάνης Χατζηευφραιμίδης ο οποίος και εξηγεί ότι «τα υλικά που ανακυκλώνονται είναι το χαρτί (βιβλία, εφημερίδες, περιοχικά, συσκευασίες ηλεκτρικών, χαρτοσακούλες κλπ), το γυαλί (βαζάκια, μπουκάλια νερού και κρασιού), το πλαστικό (μπουκάλια νερού, σακούλες, απορρυπαντικά, σαμπουάν κλπ), το αλουμίνιο (κουτιά από μπύρες και αναψυκτικά κλ.π) και το λευκοσίδερο (κουτιά από κονσέρβες, όπως γάλα εβαπορέ και σάλτσες)».

Οι «5» ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ  ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ

«Διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας μας από τα υπόλοιπα στο νοικοκυριό, αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες μας από τα υπολείμματα, διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια, δεν πετάμε στον κάδο τα υλικά συσκευασίας μας μέσα σε δεμένες σακούλες, τα ρίχνουμε χύμα, δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στους μπλε κάδους ανακύκλωσης. Αυτά είναι τα πέντε βήματα για την σωστή ανακύκλωση συσκευασιών» συνεχίζει ο ίδιος, τονίζοντας φυσικά ότι «το σημαντικό είναι παράλληλα να μεταδίδουμε το μήνυμα της ανακύκλωσης συσκευασιών στους φίλους και γνωστούς μας, γιατί όπως γνωρίζουμε η ανακύκλωση ωφελεί τους πολίτες την κοινωνία και το περιβάλλον».

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

«Ο Δήμος Ξάνθης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης της Ανακύκλωσης Ενημερώνει εκατοντάδες μαθητές κάθε χρόνο από την ομάδα του συνεργείου στο Λούνα Παρκ ανακύκλωσης κάθε χρόνο. Επίσης υλοποιούνται ενημερωτικές ενέργειες στις επιχειρήσεις εστίασης του Δήμου : καφέ εστιατόρια, μπαρ. Προκειμένου να ενημερωθούν οι επιχειρηματίες για την ανακύκλωση γυάλινων συσκευασιών στον μπλε κώδωνα.

Επίσης γίνονται ενημερώσεις για την ανακύκλωση σε σχολεία σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς.

Όσοι βλέπουμε κάποιον να ρίχνει κοινά απορρίμματα στους μπλε κάδους, ας τον ενημερώσουμε μήπως δεν γνωρίζει για την ανακύκλωση» υπογραμμίζει επίσης ο κ. Χατζηευφραιμίδης, σημειώνοντας ότι « θα ενημερώνουμε πιο συχνά για την ανακύκλωση για να ευαισθητοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τους δημότες. Για ογκώδη στρώματα, κλαδιά και ηλεκτρικές συσκευές, μπορείτε να τηλεφωνείτε στην υπηρεσία καθαριότητας στο 2541022786 και να αναφέρετε την διεύθυνσή σας για να σας λένε την ώρα που πρέπει να τα αφήσετε δίπλα στους κάδους. Σε περίπτωση όμως που κάποιος εναποθέσει κάτι δίπλα σε κάδο και δεν το αναφέρει, θα παρακαλούσα όποιος τα δει και μπορεί να ενημερώσει στο ίδιο τηλέφωνο κατά τις ώρες 7:00 ως 14:00».