Στον «αέρα» η online πλατφόρμα ευαισθητοποίησης – επιβράβευσης για την ανακύκλωση

Σε δύο ταχύτητες η ανακύκλωση, καθώς υπάρχουν παράπονα από κατοίκους χωριών

Στον «αέρα» βρίσκεται εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα η διαδικτυακή πλατφόρμα του Δήμου Κομοτηνής, με στόχο την ευαισθητοποίηση-επιβράβευση πολιτών γύρω από την ανακύκλωση. Την ιστοσελίδα βρίσκετε στο followgreen.gr/komotini και σύμφωνα τουλάχιστον με την περιγραφή στόχος είναι να «ενωθούν» πολίτες, τοπικές επιχειρήσεις και σχολεία, στον κοινό στόχο της αύξησης της ανακύκλωσης.

Πώς και εάν μπορεί αυτό να επιτευχθεί στην πράξη, μέσω μίας τέτοιας ιστοσελίδας, θα φανεί στο προσεχές μέλλον.

Όσο για τη λειτουργία της ιστοσελίδας, μέσω αυτής οι χρήστες επιβραβεύονται με πόντους για την εκπαίδευση και ενημέρωση που λαμβάνουν γύρω από την ανακύκλωση, μέσα από κουίζ, βίντεο και άρθρα. Επίσης, επιβραβεύονται με τη δωρεά συγκεκριμένων αγαθών στο κοινωνικό δίκτυο προσφοράς χρηστικών αντικειμένων, με τη δήλωση της ανακύκλωσής τους στους μπλε κάδους συσκευασιών/κώδωνες γυαλιού.

Τους πόντους που συγκεντρώνει ο χρήστης μπορεί να τους εξαργυρώσει άμεσα σε ειδικές εκπτώσεις-παροχές στις τοπικές επιχειρήσεις του Δήμου, ή/και με δωρεά στα σχολεία που θα διενεργήσουν μαθητικό διαγωνισμό ανακύκλωσης σε επόμενη φάση του προγράμματος.

Ο «Χ» έκανε προφίλ στην παραπάνω ιστοσελίδα και πράγματι η περιγραφή αποτυπώνεται στην πράξη. Τουλάχιστον τέσσερα καταστήματα της περιοχής προσφέρουν εκπτώσεις ή προσφορές στους χρήστες που έχουν συγκεντρώσει έναν αριθμό πόντων, ενώ η απόκτηση των πόντων αυτών θεωρείται σχετικά εύκολη υπόθεση.

Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γ. Γκαράνης κάνοντας ένα σύντομο σχόλιο επί του θέματος στο ράδιο Χρόνος 87.5fm κράτησε μικρό καλάθι, λέγοντας «θα δούμε πως θα προχωρήσει στην πράξη». Τόνισε ότι στόχος είναι να καλλιεργηθεί κουλτούρα ανακύκλωσης, ξεκινώντας από τη νέα γενιά. Γι’ αυτό και θα τοποθετηθούν μπλε κάδοι αρχικά σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κομοτηνής.

Ανακύκλωση στα χωριά;

Πάντως, η στόχευση της ανακύκλωσης μέχρι στιγμής αφορά στην πόλη, καθώς οι οικισμοί είναι μία (ίσως και περισσότερες) ταχύτητα πίσω, όσον αφορά στην ανακύκλωση. «Θα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, για να διευρύνουμε την ανακύκλωση και να φτάσει στα χωριά», σχολίασε ο δήμαρχος.

Μέχρι να αλλάξει το πλαίσιο πάντως, τα παράπονα δε λείπουν, όπως το εξής που ήρθε στο facebook του «Χ» από κάτοικο Ροδίτη: «Διάβασα το άρθρο για την επιβράβευση όσων κάνουν ανακύκλωση. Εγώ που μένω στο Ροδίτη έχει κοντά μήνες που πήραν τους κάδους για ανακύκλωση και τα πάνε στην πόλη τα σκουπίδια ανακύκλωσης. Όταν πήγα στον Δήμο, επειδή είμαστε αρκετοί που κάνουμε ανακύκλωση, μας είπαν ότι δεν έχουν κάδους και περιμένουν να τους φέρουν».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 4/12/2019}