Προσπάθειες για την ανάδειξη και προστασία του Σπηλαίου Μαρώνειας

Συναντήσεις εργασίας του Δημάρχου Μαρωνείας-Σαπών Ντίνου Χαριτόπουλου

Προσπάθειες ώστε να γίνει επιτέλους η σωστή ανάδειξη και προστασία του Σπηλαίου της Μαρώνειας γίνονται από την πλευρά της δημοτικής αρχής στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων που έχει υπογράψει. Το Σπήλαιο ενώ θα μπορούσε να είναι ένας πραγματικός τουριστικός πόλος έλξης λόγω του ιδιαίτερου ιστορικού ενδιαφέροντος που έχει, δυστυχώς έχει μείνει στην αφάνεια ενώ ακόμα και κάποιος για να το βρει είναι δύσκολο με αποτέλεσμα τουρίστες τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού να το ψάχνουν και μετά λύπης να διαπιστώνουν ότι είναι μη επισκέψιμο. 

Προς την κατεύθυνση της ανάδειξης ο δήμαρχος Ντίνος Χαριτόπουλος είχε συναντήσεις με υπηρεσιακούς και επιστημονικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ αυτών ήταν η συνάντηση του με τον προϊστάμενο του γραφείου Βορείου Ελλάδος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας Φώτη Γεωργιάδη, με τον οποίον συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις ανασκαφικές έρευνες και τη μελέτη ανάδειξης, προστασίας και βιώσιμης ανάπτυξης του σπηλαίου «Πολύφημος» της Μαρώνειας.

Όπως είναι γνωστό για το συγκεκριμένο θέμα έχουν υπογραφεί προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και του Δήμου, των οποίων φορέας εποπτείας και διαχείρισης του αντικειμένου είναι η Εφορεία. 

Στη συνάντηση, ανάμεσα στα άλλα, «συζητήθηκε το θέμα των παρατάσεων που πρέπει να δοθούν στις προγραμματικές συμβάσεις που υπάρχουν καθώς επίσης και το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και ιδιαίτερα το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 28/5/2022}