Στην ανάδειξη των Οχυρών στοχεύει η Περιφέρεια ΑΜΘ

Όπως φυσικά και του οχυρού Νυμφαίας

Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε την Δευτέρα 31/05 έγινε γνωστό μέσω της συζήτησης που έγινε για την έγκριση τροποποίησης του ετήσιου προγράμματος δράσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το 2021, ότι η Περιφέρεια θα πραγματοποιήσει μελέτη για την ανάδειξη των οχυρών όλης της Περιφέρειας και άρα θα περιλαμβάνει και το οχυρό της Νυμφαίας που βρίσκεται στη Ροδόπη.

Συγκεκριμένα η εισηγήτρια της τροποποίησης Ζωή Κοσμίδου είπε «[…]έχουμε καταγραφή της στρατιωτικής κληρονομιάς στην ΠΑΜΘ με μια μελέτη ανάδειξης των οχυρών και τέτοιων στοιχείων». Ο περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης με την Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία του Κώστα Κατσιμίγα, Χρήστος Χατζηπέμου με ερώτησή του θέλησε να μάθει περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος και την απάντηση έδωσε ο περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας της παράταξης του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου Αλέξης Πολίτης.

Αλ. Πολίτης: «Δυνητικός στόχος του έργου να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες στην περιοχή»

Ο  εντεταλμένος σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της ΠΑΜΘ κος Πολίτης στην αναλυτική του απάντηση δήλωσε προλογικά ότι «είναι μια δράση που πρόεκυψε με την στενή συνεργασία που έχουμε όλο αυτό το διάστημα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο». 

Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο ο σκοπός είναι η καταγραφή της στρατιωτικής κληρονομιάς της Περιφέρειας ΑΜΘ τόσο της νεότερης όσο και της παλιότερης, προκειμένου «να καταγραφούν οι δυνητικοί άξονες πάνω στους οποίους μπορούμε να κινηθούμε. Ο στόχος αυτού του προγράμματος δυνητικά θα μπορούσε να είναι ο συνδυασμός και η διασύνδεση των δεκάδων ή και εκατοντάδων μνημείων και αντικειμένων στρατιωτικής κληρονομιάς που έχουμε εδώ στην ΠΑΜΘ είτε είναι οχυρά, είτε είναι κάστρα, είτε είναι μουσεία κτλ» και συμπλήρωσε ότι «δυνητικός στόχος του έργου είναι να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες στην περιοχή».  Με μια καλή μελέτη «μπορούμε να στοχεύσουμε σε ένα Interreg» κατέληξε ο κος Πολίτης.

Χρ. Μέτιος: «Η ιδέα αξιοποίησης των οχυρών έχει τεθεί από πάρα πολλούς»

Αναφορικά με την ανάδειξη των οχυρών ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος είπε ότι «η ιδέα αξιοποίησης των οχυρών έχει τεθεί από πάρα πολλούς και μας απασχολούσε καιρό πριν». 

Ως ένα «ενδιαφέρον θέμα» χαρακτήρισε ο Κώστας Κατσιμίγας την καταγραφή της στρατιωτικής κληρονομιάς. Μάλιστα ο ίδιος απεύθυνε πρόσκληση προς τον κο. Πολίτη «να επιδιώξει συνεργασία μαζί μας που ασχολούμαστε χρόνια με αυτήν την ιστορία και να πάμε μαζί στο Στρατιωτικό Μουσείο Κομοτηνής που έχουμε δωρίσει πάρα πολύ υλικό».

Να σημειωθεί ότι με 26 υπέρ 15 κατά και 4 παρόν εγκρίθηκε η τροποποίηση του προγράμματος δράσης. 

Το Οχυρό Νυμφαίας

Στον νομό Ροδόπης υπάρχει το Οχυρό της Νυμφαίας -είναι ένα στρατιωτικό μουσείο που λειτουργεί από το 2000- και κατασκευάστηκε το 1936-1940 και αποτελεί ένα από τα έργα οχύρωσης του Ιωάννη Μεταξά. Στο Οχυρό έγινε μάχη 6-9 Απριλίου 1941 όταν ο Γερμανικός στρατός επιτέθηκε και τελικά κατέκτησε το οχυρό.

Επίσης, υπάρχει και το Στρατιωτικό Μουσείο Κομοτηνής στο οποίο φιλοξενούνται εκθέματα από τους αγώνες των Ελλήνων, αρχής γενομένης της Ελληνικής Επανάστασης και ολοκληρώνοντας το ταξίδι με το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο συνδυασμένο και με πιο πρόσφατα αντικείμενα.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Ανδρέα Αγελαρίδη,  3/6/2021}