Γέμισε προσκόπους η Αλκυώνα Ροδόπης

Στην δράση “4ο Τζαμπορέτο Ενωμοταρχών” 90 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων 60 παιδιά

Με παιδικά χαμόγελα γέμισε το παραλιακό μέτωπο της Ροδόπης και συγκεκριμένα η Αλκυώνα, καθώς το πενθήμερο 22-26 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Προσκοπικό Κέντρο “Αλκυών”, το 4ο Τζαμπορέτο Ενωμοταρχών, όπως ονομάζεται αυτή η συνάντηση μικρών και μεγάλων προσκόπων.

Μεταξύ 60 παιδιών προσκόπων και 30 ενηλίκων, ήταν και η αρχηγός του 4ου Τζαμπορέτου Ενωμοταρχών Σίσσυ Καβούκη, όπως και ο αρχηγός του Προσκοπικού Κέντρου “Αλκυών” Δημήτρης Ναλμπάντης, που συνετέλεσαν στην επιτυχία του όλου εγχειρήματος, το οποίο ήταν μία ευχάριστη, συγχρόνως δε διδακτική, εμπειρία για μικρούς και μεγάλους, όλοι εκ των οποίων ανανέωσαν το προσκοπικό τους ραντεβού για προσεχή ημερομηνία.

Σχετικά με τη δράση μας ενημέρωσε η κα Καβούκη. “Στο 4ο Τζαμπορέτο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συμμετείχαν παιδιά 13-15 χρονών, οι μικροί Ηγέτες των συνομήλικών τους και είναι ένα επιστέγασμα των προσπαθειών τους, μία γιορτή. Γίνεται κάθε δύο χρόνια στην Περιφέρειά μας σε διαφορετικό μέρος κάθε φορά”, είπε αρχικά για τα γενικά χαρακτηριστικά της δράσης, ενώ για το πρόγραμμα καθαυτό συνέχισε ως εξής: “Οι δραστηριότητες περιείχαν ταξίδι με τρεις ναυτοπροσκοπικές λέμβους (ξύλινα παραδοσιακά σκάφη) μία από την Κομοτηνή και δύο από την Αλεξανδρούπολη), κατασκευές με σχοινιά και ξυλεία, παιχνίδια με κώδικες και γρίφους, αθλητικές δραστηριότητες και άλλα”. Ανέδειξε κατόπιν πως οι συμμετοχές δεν περιορίστηκαν στα γεωγραφικά όρια της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, καθώς “φέτος το Τζαμπορέτο φιλοξενούσε προσκόπους και από την Χίο που μας τίμησαν με την συμμετοχή τους (9 παιδιά και 3 ενήλικοι εθελοντές), ενώ συνολικά ήμασταν 60 παιδιά και 30 ενήλικοι εθελοντές που γέμισαν με χαμόγελο το Προσκοπικό Κέντρο Αλκυών”.

Σε άλλο σημείο του λόγου της, η Σίσσυ Καβούκη μας εξηγεί το τί αποκομίζουν οι πρόσκοποι μέσα από αυτές τις εμπειρίες. “Μέσα από το Τζαμπορέτο όπως και από τον προσκοπισμό τα παιδιά ενισχύουν την συνεργασία, την ηγεσία, την αυτοπεποίθηση, γνωρίζονται με παιδιά από τις υπόλοιπες πόλεις της Περιφέρειας, γνωρίζουν την φύση και ζουν μέσα σε αυτήν, προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο κτλ. Και όλα αυτά μέσα από το παιχνίδι και τις περιπετειώδεις δραστηριότητες”, είπε, ενώ πρόσθεσε και τα καλύτερα για την τοποθεσία: “Το Προσκοπικό Κέντρο Αλκυών λόγω του ότι είναι παραθαλάσσιο βοήθησε ένα μεγάλο μέρος του προσκοπικού προγράμματος, αυτό του ταξιδιού με ναυτοπροσκοπικές λέμβους, επίσης οι παροχές του ήταν κατάλληλες για μία κατασκήνωση πολλών ατόμων”. Καταληκτικά, εξήγησε πως πολλοί ιδιώτες και επιχειρήσεις υποστήριξαν εθελοντικά αυτή την προσκοπική εκδήλωση.

Τέλος, το καλοκαίρι είχε κατά τόπους κατασκηνώσεις για όλους τους, 800 περίπου στο σύνολο, προσκόπους της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

[Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr, 1/9/2018}