“Βήματα μπροστά” για τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη

Με έντονο και σταθερό βηματισμό κινείται η DAMCO Energy για ένα από τα σημαντικότερα έργα στη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο θα συμβάλλει σημαντικά στο στόχο της χώρας για την απολιγνιτοποίηση έως το 2028.

Πρόκειται για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, η οποία θα κατασκευαστεί από τη θυγατρική του Ομίλου Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με πηγές πολύ κοντά στο θέμα η εταιρία βρίσκεται πολύ κοντά τόσο ως προς την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει ως techology provider για το έργο όσο και στον ανάδοχο για το κομμάτι του engineering.

Αυτό σημαίνει πως θα επιταχυνθεί η διαδικασία για την έκδοση οικοδομικών αδειών καθώς ο ανάδοχος θα αναλάβει τότε θα είναι διαθέσιμες οι πρώτες κατόψεις και το προκαταρκτικό σχέδιο.

Επιπλέον, η τελική επενδυτική απόφαση για το έργο εκτιμάται πως θα ληφθεί έως τα τέλη του έτους, γεγονός και το οποίο σημαίνει πως η κατασκευή θα αρχίσει στις αρχές του 2022 διατηρώντας έτσι το στόχο για ολοκλήρωση έως το 2023, παρά τα όποια γραφειοκρατικά “κωλύματα” είχαν προκληθεί λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές το σχέδιο για τη σύνδεση της μονάδας με το FSRU που θα εγκατασταθεί στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο και πήρε στα μέσα Ιουλίου το πράσινο φως από την DG COMP.

Να υπενθυμίσουμε πως η DAMCO ENERGY επιδιώκει τη σύνδεση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με το FSRU, καθώς συμμετέχει στο δεύτερο μέσω της κατοχής του 20% της GASTRADE.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr/, 29/7/2021}