Η Αλεξανδρούπολη πρωτοστατεί στο Περιβάλλον

Ένα ακόμη μεγαλόπνοο έργο εξαιρετικής σημασίας όχι μόνο για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Θράκης αποκτά σάρκα και οστά με την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ του έργου «Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας μη επικίνδυνων Αστικών Στερεών Αποβλήτων Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης», συνολικής δημόσιας δαπάνης 19,7 εκατ. ευρώ.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α. Αλεξανδρούπολης) περιλαμβάνει μηχανική διαλογή για το διαχωρισμό ανακυκλώσιμων υλικών, αερόβια κομποστοποίηση, βιολογική επεξεργασία με αναερόβια χώνευση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το παραγόμενο βιοαέριο σε μονάδα ισχύος 600 ΚW.

Η συνολική ποσότητα αποβλήτων που θα οδηγείται ετησίως στη μονάδα είναι 44.826 τόνοι εκ των οποίων ένα μέρος θα είναι προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα (5.971 τόνοι) και αφορά εξυπηρετούμενο πληθυσμό 200.000 κατοίκων των Δήμων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου της Π.Ε. Έβρου και όλων των Δήμων της Π.Ε. Ροδόπης.

Το πρωτοποριακό αυτό έργο σε συνδυασμό με το υπάρχον Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Αλεξανδρούπολης και την κατασκευή του Χ.Υ.Τ.Υ. Αλεξανδρούπολης προϋπολογισμού 5,1 εκατ. ευρώ καθιστούν την περιοχή μας πρότυπο στη σύγχρονη ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων. Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε η παρούσα δημοτική αρχή το 2012 δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την προώθηση της διαχείρισης των απορριμμάτων καθιστώντας το Δήμο Αλεξανδρούπολης πρωτοπόρο όχι μόνο στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Και παρά τους σκοπέλους που επέβαλλε η νυν κυβέρνηση εμποδίζοντας την υλοποίηση αντίστοιχου έργου μέσω ΣΔΙΤ, σήμερα η ίδια κυβέρνηση επαναπροσδιορίζει τις προθέσεις της χρηματοδοτώντας το έργο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη.

Με μεθοδικές και στοχευμένες ενέργειες, σχεδιασμό και προγραμματισμό συνεχίζουμε άοκνα να διεκδικούμε κρατικά κονδύλια, να αξιοποιούμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία και να αγωνιζόμαστε για την ανάπτυξη του τόπου μας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας

{Πηγή δημοσίευσης: www.evros24.gr, 28/7/2017}