Η δημιουργία ενεργειακών «κοινοτήτων» στο επίκεντρο στην Αλεξανδρούπολη

Οι ενεργειακές κοινότητες θα βρεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης του Προέδρου του ΚΑΠΕ Βασίλη Τσολακίδη.

Συγκεκριμένα, η “Ανάπτυξη έργων ΑΠΕ από τις Ενεργειακές Κοινότητες – Παρουσίαση του θεσμικού πλαισίου & προοπτικές” είναι το θέμα της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Έβρου, την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018, και ώρα 19:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων (3ος όροφος) του Επιμελητηρίου Έβρου (Λεωφ. Δημοκρατίας 307, Αλεξανδρούπολη).

Οι ενεργειακές κοινότητες είναι ένας θεσμός που εισήχθη με τον νόμο 4513/2018 με σκοπό την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και την προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Η ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων και η αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας είναι από τους πρωταρχικούς στόχους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπως προβλέπεται και στο «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα».

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές Τσολακίδης Βασίλειος, Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και ο Τσέκερης Δημήτριος, Ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα αναλύσουν το θεσμικό πλαίσιο των ενεργειακών συνεταιρισμών και τις καινοτομίες που εισάγονται με την ελεύθερη συμμετοχή φυσικών ή νομικών προσώπων καθώς και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α’ και Β’ βαθμού.

Να σημειωθεί ότι στην ίδρυση ενεργειακής κοινότητας αποφάσισαν να προχωρήσουν οι δήμοι Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης και η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, και μάλιστα πρώτοι σε πανελλήνιο επίπεδο.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr, 18/12/2018}