Αλεξανδρούπολη: Παρουσιάστηκε η δημοσίευση για την αρχαία Ζώνη

Λίνα Μενδώνη: «Η Θράκη έχει ένα εξαιρετικό πολιτιστικό απόθεμα»

Σε τέσσερις τόμους κατανεμήθηκε η δημοσίευση των αρχαιολογικών ευρημάτων που προέκυψαν από τις έρευνες 35 ετών στην αρχαία Ζώνη (που σήμερα ανήκει στο Δήμο Αλεξανδρούπολης) και το έργο παρουσιάστηκε στο κοινό.

Οι τέσσερις τόμοι, που επιμελήθηκε μία ομάδα αρχαιολόγων υπό την εποπτεία -και τη συμμετοχή- της κας Τζένης Τσατσοπούλου, περιγράφουν αναλυτικά όλα τα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ζώνης με έμφαση στο ιερό του Απόλλωνα, την οχύρωση της πόλης και τα νεκροταφεία της.

Η χρηματοδότηση του έργου έγινε μέσω ΕΣΠΑ και όπως ανέφερε η κα Τσατσοπούλου, αυτός ήταν και ο μοναδικός τρόπος για να γίνει κατορθωτή η δημοσίευση, δεδομένης της έλλειψης οικονομικών πόρων. Η ίδια ευχήθηκε να δούμε σύντομα δημοσιεύσεις και για άλλα αρχαιολογικά ευρήματα του Έβρου, τον οποίο χαρακτήρισε ως τον «έναν από τους πιο πλούσιους πολιτισμικά νομούς της Ελλάδας»

Την ίδια άποψη με την κα Τσατσοπούλου μοιράζεται και η πρώην γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία ήταν και μία εκ των ομιλητών της ημερίδας που διοργανώθηκε για την παρουσίαση των τόμων.

Η κα Μενδώνη παρατήρησε και αυτή ότι ο Έβρος και η Θράκη διαθέτουν πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων, τα οποία πέρα από αρχαιολογικό ενδιαφέρον δύνανται να λειτουργήσουν και ως οικονομικοί πόροι για την περιοχή.

Επιπλέον, η κα Μενδώνη σημείωσε ότι η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr, 21/1/2018}