Τρεις μήνες μετά και ακόμη περιμένουμε τα οριστικά αποτελέσματα για την φωτιά στον ΧΥΤΑ Ξάνθης

Και με την «σφραγίδα» του βρετανικού εργαστηρίου καθησυχαστικά τα αποτελέσματα από την πυρκαγιά στην «SUNLIGHT», αλλά… – Σπ. Ραψομανίκης: «Συνεχίζουμε τις αναλύσεις για τον ΧΥΤΑ – Κοινωνική προσφορά του εργαστηρίου μας οι μετρήσεις αυτές»

Τέλος και με την… «βούλα» έβαλε η έρευνα αναφορικά με την ρύπανση ή μη του περιβάλλοντος από την φωτιά στο εργοστάσιο ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT αφού διαπιστώθηκε και από επιστήμονες της Μ. Βρετανίας (με την μεσολάβηση του Τμήματος Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης , Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας και Ατμοσφαιρικών Ρύπων του ΔΠΘ) ότι δεν….

Ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με την φωτιά στον ΧΥΤΑ Ξάνθης, περιστατικό το οποίο σημειώθηκε πριν από τρεις μήνες και για το οποίο κλήθηκε καθυστερημένα το εργαστήρι.

«ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ»

«Όσον αφορά το περιστατικό της SUNLIGHT έχει κριθεί. Δύο μεγάλα διαπιστευμένα εργαστήρια υπάρχουν στην Ευρώπη. Το ένα βρίσκεται στο Baden-Baden και το άλλο στο Manchester της Μ. Βρετανίας. Αναλύθηκαν στην Μεγάλη Βρετανία. Τα αποτελέσματα με την «σφραγίδα» αυτού του εργαστηρίου δείχνουν ότι δεν υπήρχε επιρύπανση από διοξίνες ή φουράνια όσον αφορά την φωτιά στο Όλβιο. Αυτή η ιστορία έχει κλείσει και τελείωσε» τονίζει με έμφαση στην «Θ» ο Καθηγητής του Τμήματος Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης , Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας και Ατμοσφαιρικών Ρύπων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Σπύρος Ραψομανίκης.

«ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ»

Αναφορικά με την φωτιά στον ΧΥΤΑ Ξάνθης ο ίδιος επισημαίνει ότι «αυτό δεν το έχουμε κλείσει ακόμη γιατί θέλουμε να κάνουμε εμείς κάτι αναλύσεις. Υπήρχε περίοδος καλοκαιρινής ραστώνης και τώρα ξεκινάμε να αναλύσουμε σιγά σιγά. Δεν ανακοινώσαμε τίποτα ακόμη γιατί πρέπει να ολοκληρώσουμε μερικές αναλύσεις ακόμη».

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΜΑΣ»

«Όλα τα παραπάνω είναι κοινωνική προσφορά του εργαστηρίου. Το εργαστήριό μας, ιδίοις χρήμασι και ιδίοις πόροις κάνει τις έρευνες ως κοινωνική προσφορά. Το συζήτησαν οι αρχές της Πολιτικής Προστασίας και εμείς ανταποκριθήκαμε ως κοινωνική προσφορά να κάνουμε τις αναλύσεις και να πληροφορήσουμε το κοινό σχετικά με το αν υπήρχε πρόβλημα» επισήμανε επίσης ο κ. Ραψομανίκης, σημειώνοντας ότι «εμείς βάλαμε τα χρήματα, την δουλειά, τα χημικά, τα αναλώσιμα, τον χρόνο μας, τα όργανα κλπ. όλα τα κάναμε εμείς χωρίς να έχουμε πάρει «δεκάρα». Ούτε μας πλησίασε κανείς, ούτε θέλαμε, ούτε θέλουμε και είναι απόλυτα (1000%) κοινωνική προσφορά δική μας προς τον κόσμο της Ξάνθης. Εν τω μεταξύ έχουμε μαθήματα, υπήρξαν προβλήματα στις παραγγελίες των αναλώσιμων χημικών γιατί υπήρχε το capital control, οι εταιρίες είχαν δυσπιστία στο να τα παραγγείλουν οι εταιρίες, ο χρόνος παράδοσής τους είναι τεράστιος (έξι μήνες για μερικά από αυτά). Υπάρχουν δηλαδή αντικειμενικές δυσκολίες, πραγματικές δυσκολίες και πρακτικές δυσκολίες. Άρα εμείς κάνουμε το παν. Ο,τι μπορούμε».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 23/10/2018}