Αιολικό Πάρκο Σαμοθράκης

Ζήτημα πάλι διχασμού ή δημιουργικής συναίνεσης; – Ο πρώην Δήμαρχος Σαμοθράκης κ. Γιώργος Μ. Χάνος παίρνει θέση και εξηγεί τα πλεονεκτήματα

Η Σαμοθράκη είναι το νησί των ανέμων που πολλές φορές η ένταση της παίρνει την μορφή αντικυκλώνα που προκαλεί σημαντικές καταστροφές.

Τα προβλήματα παλιότερα ήταν τα ξυλοκάρβουνα η υλοτόμηση και οι πυρκαγιές .

Τα τελευταία χρόνια η άναρχη υλοτόμηση (υπό σχετικό έλεγχο ) και η λεγόμενη υπερβόσκηση υποστρέφουν συνεχώς το περιβάλλον καθώς δεν έχει γίνει καμία υπεύθυνη και οργανωμένη προσπάθεια αντιμετώπιση τους και όλα έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα σήμερα πρόεκυψε ένα ζήτημα που δεν είναι τόσο καινούργιο καθώς τα τελευταία χρόνια για την Ελλάδα υπάρχει ανάγκη για ανανεώσιμες πηγές ενεργείας και η Σαμοθράκη έχει χαρακτηριστεί ως κατεξοχήν ενεργειακό νησί έχοντας όλες τις μορφές παραγωγής πράσινης ενέργειας  (γεωθερμία, αιολική ενέργεια, ηλιακή ενεργεία, ενέργεια από υδατοπτώσεις).

Η έρευνα του μεγάλου γεωθερμικού πεδίου σταμάτησε πριν 5 χρόνια και πρέπει να συνεχιστεί όπως και εφαρμογές άλλων ενεργειακών συστημάτων.

Πρόσφατα μια μεγάλη αναπτυξιακή εταιρία η VOLTERRA αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον της για την κατασκευή ενός μεγάλου αιολικού πάρκου (105 MW η Σαμοθράκη καταναλώνει 3-5 MW) σε συγκεκριμένη θέση του ορεινού σχηματισμού (υπάρχει χωροταξική μελέτη δημιουργίας αιολικών μονάδων στη Σαμοθράκη) παρουσίασε με τον δήμο πρόσφατα την αρχική της πρόταση παρουσία πολλών πολιτών με πολλούς εξ αρχής κάθετα αρνητικούς σε αυτό και πολλούς άλλους που πήγαν να ενημερωθούν.

Φάνηκε για άλλη μια φορά και με όσα ακολουθουν πως στη Σαμοθράκη δεν είναι η πρώτη φορά που ένα μεγάλο ζήτημα ανάπτυξης αποτελεί θέμα διχασμού και πόλωσης με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα και εξ αυτού να μην έχει υλοποιηθεί τίποτα αξιόλογο.

Λοιπόν, καταρχήν δηλώνω ότι είμαι υπέρ της μεγάλης αυτής επένδυσης εφόσον όμως τηρηθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και προϋποθέσεις που μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί, έχουν ειπωθεί πολλά και διάφορα ελάχιστα τεκμηριωμένα και κανείς δεν μπαίνει στην ουσία του θέματος.

Απέναντι στα όποια αρνητικά τα θετικά είναι :

  1. Πρόκειται για ένα έργο που μπορεί να αποτελέσει διαχρονικά μια προστιθέμενη αξία για την Σαμοθράκη και τον δήμο με μεγάλη πηγή εσόδων γιατί εκτός από τα συμβατικά εκ του νόμου οικονομικά ωφέλει υπάρχει ένα μεγάλο πεδίο για διαπραγμάτευση.

α) Στην παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος στον δήμο και στους κατοίκους πχ με παροχή χ μονάδων στον δήμο ή με σταδιακή μείωση του τιμολογίου ρεύματος.

β) Πρόβλεψη ώστε το μεγάλο καλώδιο εξαγωγής του ρεύματος να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μικρούς επενδυτές.

  1. Διασφάλιση ώστε η πορεία του έργου θα εξετάζεται συστηματικά και δημόσια ώστε το μέρος που λέγεται ότι θα γίνει (πολλοί δεν το γνωρίζουν) να είναι συγκεκριμένο, γιατί μόνο σε ένα μέρος μπορεί να γίνει. (Υπάρχει η παλιά σαμοθρακιτική ρήση βγες στο λουδούδ’).
  2. Ο δρόμος δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα καθώς υπάρχει ο βασικός δασικός δρόμος και η συνέχιση του πρέπει και μπορεί να γίνει χωρίς ιδιαίτερα περιβαλλοντολογικά προβλήματα – υπάρχουν δυο τρεις προτάσεις . Φυσικά αυτός ο καινούργιος δρόμος θα είναι άριστης κατάστασης, το έδαφος είναι βραχώδες και άγονο και σε κάποια απόσταση υπάρχει περιοχή απόλυτης προστασίας – αιωνόβια δέντρα. Το επιχείρημα για την τσιμεντοποίηση των βάσεων και εκρήξεων δεν ευσταθεί γιατί γίνεται άπαξ και σταδιακά όπως και η τοποθέτηση των πυλώνων (ορα αλλά αιολικά πάρκα).
  3. Εκτός αυτών πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στα αντισταθμιστικά που πρέπει να ζητήσουμε καθώς αυτό το έργο θα είναι μια ενεργειακή καρδιά που χρόνο με το χρόνο θα δημιουργεί υπεραξία. Εμείς πρέπει να ζητήσουμε εφόσον ολοκληρωθεί το πάρκο να μορφοποιηθεί ο χώρος και η εταιρία μαζί με τον δήμο, τους κατοίκους και το κράτος να δημιουργήσει δεξιά και αριστερά στα δυο οροπέδια που έχουν αναφερθεί συγκεκριμένα έργα οικολογικής και  περιβαλλοντολογικής ανάδειξης αυτών των περιοχών που θα  μπουν στον διάλογο.

Είναι μοναδική αυτή η ευκαιρία για να αναδείξουμε και να  σώσουμε το καλύτερο μέρος του ορεινού όγκου.

  1. Καθώς πρόκειται για μεγάλη κατασκευαστική εταιρία μπορεί ο  δήμος να συμπράξει για δημιουργία πολλαπλών αναπτυξιακών και οικολογικών δράσεων κυρίως στην περιοχή Θέρμων-Βαράδων και αλλού.

Ο άλλος εύκολος δρόμος είναι να μην γίνει τίποτα όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Θέλω να πω όμως σε όλους που «διαρρηγνύουν» τα ιμάτια τους για την Σαμοθράκη τι θα έχουν να πουν και τι θα κάνουν τα επόμενα 5 – 10 χρόνια. Θα είναι καλύτερη ή χειρότερη η Σαμοθράκη; Τελευταία υπάρχει ένα σύνθημα του (ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ). Μήπως πρέπει να το υιοθετήσουμε και εμείς; Η Σαμοθράκη δεν αντέχει άλλο…… ΔΙΧΑΣΜΟ.

Σαμοθράκη 01/08/2017 – Γιώργος Μ. Χάνος

{Πηγή δημοσίευσης: http://elthraki.gr, 1/8/2017}