Αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Ξάνθη: Αυτά είναι τα τρία βασικά θέματα που απασχολούν τους κλάδους μας

Προς τη νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ μέσω «Θ» – ΚΑΠ, ενέργεια, τιμές, αποζημιώσεις και υποδομές στην «ατζέντα» τους

Μπορεί να αποτελεί ένα από τα καίρια για τον πρωτογενή τομέα υπουργεία, ωστόσο από το 2018 μέχρι και την λήξη της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας, άλλαζε τακτικά ηγεσία με μέσο όρο θητείας υπουργού τους 11 μήνες.

Ο λόγος για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την ηγεσία του οποίου αναλαμβάνει πλέον ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με Υφυπουργούς τους κ. Διονύση Σταμενίτη και τον Θρακιώτη Σταύρο Κελέτση.

Ποια είναι όμως τα τρία σημαντικότερα ζητήματα όπου «πονούν» αγρότες και κτηνοτρόφοι και θα ήθελαν να τα επισημάνουν άμεσα στην νέα ηγεσία του Υπουργείου;

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ξάνθης κ. Δημήτρης Ψεμματάς αλλά και αγρότες της περιοχής μας.

«ΚΑΠ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΚΑΙ ΡΑΦΙ, ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ»

Αναλυτικότερα, ο κ. Ψεμματάς, εξήγησε στην «Θ» ότι «τα τρία βασικά θέματα είναι η νέα ΚΑΠ (είναι το πιο σημαντικό και μας ‘’καίει’’ όλους), η ενέργεια (κοστολόγιο) και οι τιμές, τόσο στον παραγωγό όσο και στο ράφι. Γιατί εμάς μας ενδιαφέρει και το τι γίνεται μετά από εμάς και μέχρι το ράφι. Δεν μπορεί δηλαδή ο αγελαδοτρόφος να πουλά 0,37€ το αγελαδινό γάλα και να έχει 1,70€ και 1,90€ το φρέσκο στο ράφι. Αυτά τα τρία είναι που «καίνε» κτηνοτρόφους αλλά και αγρότες. Όσον αφορά στην νέα ΚΑΠ, είναι ζήτημα τι θα γίνει. Θα μας προσέξει καμία φορά η κυβέρνηση εμάς σαν ΑΜΘ ή θα συνεχίσουν το ίδιο έργο και μιας και ο κ. Αυγενάκης είναι από την Κρήτη θα τα δώσουν πάλι όλα στην Κρήτη; Στην νεα ΚΑΠ υπάρχουν πάρα πολλά κενά. Για παράδειγμα κόβουν το «πρασίνισμα» σε όλους τους αγρότες και όλους τους κτηνοτρόφους και δίνουν κίνητρο μόνον στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους. Μετακινούμενοι όμως (αυτοί που πηγαίνουν στα βουνά) δεν υπάρχουν. Είναι πολύ λίγοι στην Λάρισα και λίγοι στην Κρήτη. Και όλα αυτά τα χρήματα για το «πρασίνισμα» θα τα δώσουν μόνον στους μετακινούμενους. Δηλαδή εμείς που δεν είμαστε μετακινούμενοι, που ταΐζουμε τα ζώα μας όλο το χρόνο και φορολογούμαστε από το κράτος, τι θα πάρουμε; Ήδη έχουμε μπει στο 2023 και δεν ξέρουμε ποια θα είναι η νέα ΚΑΠ. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τα ιστορικά δικαιώματα, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα με την ενέργεια (ρεύμα, πετρέλαια κ.ο.κ) και δεν υπάρχει καμία βοήθεια προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και εμείς περιμένουμε να δούμε λύση. Επίσης περιμένουμε να δούμε τι γίνεται με τους νέους αγρότες. Π.χ. δεν μπορεί στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, να μπαίνουν 40 και 50 αγρότες ή να μπαίνουν μόνον 20 άτομα στα βιολογικά και 50 άτομα σε όλη την ΑΜΘ και μόνον στον Νομό Χανίων να μπαίνουν 1200 άτομα ή στην Λάρισα να μπαίνουν 900 άτομα. Όλη η Ελλάδα είναι μια «περιφέρεια». Δεν μπορεί στην Λάρισα να επιδοτείται ο άλλος το πρόβατο με 20 ευρώ και στην Ξάνθη με 8 ή με 10 ευρώ. Δεν το αντιλαμβάνομαι αυτό».

«ΤΖΑΜΠΑ ΤΟ…ΜΕΛΑΝΙ»

Αναφορικά με τις τακτικές αλλαγές στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ίδιος σημειώνει ότι «από το 2019 μέχρι και σήμερα, έχουν αλλάξει 6 υπουργοί και υφυπουργοί. Ο καθένας μας ζητά να καταγράψει τα προβλήματα. Το ίδιο κάναμε και με τον κ. Βορίδη, το ίδιο και με τον κ. Λιβανό, το ίδιο και με τον κ. Γεωργαντά και το ίδιο θα κάνουμε και τώρα με τον κ. Αυγενάκη. Πάλι θα κάνουμε έγγραφο και θα ζητήσουμε συνάντηση σαν Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Απλά κουραστήκαμε να τρέχουμε στην Αθήνα. Πάει…τζάμπα το μελάνι. Όλα τα αιτήματα και τα προβλήματά μας τα γνωρίζουν, αλλά δεν έχουμε δει καμία λύση. Δεν υπάρχει διάθεση να λύσουν κάποιο πρόβλημα. Και εμείς συνεχίζουμε. Αλλά αφού ο λαός επιλέγει αυτήν την κυβέρνηση και είναι αυτοί οι υπουργοί, ας μας ακούσει κάποιος. Για να δώσει μια λύση ένας υπουργός, πραγματικά πρέπει να είναι πάνω από έναν χρόνο. Όλοι έλεγαν – για παράδειγμα – ότι «αυτό είναι του κ. Βορίδη, αλλά θα το δω εγώ» κ.ο.κ. Τώρα δηλαδή θα μας λέει ο κ. Αυγενάκης να δει τι υπήρχε από τον κ. Γεωργαντά. Μέχρι να «γνωριστούμε», αλλάζουν και ξεκινούμε πάλι από την αρχή. Έχουμε κουραστεί πλέον. Βέβαια και πάλι εμείς θα ζητήσουμε μια συνάντηση με το υπουργείο και τα θέματα θα είναι πάλι τα ίδια».

«ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ ΛΟΓΩ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ΣΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ»

Από την πλευρά τους, αγρότες της περιοχής τονίζουν ότι «πρόκειται για τρία γενικά θέματα που αφορούν και στο σύνολο των συναδέλφων στην χώρα. Το πρώτο είναι οι ζημιές που δημιουργούνται από την κλιματική αλλαγή και την κλιματική κρίση και στο πως θα γίνει η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να υπάρχουν καινούριοι τρόποι αποζημιώσεων και προστασίας των καλλιεργειών αλλά και το πώς θα αποζημιώνονται και θα ενισχύονται κάποιες καλλιέργειες ανάλογα με την ανθεκτικότητα ή ανάλογα με τις ζημιές που έχουν υποστεί τα προϊόντα από αυτή (σ.σ. την κλιματική αλλαγή). Το δεύτερο είναι το πώς θα μειωθεί το κόστος παραγωγής ακόμη και τώρα  που το πετρέλαιο είναι στο 1,65 (και μπορεί να μας φαίνεται φθηνό επειδή είχε φτάσει στα 2,10 αλλά δεν είναι). Πρέπει να μειωθεί κι άλλο το κόστος παραγωγής και με τα καύσιμα και με τα λιπάσματα και με τα φυτοφάρμακα. Το τρίτο είναι οι υποδομές. Οι υποδομές αφορούν είτε σε επενδυτικά ώστε να υπάρξουν αποθηκευτικοί χώροι – ψυκτικοί θάλαμοι για προϊόντα, συσκευαστήρια για μεταποίηση – συσκευασία, είτε σε υποδομές σε αρδευτικά και γενικότερα εγγειοβελτιωτικά έργα καθώς και οι εργάτες γης. Αυτά είναι κάποια γενικά θέματα που απασχολούν το σύνολο των αγροτών της χώρας. Τώρα, αν μιλήσουμε εξειδικευμένα για τον Δήμο Νέστου, είναι αυτά και κάποια άλλα που δεν είναι ανάγκη να τα αναφέρουμε από τώρα».

«11 ΜΗΝΕΣ Ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΣΤΟ ΥΠΑΑΤ»

Επιπλέον οι ίδιοι σημειώνουν ότι «ο μέσος όρος θητείας στο ΥΠΑΑΤ είναι οι 11 μήνες για υπουργό. Από το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγινε η αλλαγή από τον κ. Αποστόλου στον κ. Αραχωβίτη και έπειτα, με την Νέα Δημοκρατία ήταν ο κ. Βορίδης, ο κ. Λιβανός και ο κ. Γεωργαντάς. Τώρα, έχουμε ακόμη έναν υπουργό, τον κ. Αυγενάκη. Εμείς ευχόμαστε ο νέος υπουργός να μείνει σίγουρα για μια τριετία, αν όχι για όλη την θητεία της κυβέρνησης και να μπορέσουμε να κάνουμε έστω και το παραμικρό για τον τόπο μας και για την χώρα μας επάνω στον πρωτογενή τομέα. Υπάρχει βέβαια και η ΕΘΕΑΣ (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών) που πλέον είναι ο συνομιλητής του Υπουργείου γιατί εκπροσωπεί το σύνολο των συνεταιρισμών αλλά και των αγροτών της χώρας, οπότε θα βρει «στημένα» πράγματα και δεδομένα που υπάρχουν από την ΕΘΕΑΣ στο υπουργείο. Υπάρχει συνεργασία, οπότε θα είναι πιο εύκολη η προσαρμογή του Υπουργού και φυσικά έχουμε το ευτύχημα ότι δεν έχουν αλλάξει οι γενικοί γραμματείς του Υπουργείου. Από ο,τι πληροφορηθήκαμε μένουν και ο κ. Παπαγιαννίδης και ο κ. Μπαγινέτας και η κ. Καλογήρου, οπότε τουλάχιστον υπάρχει μια συνέχεια στο Υπουργείο από τις θέσεις των Γ.Γ και αυτό είναι καλό».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 28/6/2023}