Πανελλήνιο ρεκόρ καταγραφής Αγκαθοκαλημάνων στο Δέλτα του Έβρου

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών στο πλαίσιο της επιστημονικής παρακολούθησης της Ορνιθοπανίδας πραγματοποίησε με επιτυχία την καταμέτρηση του πιο θορυβώδους για αυτήν την περίοδο πουλιού, της Αγκαθοκαλημάνας.

Η Αγκαθοκαλημάνα είναι ένα εντυπωσιακό είδος παρυδάτιου με ασπρόμαυρο πτέρωμα και αμμοκαστανή ράχη, μακριά μαύρα πόδια και κόκκινα μάτια, το οποίο έρχεται στη χώρα μας κάθε άνοιξη. Το κομψό αυτό πουλί, από ολόκληρη την Ευρώπη, επισκέπτεται τη χώρα μας για να αναπαραχθεί σε παράκτιους υγροτόπους της Θράκης, αναχωρώντας πάλι το φθινόπωρο για το Νότο.

Προτιμά να ζει στα ανοικτά εδάφη και στα έλη, ιδιαίτερα στα αλμυρά. Τη φωλιά της τη φτιάχνει πάνω στο έδαφος και γεννά συνήθως τρία με τέσσερα πιτσιλωτά αυγά που τα κλωσούν και οι δύο γονείς.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στους αριθμούς και στα ενεργά ζευγάρια του είδους στο Δέλτα του Έβρου.

Για τη φετινή περίοδο ο αριθμός είναι ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς 125 πουλιά έχουν καταγραφεί μέχρι και σήμερα γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία και χαρά για την σημαντικότητα του πανέμορφου υγρότοπου μας, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές περιοχές για το είδος στην Ελλάδα, στο βορειότερο άκρο εξάπλωσής της.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 11/5/2021}