Ψάχνουν για αέριο στην Ανατ. Θράκη

Πάνω από 100 εκατ. ευρώ έχει επενδύσει η Καναδική Εταιρεία Valeura στην Τουρκία

5-10 δις. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως εκτιμά η καναδική Valeura ότι μπορούν να παραχθούν στην Ανατολική Θράκη εφόσον επιτύχει το ερευνητικό της πρόγραμμα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Σων Γκεστ, στο πρακτορείο Αναντολού, μέχρι τώρα οι έρευνες υποδεικνύουν την ύπαρξη αποθεμάτων 286 δις. κ.μ. αερίου με 51% πιθανότητα επιτυχίας που θα οριστικοποιηθεί με περαιτέρω γεωτρήσεις. Παράλληλα, η Valeura θεωρεί πλεονέκτημα το γεγονός ότι έχει υπό την ιδιοκτησία της τις υποδομές αερίου της περιοχής, άρα το αέριο μπορεί να διοχετευθεί γρήγορα στο σύστημα.

Πλέον, η Valeura προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις για το 2020 και το 2021 με πρώτη παραγωγή το 2023/24 και με κορύφωση της παραγωγής πέντε χρόνια αργότερα. Μέχρι στιγμής, η εταιρεία και οι εταίροι της έχουν δαπανήσει πάνω από 100 εκατ. δολάρια, όπως σημειώθηκε.

Τα τελευταία αποτελέσματα των ερευνών ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες όσον αφορά τη γεώτρηση Devepinar-1 όπου εντοπίστηκε αέριο σε βάθος 4.640-4.775 μέτρων. Στόχος πλέον είναι να διαπιστωθεί αν η ροή του αερίου στη γεώτρηση θα συνεχιστεί ή αν θα είναι πρόσκαιρη.

Σημείωση blog: Οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους στην Αν. Θράκη… Εμεί ςστον Έβρο τσακωνόμαστε αν οι εξορύξεις είναι οικολογικές ή όχι… 

{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr/, από Energypress.gr, 7/12/2019}