Σταδιακά η επέκταση του φυσικού αερίου στην και στη Θράκη

Έχοντας εξασφαλίσει ότι οι δαπάνες σύνδεσης καταναλωτών στα ήδη ενεργά δίκτυα που έχει στη δικαιοδοσία της θα καλυφθούν μέσα από τα Περιφερειακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, η ΔΕΔΑ προχωρά άμεσα  στη σύνδεση όσων καταναλωτών το ζητήσουν και βρίσκονται επί των δικτύων στις πόλεις Σέρρες και Χαλκίδα και σε περίπτωση θετικής ανταπόκρισης του κοινού, στις πόλεις Λαμία, Θήβα και  Κατερίνη, ενώ εξετάζεται και η περίπτωση ένταξης στα πιλοτικά προγράμματα των πόλεων Κιλκίς και Δράμας.

Πρόκειται για πιλοτικό project που θα ξεκινήσει από τις Σέρρες τον Οκτώβριο. Είναι καθοριστικό το γεγονός ότι οι Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών Στερεάς  Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μετά από αίτημα της ΔΕΔΑ θεώρησαν ως  επιλέξιμες τις  δαπάνες  για τη σύνδεση καταναλωτών επί των ήδη ενεργών δικτύων, καθώς με τον τρόπο αυτό διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για να «κρατιούνται» σε χαμηλά επίπεδα τα τιμολόγια χρέωσης των τελών δικτύου.

Με βάση το εγκεκριμένο πενταετές επιχειρηματικό της σχέδιο, η εταιρία προγραμματίζει να αναπτύξει τα δίκτυα διανομής και συνεπώς να δημιουργήσει νέες αγορές  αερίου στις εξής πόλεις:

Στις πόλεις Ορεστιάδα, Βέροια, Γιαννιτσά, Άμφισσα και Καρπενήσι  η πρόσβαση στο αέριο θα γίνεται με μεταφορά συμπιεσμένου αερίου CNG.

Στις παραπάνω περιοχές (πίνακας) η ΔΕΔΑ θα επενδύσει κατά την ίδια χρονική περίοδο  142 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι «κλειδωμένα» και προέρχονται από τα Περιφερειακά  ΕΣΠΑ (74,4 εκατ. ευρώ), από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (48 εκατ. ευρώ) και από ίδια κεφάλαια της εταιρείας (19,6 εκατ. ευρώ).

Η υλοποίηση του 5ετούς αναπτυξιακού προγράμματος της ΔΕΔΑ αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018 και θα εξελίσσεται σταδιακά.

Υπενθυμίζεται ότι η Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος, με τον διακριτικό τίτλο ΔΕΔΑ ΑΕ, αποτελεί την 100% θυγατρική εταιρία της ΔΕΠΑ ΑΕ, που  ιδρύθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2017 και λειτουργεί ως ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου σε όλη την Ελλάδα, εκτός των Περιφερειών Αττικής, Θεσσαλίας και του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκη .

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr, του  Θόδωρου Παναγούλη, από energypress.gr, 26/9/2017}