Μπροστά σε αδιέξοδα οι αγρότες του Έβρου

Προβληματισμός για το κόστος παραγωγής, την τιμή πετρελαίου, Γεωργικών εφοδίων κ.λπ. – Χαμηλές και μη ανταποδοτικές οι τιμές πώλησης των γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων

Τη Δευτέρα 2-12-1919 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας, εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και άλλοι μικρομεσαίοι αγρότες του Νομού Έβρου  συμμετείχαν σε σύσκεψη που κάλεσε η ΟΑΣΕ.

Θέμα της σύσκεψης ήταν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έδωσαν οι παραγωγοί τη μάχη της επιβίωσης την καλλιεργητική περίοδο που πέρασε, τα νέα δεδομένα αυτής που ξεκίνησε και η οργάνωση του αγώνα τους. 

Στην εισηγητική τοποθέτηση εκ μέρους του ΔΣ της Ομοσπονδίας, ο πρόεδρός της Γιάννης Μαργαριτίδης, παρουσίασε τα μεγάλα προβλήματα και τα αδιέξοδα που βιώνουν σήμερα οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής του Έβρου, όπως το κόστος παραγωγής (τιμή πετρελαίου, γεωργικών εφοδίων, τέλος νερού), οι τιμές πώλησης των προϊόντων κυρίως στο βαμβάκι, στο καλαμπόκι, στον ηλίανθο, στα σιτηρά και στο γάλα. 

Ξεχωριστά απασχόλησε η καλλιέργεια των ζαχαρότευτλων, που συνδέεται άμεσα με τη μη λειτουργία του εργοστασίου ζάχαρης στο νομό, το αχρήστευμα της φετινής παραγωγής, τον κίνδυνο να χαθεί εκτός των άλλων και η συνδεδεμένη ενίσχυση, αφού δεν υπάρχει σύμβαση για παράδοση του προϊόντος.

Ακόμη, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, η ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που θέλουν την ασφάλιση ανταποδοτική και οδηγούν τον τομέα αυτόν στην ιδιωτικοποίηση.  

Έγινε σαφές, πως οποιαδήποτε σκέψη της κυβέρνησης για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, θα βρει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα απέναντί της.

Αναδείχθηκαν ελλείψεις σε έργα υποδομής, όπως αντιπλημμυρικής προστασίας στις παραποτάμιες περιοχές του Έβρου, αγροτικής και επαρχιακής οδοποιίας, ύδρευσης– άρδευσης που κάθε χρόνο δυσκολεύουν τη δουλειά των αγροτών. 

Εκφράστηκε αγανάκτηση για την υποβάθμιση του νοσοκομείου Διδυμοτείχου και των Κέντρων Υγείας που σταμάτησαν να λειτουργούν. 

Τονίστηκε η ανάγκη και έγινε σκοπός των συμμετεχόντων στη σύσκεψη, η δραστηριοποίηση των αγροτικών συλλόγων και η δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν, το αμέσως επόμενο διάστημα. Σύλλογοι που θα παλεύουν να δώσουν λύσεις σε όλα τα καθημερινά και αγροτικά προβλήματα. Να δυναμώσει η φωνή της Ομοσπονδίας.

Η ΟΑΣΕ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες άμεσα να προχωρήσουν σε συνελεύσεις όλων των αγροτικών συλλόγων της περιοχής, να οργανώσουν τον αγώνα τους βασιζόμενοι στο πλαίσιο πάλης που θέτει, να το εμπλουτίσουν και με επιπλέον διεκδικήσεις που αφορούν τις ανάγκες για την ποιότητα ζωής  των κατοίκων των χωριών. 

Τέλος αποφασίστηκε η συμμετοχή αντιπροσωπείας αγροτών από τον Έβρο στη σύσκεψη της  Πανελλαδική Επιτροπής των Μπλόκων που θα γίνει στη Νίκαια 15 Δεκέμβρη.

Διεκδικούμε:

  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος και ένα εισόδημα για να ζήσουμε με άμεση πληρωμή στην πώληση του προϊόντος και σύμφωνα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους αγροτοκτηνοτρόφους. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
  • Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%.
  • Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.
  • ΕΛΓΑ κρατικός φορέας, που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
  • Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η Οδηγία 60/2000 της ΕΕ. Όχι στην επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους στο νερό.
  • Να σταματήσει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και των αγώνων. Να καταργηθούν άμεσα τα “αγροτοδικεία”».

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου

{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr/, 5/12/2019}