Ενώ υπάρχουν και άλλα που δεν καταγράφονται ως «επιθέσεις» αλλά τα θύματα καταλήγουν με τραύματα, σπασίματα και άλλες «επιπλοκές» – Η διοικήτρια του νοσοκομείου και ο Δ/ντης ιατρικής υπηρεσίας του Γ.Ν.Ξ μιλούν στην «Θ»
Έντεκα επιθέσεις αδέσποτων σε συμπολίτες μας, σημειώθηκαν μόλις τον πρώτο μήνα του 2020 ή επτά επιθέσεις σε δέκα ημέρες ή τέσσερις επιθέσεις σε μια ημέρα… Αυτά είναι τα «νούμερα» από τις καταγεγραμμένες και «επίσημες» επιθέσεις σκύλων, τα θύματα των οποίων καταλήγουν στο Νοσοκομείο Ξάνθης, προκειμένου να λάβουν τις πρώτες βοήθειες και να διενεργήσουν όλες τις απαραίτητες εξετάσεις ακόμη και για…λύσσα, σε περίπτωση υπόνοιας.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν στην «Θ» τόσο η διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Έλενα Ροφαέλα όσο και ο γνωστός γιατρός και διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γ.Ν.Ξ κ. Δημήτρης Νικηφορίδης.
Τα περιστατικά, φτάνουν κατά μέσο όρο τα 200 – 250 ανά έτος, ενώ υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που δεν καταγράφονται ως «επίσημες επιθέσεις» σκυλιών, αφού αποτελούν μεν τον λόγο για τραυματισμό των πολιτών, αλλά δεν έρχονται σε άμεση επαφή μαζί τους (σ.σ δάγκωμα).
«ΕΝΤΕΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ»
Ειδικότερα η κ. Ροφαέλα, επιβεβαιώνει τα «νούμερα» ότι «μέσα σε ένα μήνα έχουμε 11 περιστατικά. Μιλάμε για επιθέσεις σκυλιών με δαγκώματα. Αντιμετωπίζονται στο νοσοκομείο, δίνονται οι πρώτες βοήθειες κλπ. Στις 23/1 είχαμε 4 περιστατικά, ενώ το Σαββατοκύριακο είχαμε 2».
«ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ»
Αναφορικά με το τι πρέπει να κάνει κάποιος σε περίπτωση επίθεσης με τραυματισμό, ο κ. Νικηφορίδης τονίζει ότι «εκ των πραγμάτων θα πρέπει να απευθυνθείς στο νοσοκομείο. Το τραύμα μπορεί να χρειάζεται συρραφή, οπωσδήποτε αντιτετανικό, ενώ θα πρέπει να γίνει γνωστό και το τι σκυλί ήταν και αν υπάρχει υποψία λύσσας, οπότε εκεί θα πρέπει να κινηθούν ανάλογα οι γιατροί. Αν κάποιος δεχθεί επίθεση, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να προσέλθει στο νοσοκομείο».
«ΕΠΤΑ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ…ΔΕΚΑ ΗΜΕΡΕΣ»
Σε ο,τι αφορά στους «αριθμούς» επιθέσεων των τελευταίων ημερών ο κ. Νικηφορίδης υπογραμμίζει ότι «τις τελευταίες 10 μέρες, έχουμε 7 επιθέσεις, επίσημες και καταγεγραμμένες. Μια προχθές, σε ένα 16χρονο κορίτσι, μια στις 30/1 σε έναν 46χρονο στον «Κωτσόβολο», άλλη μια επίθεση στις 28/1 και τέσσερις μαζεμένες επιθέσεις στις 23/1 (μια στην κεντρική πλατεία, δύο στην δημοτική αγορά και μια στην Θαλασσιά). Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από την καταγραφή στην επιτροπή λοιμώξεων».
«ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΗ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΙΤΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ»
«Υπάρχουν και μη καταγεγραμμένα περιστατικά αιτία των οποίων είναι τα αδέσποτα. Για παράδειγμα η επίθεση στον Ιερέα, δεν έχει καταγραφεί ως επίθεση αγέλης σκύλων, ενώ ο άνθρωπος κόντεψε να πεθάνει. Τα σκυλιά δεν τον ακούμπησαν, όμως έπεσε κάτω και έσπασε όλα τα δόντια του. Εν τω μεταξύ, ο άνθρωπος πρέπει να παίρνει αντιπηκτικά για κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας που έχει. Δέχθηκε την επίθεση, έπεσε και χτύπησε και λόγω των αντιπηκτικών κόντεψε να πεθάνει. Εκτός δηλαδή από τα προφανή, από τις «τυπικές» επιθέσεις, υπάρχουν και πολλά άλλα αφανή περιστατικά. Υπάρχουν τροχαία, που δεν καταγράφονται ως επιθέσεις σκύλων. Τυχαίνουν τροχαία, όπου ενδεχομένως να έχουν σκοτωθεί και άνθρωποι. Φανταστείτε τι θα γίνει αν είσαι στην Εγνατία και σκοτώσεις ένα σκυλί. Δεν συζητάμε για το σκυλί, διότι κάποιοι παριστάνουν τους ακραία φιλόζωους χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν και τι υφίστανται τα ίδια τα ζώα τελικά. Τον άνθρωπο που δέχθηκε επίθεση την ίδια εβδομάδα με το περιστατικό του Ιερέα, τον δάγκωσε στην γάμπα (πίσω δεξιά) και έπεσε και έσπασε το χέρι του. Το σπάσιμο του χεριού ήταν πιο σοβαρό από το δάγκωμα. Τα αδέσποτα, προκαλούν και άλλα ατυχήματα, που μπορεί να μην είναι καταγεγραμμένα ως «επιθέσεις», όμως δημιουργούν εξίσου προβλήματα ή ακόμη και σοβαρότερα προβλήματα. Δεν μπορείς να αναφερθείς σε κάθε υποπερίπτωση. Και αυτά τα περιστατικά προέρχονται από επίθεση, χωρίς άμεση επαφή με τα σκυλιά. Αν οδηγεί κάποιος ένα ποδήλατο και δεχθεί το «κυνήγι» από το σκυλί και πέσει και χτυπήσει, αυτό το περιστατικό δεν καταγράφεται σαν «επίθεση» συνέχισε ο ίδιος ενώ αναφορικά με το αν οι επιθέσεις γίνονται σε συγκεκριμένες περιόδους, σημειώνει ότι «όχι. Σε άλλες χρονιές, οι επιθέσεις είναι λίγο περισσότερες και σε άλλες λιγότερες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαμε από το «επιστημονικό» ήταν: 223 για το 2014, 235 για το 2015 και 205 για το 2016. Για το 2017, έως τις αρχές Οκτωβρίου ήταν 193 οι επιθέσεις. Μιλάμε για 200-250 κατά μέσο όρο, επιθέσεις στην περιοχή μας. Φανταστείτε τι συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Σημειωτέον, ότι δεν έχει ζητήσει κανείς επίσημα τα στοιχεία αυτά. Αν βγουν στην δημοσιότητα αυτά τα στοιχεία, ο κόσμος θα «τρελαθεί». Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που υφίσταται η κοινωνία. Όλοι από φιλοζωικής άποψης τα λέμε και για τα ζώα και πρωτίστως για την κοινωνία των ανθρώπων. Πρέπει να βρεθεί μια λύση. Η άλλη πλευρά που λέει ότι τα αδέσποτα πρέπει να είναι ελεύθερα στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, δεν έχει ούτε μισό επιχείρημα, ενώ από αυτήν την μεριά που λέμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει η «έννοια» του αδέσποτου και ότι πρέπει να μαζευτούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες σε καταφύγια, έχει άπειρα και σοβαρότητα επιχειρήματα».
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 4/2/2020}