Ο διαγωνισμός 130.000€ για περισυλλογές αδέσποτων έφερε αντιδράσεις για το ποσό και την αδυναμία της διοίκησης να διαχειριστεί το πρόβλημα
Μήλο της έριδος για να ξεσπάσει μία ακόμη σύγκρουση για τα αδέσποτα του Δήμου Κομοτηνής, ήταν το θέμα «έγκριση ή μη διενέργειας της δημόσιας σύμβασης για την ανάδειξη αναδόχου της παροχής υπηρεσιών περισυλλογής, ημερήσιας φροντίδας και επανένταξης αδέσποτων ζώων συντροφιάς για το έτος 2020» που συζήτησε το δημοτικό συμβούλιο, το βράδυ της 25/11.
Η επίμαχη εισήγηση
Σύμφωνα με την επίμαχη εισήγηση -που «πατάει» σε μελέτη της Διεύθυνσης Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης- ο Δήμος Κομοτηνής θα κάνει διαγωνισμό συνολικής δαπάνης 129.071,60€ με ΦΠΑ. Το ποσό αφορά σε περισυλλογή και επανένταξη των αδέσποτων ζώων, αναλώσιμα υλικά, έξοδα για δύο κτηνιάτρους, έξοδα μισθοδοσίας για την σίτιση και το στάβλισμα των αδέσποτων ζώων, ακόμη και έξοδα μετακίνησης τραυματισμένων ζώων σε ιδιωτική κλινική στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με την εισήγηση ο Δήμος οφείλει να μεριμνά για την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ωστόσο προς αυτή την κατεύθυνση δεν διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό. Με την ως άνω σύμβαση, «τα ζώα που περισυλλέγονται, αφού πρώτα υποβληθούν σε κτηνιατρικό έλεγχο, οδηγούνται στο καταφύγιο ζώων συντροφιάς μέχρι την αποθεραπεία τους και εφόσον τα ζώα είναι υγιή επαναφέρονται/επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον» (εν. το σημείο από όπου τα μάζεψαν, δηλαδή ακόμη και ο αστικός ιστός).
Απαντήσεις ζήτησε ο Α. Γραβάνης
Απαντήσεις αναφορικά με το ποσό, το οποίο κατά 30.000 ευρώ αφορά σε περισυλλογές, ζήτησε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αντώνης Γραβάνης. Από τη συζήτηση «βγήκε» ότι το υπόλοιπο ποσό του διαγωνισμού καλύπτει μεν το προσωπικό, αλλά όχι άλλα έξοδα όπως πχ τροφές. «Πρέπει να κάνουμε βήματα ως προς την διαχείριση των αδέσποτων, γιατί το περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί δεν είναι φιλικό ούτε για τους ανθρώπους ούτε για τα αδέσποτα», είπε σε σχετική του δήλωση, ζητώντας «να ενταθούν οι προσπάθειες του Δήμου για να εξομαλυνθεί το πρόβλημα».
Περισυλλογή 24ώρες το 24ωρο
Το κονδύλιο είναι αυξημένο γιατί -όπως είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ισμαήλ Λεβέντ- η περισυλλογή θα γίνεται πλέον 24ώρες το 24ωρο κι όχι μόνο πρωινές ώρες. Επίσης, από υπηρεσιακό ακούστηκε ότι η μελέτη έχει γίνει για 760 περισυλλογές για όλο το έτος. Αυτός ο αριθμός, σε σύγκριση με τη χωρητικότητα του Κυνοκομείου, δημιούργησε ερωτηματικά στην Ελένη Λαφτσή, ενώ απαντώντας ο δήμαρχος έκανε γνωστό ότι 760 περισυλλογές δεν σημαίνει 760 διαφορετικά αδέσποτα, λέγοντας: «μπορεί να είναι και το ίδιο σκυλί, μπορεί να το έχουμε μαζέψει και 15 φορές».
Πάντως, ο Γιάννης Γκαράνης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με τη νέα αυτή υπηρεσία και την προώθηση των υιοθεσιών το πρόβλημα θα γίνει «όσο το δυνατό μικρότερο τουλάχιστον στην πόλη». Ακόμη, έκανε γνωστό στο σώμα αυτό που κατέγραψε πρόσφατα ο «Χ» στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, ότι ο Δήμος έχει πρόταση για τον Φιλόδημο για την επέκταση του Κυνοκομείου, με στόχο την αξιοποίηση και των 4 στρεμμάτων. Τις επόμενες μέρες θα εισαχθεί ως θέμα στο δημοτικό συμβούλιο η πρόταση.
Σπάρτακος: «Ζούμε εφιάλτη»
Ναι στην επέκταση με το σχόλιο «έπρεπε χρόνια να γίνει, είχαμε κάνει χρόνια τέτοια πρόταση» είπε ο επικεφαλής του Σπάρτακου Κώστας Καραΐσκος, ο οποίος κατήγγειλε το ποσό των 3.000 ευρώ για τη μετακίνηση αδέσποτων σε ιδιωτική κλινική στην Θεσσαλονίκη. Ο Σπάρτακος καταψήφισε, γιατί «ρίχνονται στον πίθο των Δαναΐδων κάπου 130.000 ευρώ – χώρια τροφές, φάρμακα και κτηνίατρος, έ; – ώστε να ζούμε τελικά αυτόν τον εφιάλτη στην πόλη, αλλά και για έναν ακόμα λόγο: ο ανάδοχος θα μεταφέρει και αδέσποτα στη Θεσσαλονίκη σε ιδιωτική κλινική κτηνιάτρου».
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 27/11/2019}