Αβέβαιο εργασιακό μέλλον για 5.066 δασεργάτες

Αν δεν παραταθεί το κοινωφελές πρόγραμμα θα μείνουν έκθετες δασικές υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα – Οι εργαζόμενοι από πλευράς τους ζητούν τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου

Αβέβαιο είναι το εργασιακό μέλλον για 5.066 δασεργάτες ανά την Ελλάδα, εκ των οποίων 44 στο νομό Ροδόπης. Οι μέρες μετρούν αντίστροφα για τη λήξη του δεύτερου οκτάμηνου του κοινωφελούς προγράμματος με το οποίο έχουν προσληφθεί, και οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν πρώτον αν θα δοθεί τελικά παράσταση, δεύτερον για πόσους μήνες θα είναι αυτή και τρίτον ποιο το «μέλλον» του βασικού τους αιτήματος που δεν είναι άλλο από την μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Ο «Χ» συνάντησε δασεργάτες της περιοχής, που έχουν προσληφθεί μέσω του προγράμματος, στο δασάκι Κρυονερίου Ροδόπης, το πρωί της Τρίτης 16/10. Εκεί έκαναν εργασίες πυροπροστασίας και καθαρισμού.

Γνωστοποίησαν το πρόβλημά τους και ότι εργάζονται ως δασεργάτες, δασολόγοι, ΔΕ διοικητικό προσωπικό κλπ στα Δασονομεία Κομοτηνής, Ιάσμου, Σαπών της Διεύθυνσης Δασών Ροδόπης. 

«Έχουμε μάθει την δουλειά και τις ανάγκες της – αν απομακρυνθούμε από τις θέσεις μας θα είναι μεγάλη σπατάλη σε χρόνο και χρήμα» λέει μία εκ των εργαζομένων προτάσσοντας αυτό ως μείζον επιχείρημα. Η εργαζόμενη αγωνιά γιατί «είμαστε σε αναμονή της επόμενης κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία ακούμε ότι θα μας δοθεί μία μικρή παράταση ακόμη». Χτυπάει, επίσης, καμπανάκι κινδύνου, γιατί η Διεύθυνση Δασών Ροδόπης δεν έχει πάρει προσωπικό για δεκαετίες, ενώ το υπάρχον γερνά και πλησιάζει την συνταξιοδότηση.

Καλούν τα υπουργεία

Οι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας το καλοκαίρι του 2018 από 15/7/2018 και εξής, βάσει της δημόσιας πρόσκλησης Νο 4/2018, για οκτώ μήνες. Πριν από την λήξη του προγράμματος, δόθηκε παράταση για άλλους 8 μήνες.

Σε επίπεδο περιφέρειας, έχουν οργανωθεί γύρω από μία κεντρική συντονιστική επιτροπή εργαζομένων στο κοινωφελές πρόγραμμα στις δασικές υπηρεσίες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ προτάσσουν τα αιτήματα και σε πανελλαδικό επίπεδο. Οι εργαζόμενοι της ΑΜ-Θ απέστειλαν το περασμένο διάστημα έγγραφο προς τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και όλους τους βουλευτές, κοινοποιώντας το προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Εργασίας, με θέμα «πυροπροστασία στις δασικές υπηρεσίες και μετατροπή σύμβαση σε αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ)».

«Στο πρόγραμμα αυτό ενταχθήκαμε 5.066 άτομα (αν και στην πορεία μείναμε λιγότεροι από 3.500 βάσει στατιστικών του ΟΑΕΔ)» αναφέρεται στο έγγραφο που γίνεται γνωστό όλο το ιστορικό της πρόσληψης μέχρι σήμερα.

Υπ’ όψη όλων θέτουν οι εργαζόμενοι τα εξής:

«Πρώτον, οι δασικές υπηρεσίες της χώρας έχουν να προβούν σε προσλήψεις πάνω από 15 χρόνια.

Στο άμεσο μέλλον θα αποχωρήσει από την υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης το 30% των εργαζομένων.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα αποκτήσαμε τις ανάλογες δεξιότητες, γνώσεις και εμπειρίες στην προστασία δασών, διανοίξεις δρόμων, αντιπυρικών λωρίδων, κλπ.

Συνεργαστήκαμε με τους κατά τόπους Δήμους και Περιφέρειες.

Μπορούμε να προσφέρουμε εξίσου σημαντική εργασία στα αντιπυρικά – αντιπλημμυρικά μέτρα και μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου.

Απευθυνόμαστε σε εσάς ζητώντας την συνέχιση της εργασίας μας, μετατρέποντας τις συμβάσεις μας από ορισμένου χρόνου σε αορίστου» είναι το βασικό αίτημά τους.

Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από τα κεντρικά, η κυβέρνηση προσανατολίζεται αρχικά στο να δώσει σύντομη (πιθανόν τετράμηνη) παράταση στο πρόγραμμα, και στο μεσοδιάστημα να εξετάσει την πιθανότητα να γίνουν προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου. Το ζήτημα έχει πάει στην Βουλή και τοπικά, μέσω του βουλευτή Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής Ιλχάν Αχμέτ.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 17/10/2019}