Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης «αγκαλιάζεται» από Έλληνες και ξένους

Συμμετέχουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες και θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 22 Απριλίου

Ξεκίνησε και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 22 Απριλίου το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης που διοργανώνει η ΔΚΕΠΠΑΚ στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής. Στο φεστιβάλ συμμετέχουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ Νατάσα Λιβεριάδου έκανε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ευρύ κάλεσμα, ώστε ο κόσμος της Κομοτηνής να αγκαλιάσει για ακόμα μια χρονιά το φεστιβάλ. Στη συνέντευξη δηλώσεις πραγματοποίησαν και οι καλλιτέχνες του φεστιβάλ, που προέρχονται από την χώρα μας είτε από το εξωτερικό.

Η Νατάσα Λιβεριάδου είπε πως «έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε σημαντικότατους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα πλαισιώσουν αυτές τις μέρες του φεστιβάλ. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν όλες στο Μέγαρο Μουσικής με ελεύθερη είσοδο. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας».

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ ανέλαβε ο γνωστός Κομοτηναίος συνθέτης και κιθαρίστας Δημήτρης Σβυντρίδης που σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «η κιθάρα από παλιά ήταν αγαπητό όργανο και άνηκε στην ευρύτερη οικογένεια της λύρας. Μεταξύ άλλων σήμερα 20 Απριλίου έχουμε ξεχωριστές συναυλίες και σπανίζει ο ερχομός τέτοιων ατόμων εδώ. Πρόκειται για τον Ιβάν Πετρίσεβιτς από την Σερβία με πάνω από 30 διεθνή βραβεία και το ντούο Melis με τον δικό μας Έλληνα Αλέξη Μουζουράκη και Σουζάνα Πριέτο. Πρόκειται για ένα πολύ δυνατό ρεσιτάλ και πιστεύω να έρθει να το δει όλη η Κομοτηνή».

Ο Στέλιος Γκόλγκαρης πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών που συμμετέχει και ως σολίστ στο Φεστιβάλ μετέφερε τη χαρά του που παίρνει μέρος σε μια τέτοια εκδήλωση και σημείωσε «έχουμε μια άριστη συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής και την πρόεδρο της ΔΚΕΠΠΑΚ Νατάσα Λιβεριάδου. Από το 2014 μέχρι σήμερα τα ονόματα που έχουν συμμετάσχει στο φεστιβάλ είναι τα κορυφαία ονόματα της κλασσικής κιθάρας διεθνώς και καμαρώνουμε γιατί υπάρχουν και σπουδαίοι έλληνες κιθαριστές». Ο Γιώργος Γκόλγκαρης σολίστ κλασσικής κιθάρας περιορίστηκε στο να πει ότι είναι πολύ χαρούμενος για την συμμετοχή του και ευχαρίστησε τον Δήμο Κομοτηνής για την ευκαιρία που του έδωσε.

Ερχόμενος από την Σερβία ο Ιβάν Πετρίσεβιτς δήλωσε την χαρά του που βρίσκεται ξανά στην Κομοτηνή, καθώς είχε συμμετέχει και στο αντίστοιχο φεστιβάλ το 2017. «Θα παίξω σήμερα 20 Απριλίου κάποια κομμάτια από την Σερβία, ενώ θα παίξω κομμάτια και από την Ισπανία του 20ου αιώνα και από την Βενεζουέλα. Είναι τιμή μου να βλέπω φίλους εδώ που ξέρω από παλιά, αλλά και νέους» τόνισε ο καλλιτέχνης.

Από τη Βουλγαρία η Στέλλα Ντίνκοβα καθηγήτρια στην Ακαδημία της Φιλιππούπολης χθες συμμετείχε στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ και σημείωσε ότι «για πολλοστή φορά είμαι χαρούμενη που βρίσκομαι στην Κομοτηνή και σε αυτό το φεστιβάλ. Αισθάνομαι σαν σπίτι μου και το επίπεδο είναι υψηλό και επαγγελματικό. Είναι ένα από τα πιο γνωστά φεστιβάλ ση Βουλγαρία». Η ίδια μαζί με συνεργάτες της από τη Βουλγαρία παρουσίασε ένα πρόγραμμα σε σύγχρονες συνθέσεις από όλο τον κόσμο.

Άλλος ένας Βούλγαρος κιθαρίστας που συμμετείχε στο φεστιβάλ χθες 19 Απριλίου ήταν ο Ντίνκοβ Κωνσταντίν από τη Φιλιππούπολη, όπου εργάζεται ως καθηγητής στο Μουσικό Σχολείο της πόλης. Όπως μετέφερε και ο ίδιος το φεστιβάλ κιθάρας που διοργανώνεται στην Κομοτηνή, είναι πολύ γνωστό στη Βουλγαρία «και κάθε χρόνο συμμετέχουν όλο και πιο σημαντικοί σολίστ και επαγγελματίες (στο φεστιβάλ)».

Χθες επίσης συμμετείχαν ο Νίκος Ξανθούλης, η Ευαγγελία Κοψαλίδου (αρχαία ελληνική λύρα) και η Σοφία Καρακούτα (φωνή). Ο κος Ξανθούλης υπογράμμισε ότι από την πλευρά του «προσπαθώ όχι να ανακαλύψω ποιο ήταν το πνεύμα των αρχαίων, γιατί αυτό το ξέρουμε, αλλά πως ακουγόταν. Πως μπορεί μια όμορφη φωνή και δύο αρχαίες λύρες να παίξουν και να είναι ευχάριστες για αυτά αυτιά των σύγχρονων, γιατί εάν δεν μπορώ να μιλήσω στο παιδί του σήμερα δεν έχει κανένα νόημα». Η κα Κοψαλίδου μίλησε για την συνεργασία των τριών πως «συμπράττουμε και περνάμε όμορφα μαζί. Χαιρόμαστε πάντα την συνεργασία που έχουμε μαζί με τον Δήμο Κομοτηνής». Η κα Καρακούτα πληροφόρησε ότι όσοι βρέθηκαν χθες στο Μέγαρο Μουσικής είχαν την ευκαιρία να ακούσουν «ωραία μουσική που ξεκινάει από την αρχαία Ελλάδα και τελειώνει στις μέρες μας».

Ο Γιάννης Παλαιοδημόπουλος κατασκευάζει κλασσικές κιθάρες και θα κάνει κάποια σεμινάρια επί της κατασκευής. Όπως είπε ασχολείται 30 χρόνια και έχει επισκεφθεί πολλά μέρη του κόσμου και έχει συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ. «Χαίρομαι ιδιαίτερα που μια πόλη της περιφέρειας, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα τέτοιο πολιτιστικό γεγονός. Σήμερα 20 Απριλίου και ώρα 12:00 (Αίθουσα Παπανικολάου) θα παρουσιάσω υλικά για την οργανοποιία, θα δείξω τα στιγμιότυπα κατασκευής και έχω ένα μοναδικό κουτί που περιέχει πάνω από 150 είδη δένδρων και όποιος τα δει θα αναγνωρίσει ξύλα που φτιάχνονται κιθάρες και άλλα πράγματα» δήλωσε αναλυτικά.

Τέλος η Ιωάννα Τιχούλοβα από την Βουλγαρία μιλώντας ελληνικά και ο Καλίν Γκεοργκίεβ παρουσίασαν με άλλους κιθαριστές από τη Βουλγαρία χθες το δικό τους πρόγραμμα. «Είχα παίξει εδώ πριν μερικά χρόνια όταν ήμουν μαθήτρια και είμαι πολύ χαρούμενη που θα παίξω με άλλους κιθαρίστες» δήλωσε η κα Τιχούλοβα. Ο κος Γκεοργκίεβ επισήμανε πως και ο ίδιος συμμετείχε στο παρελθόν στο φεστιβάλ και αισθάνεται τυχερός που του δίνεται η ευκαιρία «να βλέπει την ελληνική κουλτούρα».

Στη φετινή διοργάνωση θα εμφανιστούν επίσης η Κιθαριστική Ορχήστρα Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας αποτελούμενη από τις κιθαριστικές ορχήστρες των Μουσικών Σχολείων Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Καβάλας και του Δημοτικού Ωδείο Δράμας, ενώ μεγάλη τιμή για το Φεστιβάλ είναι η παρουσία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης την τελευταία μέρα εκδηλώσεων του Φεστιβάλ.

Διαβάστε εδώ το υπόλοιπο πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Ανδρέα Αγελαρίδη, 20/4/2023}