Στο 9ο Freedom Drive του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανεξάρτητης Διαβίωσης στις Βρυξέλες ο Σπύρος Νταντανίδης

«Απαιτούμε να γίνει άμεσα η αποϊδρυματοποίηση»

«Αυτή τη στιγμή πάρα πολλά χρήματα της Ε.Ε. πηγαίνουν στον λάθος σκοπό»

«Το βασικότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι το πώς χαράσσεται η πολιτική και η παιδεία γύρω από την αναπηρία»

Το πρωί της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες το 9ο συνέδριο Freedom Drive του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανεξάρτητης Διαβίωσης(European Network of IndependentLiving -ENIL) για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ΑμεΑ. Περίπου 400 άτομα με αναπηρία από όλη την Ευρώπη συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλες, στα γραφεία της Κομισιόν και στο Ευρωκοινοβούλιο για να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους στην ανεξάρτητη διαβίωση. Οι ακτιβιστές, οδηγούμενοι από το ENIL, είχαν βασική απαίτηση να σταματήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να χρηματοδοτεί ιδρύματα που φυλακίζει και περιθωριοποιεί άτομα με αναπηρία, στερώντας τους την ελευθερία να ζουν ανεξάρτητα.

Στο πλαίσιο αυτού του συνεδρίου, μια μέρα πριν, την Τρίτη 1η Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Στέλιου Κυμπουρόπουλου, διοργανώθηκε συνάντηση με Έλληνες και Κύπριους Ευρωβουλευτές, με την ελληνική αποστολή ατόμων με αναπηρία, αλλά και στελέχη του ENIL. Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, πολιτικός που ο ίδιος ανήκει στην κοινότητα των ατόμων με αναπηρία, ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που επεσήμανε είναι να εφαρμοστούν κυρώσεις στις χώρες που δεν εφαρμόζουν πολιτικές υπέρ των αναπήρων. Στην ίδια συνάντηση βρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Γιώργος Σταμάτης.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον σε τοπικό επίπεδο είναι πως ένα από τα μέλη της Ελληνικής αποστολής στις Βρυξέλες ήταν ο 22χρονος Κομοτηναίος, Σπύρος Νταντανίδης. Ο Σπύρος Νταντανίδης, απόφοιτος σχολής κινηματογράφου, φοιτητής της Νομικής του ΔΠΘ και μέλος του Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλαδος “I-living” , μιλώντας στον «ΠτΘ», μετέφερε τι συζητήθηκε στην πρώτη συνάντηση με τους Έλληνες και Κύπριους Ευρωβουλευτές και στο κεντρικό συνέδριο στο Ευρωκοινοβούλιο. Παράλληλα σχολίασε το τι επικρατεί στα ιδρύματα που φιλοξενούν άτομα με αναπηρία και τοποθετήθηκε στο ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για να διασφαλίζονται τα δικαιώματά τους και να ενταχθούν ομαλά ως ενεργοί πολίτες στην κοινωνία.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Σπύρου Νταντανίδη

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr, 9/10/2019}