864 Εβραίοι εκτοπίστηκαν βίαια από την Κομοτηνή κι εξοντώθηκαν από τον Χίτλερ

Να φωτίσει ξανά μία άγνωστη αιματοβαμμένη ιστορία, θέλει ο Δήμος μέσα από τη συμμετοχή του στο Δίκτυο Πόλεων

Τη μνήμη των 864 Εβραίων που έζησαν στην Κομοτηνή, μέχρι που εκτοπίστηκαν βίαια και εξοντώθηκαν στο Ολοκαύτωμα από τους ναζί του Χίτλερ το 1943, προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή ο Δήμος Κομοτηνής, συμμετέχοντας στο νεοσύστατο «Δίκτυο πόλεων κατά του αντισημιτισμού και της διασποράς φυλετικού μίσους», μία πρωτοβουλία του δημάρχου Καβάλας Θεόδωρου Μουριάδη.

Η αλήθεια είναι πως η Κομοτηνή μέχρι σήμερα δεν έχει τιμήσει το παρελθόν των Εβραίων που έζησαν στον τόπο, αφού μόλις το 2004 ανεγέρθηκε ένα λιτό μνημείο στο πάρκο Αγίας Παρασκευής. Την ίδια ώρα, η Συναγωγή έχει καταστραφεί στο ιστορικό κέντρο Κομοτηνής κι ορατά είναι μόνο τα ερείπιά της, ενώ παλιά καπναποθήκη πίσω από το ταχυδρομείο όπου φυλακίστηκαν στην Κομοτηνή προτού εκτοπιστούν οι Εβραίοι λειτουργεί ως κατάστημα.

Τη συμμετοχή του Δήμου στο Δίκτυο ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο, με τον Σπάρτακο να ψηφίσει αρνητικά και τη Λαϊκή Συσπείρωση παρών.

Επιλεκτική ευαισθησία ή ιστορική ευθύνη;

Τα φαινόμενα αντισημιτισμού «εξακολουθούν να υπάρχουν στις κοινωνίες μας, σε μειωμένο βαθμό» σημείωσε η πρόεδρος ΔΣ Κλεοπάτρα Στογιαννίδου και τόνισε: «καταδικάζουμε αυτές τις συμπεριφορές».

Αντιρρήσεις εξέφρασε ο επικεφαλής του Σπάρτακου Κώστας Καραϊσκος. Επικαλέστηκε τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, αναφορικά με επιθέσεις σε βάρος θρησκευτικών χώρων και μνημείων, σημειώνοντας ότι το 97% είναι σε βάρος χριστιανικών, ενώ μόλις το 3% σε βάρος άλλων θρησκευμάτων, εκ των οποίων μόνο ένα περιστατικό γκράφιτι στη Δράμα αφορούσε Εβραίους. Παράλληλα, καυτηρίασε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δείχνει επιλεκτική ευαισθησία σε ζητήματα ρατσισμού, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική κοινωνία φέρεται ρατσιστικά απέναντι στο ρωσικό λαό –ακόμη και με την αναστολή λειτουργίας του Ρωσικής Γλώσσας & Πολιτισμού ΔΠΘ, όπως κατήγγειλε- και στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, αλλά το Σώμα δεν έχει εκφράσει γνώμη.

«Είμαστε παράδειγμα ανοιχτής κοινωνίας, που πρέπει να το αποδεικνύουμε με κάθε ευκαιρία» υπερτόνισε η Κλ. Στογιαννίδου, θυμίζοντας πως η Κομοτηνή έχει ιστορική ευθύνη μνήμης απέναντι στην εβραϊκή κοινότητα που εν μία νυκτί εκτοπίστηκε από την πόλη. «Έχουμε δικαίωμα να μιλήσουμε για τους Εβραίους, γιατί αφανίστηκαν από το χιτλερικό φασιστικό καθεστώς» υπογράμμισε, για να λάβει απάντηση από τον κο Καραΐσκο, ότι δεν τίθεται ιστορικό ζήτημα στο ΔΣ.

Χαρακτήρισε επίσης «υποκρισία» της Ελλάδας να συντάσσεται «με τους νεοναζί της Ουκρανίας» αλλά αυτό να μην πειράζει καθόλου το Δημοτικό Συμβούλιο. Παράλληλα, κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι εξήγγειλε μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm την κατασκευή μουσείου για τους Εβραίους στην Κομοτηνή, ενώ η πόλη δεν έχει μουσείο για την απελευθέρωσή της.

Η κα Στογιαννίδου θύμισε ότι, αν και δεν καταγράφηκε στα επίσημα δεδομένα του Υπουργείου, το μνημείο Εβραίων στο πάρκο Αγίας Παρασκευής, βεβηλώθηκε πριν μερικά χρόνια με μπογιές, άρα «έχουμε μέσα στους κόλπους της κοινωνίας μας αντισημιτικά και ρατσιστικά φαινόμενα» όπως συμπέρανε.

Να μην επιδεικνύουμε επιλεκτική ευαισθησία, αλλά να καταδικάζουμε το ρατσισμό απ’ όπου κι εάν προέρχεται, ζήτησε η επικεφαλής της Πολητικής Ανατροπής Ελένη Λαφτσή, ενώ τόνισε πως το Δίκτυο δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά, αλλά να γίνουν ουσιαστικές πράξεις.

Το ΚΚΕ πρωτοστατεί στην πάλη κατά του ναζισμού και όσων τον θρέφουν, διαμήνυσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Λεβέντης. Τόνισε ότι «τιμάμε τα θύματα του ναζισμού και του φασισμού» καθώς επίσης τις προσπάθειες Ελλήνων να διασώσουν όσο το δυνατό περισσότερες εβραϊκές οικογένειες από τα πογκρόμ. Παράλληλα, ζήτησε να μη γίνεται εξίσωση κομμουνισμού-ναζισμού, καθώς αυτός ο παραλληλισμός «στρέφεται ενάντια στους λαούς και τους αγώνες τους». Σε αυτό το σημείο η κα Στογιαννίδου ζήτησε από τον επικεφαλής να συντομεύει… με το κλίμα να γίνεται εκρηκτικό, δεδομένου ότι δεν είχε ξεπεράσει το χρόνο που του αναλογούσε για την τοποθέτηση.

Από τους δημοτικούς συμβούλους, η πρόταση Γιώργου Λουτατίδη περί συνεργασίας του Δικτύου με το Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας ΔΠΘ, προς την κατεύθυνση επιστημονικής συνεργασίας, συγκέντρωσε ενδιαφέρον.

(Φωτό: Τα ερείπια της παλιάς συναγωγής στην πόλη.)

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 8/2/2023}