30 χρόνια Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής, 30 χρόνια γεμάτα μουσική

Χορωδία ενηλίκων, ανοιχτές συναυλίες μουσικών συνόλων και πλήθος δράσεων ετοιμάζονται

Το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής φέτος γιορτάζει 30 χρόνια λειτουργίας. Από το 1993 μέχρι σήμερα έχει αλλάξει αρκετά, αυτό που έμεινε όμως απαράλλαχτο είναι το μεράκι και η διάθεση μαθητών και καθηγητών να επικοινωνήσουν μέσω της μουσικής.

Από το 1993… στο σήμερα

Η Μαρία Κεφαλίδου, αναπληρώτρια διευθύντρια του σχολείου βρίσκεται εκεί από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του. Όπως μας διηγήθηκε το 1993 το σχολείο αποτελούταν από 27 μόλις παιδιά και ένα τμήμα. Πλέον στο σχολείο φοιτούν 312 παιδιά σε 15 τμήματα, με τις αυξητικές τάσεις να προστάζουν τη δημιουργία μεγαλύτερων χώρων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του μουσικού οργάνου της γκάιντας, η οποία διδάσκεται μέσα στο αμφιθέατρο εξαιτίας του μεγάλου της όγκου και της απουσίας χώρου.

Το κτίριο του σχολείου μετρά 4,5 χιλ. τετραγωνικά μέτρα, έχει δικό του αμφιθέατρο και δικές του ατομικές αίθουσες αλλά και αίθουσες μουσικών συνόλων. Φέτος, δημιουργήθηκαν αίθουσες προβολών σύμφωνα με τις τεχνολογικές ανάγκες της σύγχρονης εκπαίδευσης.

«Τα μουσικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα δεν έχουν σαν στόχο να βγάλουν μουσικούς» ανέφερε η κα Κεφαλίδου. Στόχος είναι η διάδοση της μουσικής παιδείας σε όλα τα παιδιά που έχουν μία κλίση σε αυτή. Η μουσική διδάσκεται στο σχολείο από το μηδέν, χωρίς η γνώση κάποιου μουσικού οργάνου να είναι προαπαιτούμενο για την εισαγωγή των μαθητών. Οι κατατακτήριες εξετάσεις για την πρώτη γυμνασίου γίνονται κάθε χρόνο τον Ιούνιο.

Πλούσιο πρόγραμμα με ποικίλες δράσεις

Κάθε Τετάρτη, από τις 8 Φεβρουαρίου, κάθε τάξη του σχολείου (πχ τάξη πιάνου, πνευστών κτλ) θα διοργανώνει συναυλία ατομικών οργάνων. Αυτές αφορούν κυρίως τους γονείς των παιδιών, ώστε να παρακολουθήσουν την πρόοδό τους.

Μαθητές και καθηγητές από δύο προγράμματα Erasmus θα επισκεφτούν το σχολείο τον Μάρτιο. Η μεγάλη συναυλία των ευρωπαϊκών συνόλων θα γίνει στις 5 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής. Μετά τις διακοπές του Πάσχα, το σχολείο θα επισκεφτεί το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για να δει την παράσταση «6 πιάνα 12 χέρια». Μάλιστα, η μπάντα του σχολείου θα βρεθεί το Σάββατο του Λαζάρου στη παρέλαση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Κέρκυρα.

Αφιερωματική εκδήλωση για τα 30 χρόνια στο Μέγαρο Μουσικής

Αμέσως μετά, στις 2 Μαΐου θα γίνει ένα αφιέρωμα για τα 30 χρόνια λειτουργίας του σχολείου με τον τίτλο «Αντάμωμα». Σε αυτό απόφοιτοι μπορούν να συναντηθούν και να συμπράξουν μουσικά με τις δράσεις του σχολείου, στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των αποφοίτων και όχι μόνο, το σχολείο λειτουργεί χορωδία ενηλίκων κάθε Τετάρτη 6-8 το απόγευμα. «Εκπαιδευτικοί από όλους τους νομούς της Ροδόπης, οι γονείς των μαθητών του μουσικού αλλά και απόφοιτοι, όπως και κάθε άνθρωπος που αγαπά την μουσική είναι ευπρόσδεκτος στη χορωδία» κάλεσε η κα Κεφαλίδου.

Την επετειακή αφίσα για τη συμπλήρωση 30 ετών του σχολείου ζωγράφισε η υποδιευθύντριά του Μαρία Σκαβίλη.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, 2/2/2023}