300 άτομα στο ιφτάρ στα Παγούρια

Η ΔΕΜΠ στο πλαίσιο του ραμαζανιού διανέμει καθημερινά 200 μερίδες φαγητού σε άπορες οικογένειες στην Κομοτηνή

Η Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής στο πλαίσιο του Ραμαζανιού παρέθεσε ένα δείπνο ιφτάρ στο προαύλιο χώρο του τεμένους Παγουριών Κομοτηνής. Στο δείπνο συμμετείχαν περίπου 300 άτομα, γυναίκες, άνδρες και παιδιά από γειτονικά χωριά της Κομοτηνής.

Ως γνωστό το ραμαζάνι φέτος ξεκίνησε την Δευτέρα 6 Μαΐου και διαρκεί 30 ημέρες, ήτοι μέχρι και τις αρχές του Ιουνίου.

Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, διατηρεί από γενιά σε γενιά όλα τα ήθη και τα έθιμα για να τιμήσει αυτόν τον μήνα της κατάνυξης και της αγάπης. Στο μουσουλμανικό ημερολόγιο, ολόκληρος ο μήνας του Ραμαζανιού αποτελεί την πιο ξεχωριστή περίοδο καθώς εορτάζεται η κάθοδος του λόγου του Θεού, ήτοι του ιερού Κορανίου, από τον Παράδεισο στη Γη. Η έναρξη της νηστείας γίνεται καθημερινά δύο ώρες πριν την ανατολή του ήλιου με το γεύμα που ονομάζεται σαχούρ. Η νηστεία τελειώνει με την δύση του ήλιου με το δείπνο που ονομάζεται ιφτάρ.

Ο μήνας του Ραμαζανιού αλλάζει την φυσιογνωμία στην περιοχή της Θράκης καθώς ο ρυθμός της ζωής ακολουθεί τις παραδόσεις της θρησκείας. Μεγάλο ρόλο σε αυτό διαδραματίζει και η εποχή της νηστείας διότι το ραμαζάνι είναι κινητή εορτή και σε 36 χρόνια κάνει τον κύκλο όλου του χρόνου.

Τέλος, άξιο αναφοράς είναι ότι η Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής στο πλαίσιο των φετινών εορτών διανέμει καθημερινά 200 μερίδες φαγητού σε άπορες οικογένειες στην Κομοτηνή.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 28/5/2019}