18ο πανελλήνιο εντομολογικό συνέδριο: Για επιστήμονες και επισκέπτες άνοιξε τις πόρτες του στην Κομοτηνή

Παρουσία 250 συνέδρων από Ελλάδα και εξωτερικό, δύο παράλληλες δράσεις μεταξύ των οποίων μία ξεχωριστή έκθεση εντόμων

Τις πόρτες του άνοιξε το πρωί της Τρίτης 15 Οκτωβρίου το 18ο πανελλήνιο εντομολογικό συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στο Μέγαρο Μουσικής. 

Στόχοι του συνεδρίου, το οποίο λήγει αυτή την Παρασκευή 18/10, είναι η διάχυση της πιο πρόσφατης και έγκυρης επιστημονικής γνώσης αλλά και της ουσιαστικής εφαρμογής των αποτελεσμάτων της έρευνας, η ανταλλαγή απόψεων και η συζήτηση για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, η συνεχιζόμενη εκπαίδευση και ενημέρωση, η πρόκληση του ενδιαφέροντος του κοινωνικού συνόλου για γνωριμία με τα έντομα και γνώση της σημασίας τους.

Για την πραγματοποίηση αυτών των σκοπών στο συνέδριο παρουσιάζονται διαλέξεις Ελλήνων και ξένων ομιλητών, διακεκριμένων στον τομέα τους. Στο περιθώριο του συνεδρίου, θα παρουσιαστούν τα νεότερα ευρήματα της εντομολογικής έρευνας στην χώρα μας σε συνεδρίες προφορικών και αναρτημένων ανακοινώσεων (posters). Θα μας απασχολήσουν επίκαιρα ζητήματα όπως η ολοκληρωμένη και βιολογική αντιμετώπιση εντομολογικών εχθρών, οι εξελίξεις στην χημική αντιμετώπιση, νεοεμφανισθέντες εχθροί και εχθροί που βρίσκονται προ των πυλών, θέματα δημόσιας υγείας και ζωονόσων που μεταδίδονται με έντομα. Επίσης, θα αναπτυχθούν δράσεις επικαιροποίησης γνώσεων και ενημέρωσης για τα έντομα.

Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των: Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιφέρειας ΑΜ-Θ, Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ΕΛΓΟ – Δήμητρα, ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής.

Κέντρο αναφοράς η Κομοτηνή

Σημαντικό είναι ότι επιλέχθηκε για την διοργάνωση (που γίνεται κάθε δύο χρόνια) η πόλη της Κομοτηνής, κι αυτό κατέστη εφικτό χάρη και στην επαναλειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής.

Η επίσημη έναρξη έλαβε χώρα τις πρωινές ώρες της Τρίτης 15/10 παρόντος και του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, πολιτικών και φορέων της περιοχής. Την κήρυξη της έναρξης σήμανε η ομιλία του υπουργού που μεταξύ άλλων ευχήθηκε το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής να λειτουργήσει ως «κυψέλη» τουριστικής κι όχι μόνο ανάπτυξης για την ΑΜ-Θ. 

«Τα έντομα στην Περιφέρειά μας αποτελούν κομμάτι του πλουτοπαραγωγικού μας κεφαλαίου, όπως είναι για παράδειγμα η μελισσοκομία και η σηροτροφία, ταυτόχρονα όμως αποτελούν και κίνδυνο για τις καλλιέργειες και τη δημόσια υγεία» είπε στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Χρ. Μέτιος.

Από πλευράς του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δ. Χαρίτου μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η μη ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων έχει δημιουργήσει ανθεκτικότητες και αντοχές στα έντομα, που πρέπει να μελετηθούν και να υπάρξουν απαντήσεις για προβλήματα που δημιουργούνται στη φυτική παραγωγή».

Σε δηλώσεις του έξω από την αίθουσα, ο δραστήριος πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Νίκος Κολάτσος έκανε λόγο για 250 σύνεδρους από Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού και πληροφόρησε ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου «παρουσιάζεται όλη η επιστημονική έρευνα που γίνεται ανά δύο χρόνια από Έλληνες επιστήμονες». Επίσης στο περιθώριο του συνεδρίου υπάρχουν και στρογγυλές τράπεζες, μία εκ των οποίων αφορά στην καταπολέμηση των κουνουπιών, παρόντος και του εκτελεστικού διευθυντή του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών της Καλιφόρνια.

Παράλληλες δράσεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρον

Η οργανωτική επιτροπή δεν θέλησε το συνέδριο να έχει μόνο επιστημονικό χαρακτήρα, αλλά θέλησε να του δώσει τέτοια διάσταση, ώστε να το επισκεφτούν μαθητές κι απλός κόσμος. Με αυτή την στόχευση, ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του συνεδρίου, λαμβάνουν χώρα και δύο παράλληλες εκδηλώσεις ανοιχτές και δωρεάν για όλους.

Η πρώτη είναι μία έκθεση φωτογραφίες με πολλούς συμμετέχοντες και εντυπωσιακές κοντινές φωτογραφίες από γνωστά κι όχι μόνο έντομα. Μπορείτε μάλιστα να ψηφίσετε την αγαπημένη σας, καθώς στο τέλος του συνεδρίου θα γίνουν βραβεύσεις.

Η δεύτερη είναι ίσως η πιο εντυπωσιακή, καθώς αποτελεί μία έκθεση εντόμων, από το εντομολογικό μουσείο Βόλου. Και τις δύο τις επισκέπτονται αυτές τις ημέρες μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού, δείχνοντας ασφαλώς εντυπωσιασμένοι από αυτές.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, 16/10/2019}