Η Τουρκία μετατρέπει τον τρύγο του σταφυλιού σε τουριστική ατραξιόν!

Μία ιδέα που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες και αποφέρει σημαντικά έσοδα εφαρμόζεται τελευταία στη νότια Τουρκία, στις περιοχές Ισπάρτα και Μπουρντούρ. Ο λόγος για την προσέλκυση τουριστών, οι οποίοι συμμετέχουν στον τρύγο του σταφυλιού και βρίσκουν μάλιστα τη διαδικασία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα!

«Οι τουρίστες μαζεύουν σταφύλια, κάνουν βόλτες με τα τρακτέρ στα χωριά, δοκιμάζουν τουρκικό πρωινό και τοπικά παραδοσιακά γεύματα» λέει μεταξύ άλλων στην Daily Sabah, ο αμπελουργός Γιασίν Τσουμπουκτσού, που φιλοξενεί το πρώτο γκρουπ Κινέζων τουριστών για την φετινή περίοδο του τρύγου.

Ήδη όμως, φέτος, από την περιοχή έχουν περάσει πάνω από 40.000 τουρίστες που συμμετείχαν στη συγκομιδή των τριαντάφυλλων ενώ το τουριστικό ρεύμα υποκινείται από τη διάθεση των ανθρώπων «να επιστρέψουν στη φύση και να συμμετέχουν στις αγροτικές εργασίες», όπως λέει ο ξεναγός Ιζέτ Κοτζαμπίκ.

Όλα ξεκινούν στις αρχές του φθινοπώρου, όταν γίνεται ο τρύγος. Όσο “ιερό” είναι το καζάνι για τον Εβρίτη παραγωγό, άλλο τόσο “ιερός” είναι και ο τρύγος. Για την εβρίτικη παράδοση, ο προστάτης του Αμπελιού είναι ο Άγιος Τρύφωνας.

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, με πληροφορίες από τη Daily Sabah, 16/8/2018}