Άξονα σύνδεσης και βιώσιμης ανάπτυξης βλέπουν την αρχαία Εγνατία τα μέλη της Fuorivia

Σε βυζαντινό φρούριο και Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής ξεναγήθηκαν τα μέλη του πολιτιστικού φορέα

Αρχαιολογικούς χώρους και όχι μόνο, στη Ροδόπη και την Κομοτηνή επισκέπτονται αυτές τις μέρες οι συμμετέχοντες στο Egnatia Project του πολιτιστικού φορέα Fuorivia, με στόχο αφενός τη γνωριμία με τους χώρους από όπου περνούσε η Ρωμαϊκή οδός, αφετέρου να μιλήσουν με τους τοπικούς φορείς για τη δυνατότητα ανάδειξής της ιστορικής και πολιτιστικής πορείας της ως σύνδεση με την Ευρώπη και τις περιοχές από όπου διέρχεται.

Άλλωστε θεωρούν πως η εκπόνηση στρατηγικών σχεδίων για τη βελτίωση της πολιτιστικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς μαζί με τη διατήρηση του τοπικού περιβάλλοντος και του τοπίου μπορούν να ανοίξουν την πόρτα της ανάπτυξης μιας βιώσιμης οικονομίας για τις τοπικές κοινωνίες.

Ανάδειξη της αρχαίας διαδρομής και των χώρων γύρω της

Η Fuorivia «περπατάει» τους αρχαίους ρωμαϊκούς δρόμους από το 2000, ξεκινώντας με τη διαδρομή Santiago de Compostela στην Ισπανία, από το 2000 μέχρι το 2006 και συνεχίζοντας με τη Via Francigena (Ρώμη- Καντέρμπουρι) από το 2007 μέχρι το 2012 και τη Via Francigena στη Νότια Ιταλία από το 2013 μέχρι το 2014, πριν ξεκινήσουν να περπατούν την Εγνατία από το Δυρράχιο το 2015.

Η Fuorivia, που σημαίνει έξω από το δρόμο, δουλεύει με το πανεπιστήμιο της Βενετίας, σημείωσε ο Αντιπρόεδρος του φορέα κ. Auro Michelon, ακολουθώντας όλους αυτούς τους δρόμους οι οποίοι αποτελούν μέρος του ίδιου συστήματος δρόμων.

Το φετινό καλοκαίρι διασχίζουν το τμήμα της Εγνατία από την Καβάλα έως τα ελληνοτουρκικά σύνορα, για αυτό και επισκέφτηκαν σημεία της περιοχής μας, ξεκινώντας από τη βυζαντινή γέφυρα στον Ίασμο, και προχωρώντας προς την Κομοτηνή, όπου ξεναγήθηκαν στον ιστορικό πυρήνα της πόλης και το Μουσείο Κομοτηνής.

Όλα αυτά τα μνημεία, σημείωσε, αναδεικνύουν τη σημασία του δρόμου και της παρουσίας του σε όλη την ιστορική του διαδρομή. Για αυτό και πέρυσι πραγματοποίησαν ένα συνέδριο στην Βενετία, όπου προσκάλεσαν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από όλες τις χώρες που περνούσε η αρχαία Εγνατία, μιας και κυριολεκτικά συνδέει την Ανατολή με τη Δύση, αφού η αρχαία Εγνατία ξεκινούσε από την Κωνσταντινούπολη και κατέληγε στο Δυρράχιο, και στη συνέχεια μέσω των άλλων ρωμαϊκών δρόμων ο ταξιδιώτης μπορούσε να φτάσει μέχρι το Καντέρμπουρι στην Αγγλία.

Έτσι όπως οι δρόμοι συνέδεαν την Ευρώπη στο παρελθόν, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό κομμάτι σύνδεσης και στο μέλλον.

Θεωρούν δε πως αυτή η διαδρομή είναι από τις σημαντικότερες στην Ευρώπη, και πως μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τον περιπατητικό τουρισμό.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του φορέα κ. Giulia Motta Zanin σημείωσε πως στόχος τους αποτελεί πέρα από τη γνωριμία με τους διάφορους δρόμους, να προωθήσουν την ανάδειξη της διαδρομής. Φέτος ολοκληρώνουν το ελληνικό τμήμα της Αρχαίας Εγνατίας, και καθ’ όλη τη διαδρομή χρησιμοποιούν GPS και εντοπίζουν όλες τις διαδρομές. Επίσης συζητούν με τοπικούς φορείς για να κατανοήσουν πως μπορούν να βοηθήσουν ώστε να «συνδεθεί» ξανά όλη αυτή η διαδρομή, όπως έχει γίνει με άλλους δρόμους που έχουν περπατήσει.

Συνδέοντας την Εγνατία και πολιτιστικά

Στην περιήγηση ταξιδεύει μαζί με τα μέλη της Fuorivia, και ο κ. Holger de Bruin, από την Via Egnatia Foundation η οποία έχει έδρα στην Ολλανδία, και έχει ήδη εκδώσει ένα βιβλίο για την αρχαία διαδρομή, το “Via Egnatia on Foot”, που περιλαμβάνει το πρώτο μέρος της διαδρομής, από το Δυρράχιο στη Θεσσαλονίκη. Αυτή την περίοδο δημιουργούν το δεύτερο μέρος, από την Θεσσαλονίκη στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο αναφέρεται στις περιπατητικές δυνατότητες που υπάρχουν στις περιοχές αυτές.

Το ίδρυμα έχει πραγματοποιήσει συνέδρια για το θέμα της αρχαίας Εγνατίας, που θεωρεί πως μπορεί να αποτελέσει δρόμο πολιτιστικής σύνδεσης των χωρών από την οποία περνά, και μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον κ. de Bruin, ελπίζουν πως θα μπορέσουν στο μέλλον να πραγματοποιήσουν και μια σειρά συναυλιών, σε «σταθμούς» της αρχαίας οδού, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από όλες τις χώρες.

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr/, του Κώστα Μαρκενδούδη, 3/8/2018}