«Δεν πάει άλλο!» – Μηνύσεις εναντίον της ΕΒΖ στο βόρειο Έβρο

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Γιατί μας κοροϊδεύουν. Σε ποιον θα τα δώσω εγώ τα λεφτά μου; Στα παιδιά μου ή στην εφορία;»

Έτσι διαμορφώνεται το τοπίο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης τουλάχιστον σε ότι αφορά το βόρειο Έβρο, όπως το αντικρίζουν οι ίδιοι οι αγρότες, διαμέσου του Πρόεδρου των Τευτλοπαραγωγών του Νομού, Βασίλη Στεφανακίδη.

Οι παραγωγοί που έχουν «ξεμείνει» με ποσότητες τεύτλων που σαπίζουν στις γωνίες των χωραφιών τους και που δεν μπόρεσαν να καταθέσουν στο εργοστάσιο της Ορεστιάδας, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να βαδίσουν στη δικαστική οδό.

«Καταθέτουμε μήνυση εναντίον της Διοίκησης της ΕΒΖ. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε αυτά που μας χρωστάνε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Έχουμε να πληρώσουμε την εφορία και δεν μπορούμε πλέον άλλο. Μιλάμε πια για κατασχέσεις λογαριασμών», δηλώνει ο Β. Στεφανακίδης, αφού «εξέπνευσε» και η τελευταία προθεσμία που είχαν λάβει από τον παραιτηθέντα Διευθύνοντα Σύμβουλο της Βιομηχανίας Παναγιώτη Καραχάλιο, για πληρωμή τους έως τις 15 Ιουλίου.

Πρόκειται για 92 παραγωγούς, εκ των οποίων οι 40 δεν έβγαλαν καθόλου παραγωγή και οι υπόλοιποι έβγαλαν κατά το ήμισυ. Τα στρέμματα ανέρχονται στις 2.300, ενώ τα χρήματα που τους οφείλει η ΕΒΖ περί τις 320.000 €.

«Ακούμε διάφορα τώρα για ένταξη της Βιομηχανίας στον πτωχευτικό κώδικα. Εμείς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, γιατί αν δεν υπάρχει δικαστική απόφαση για την έκδοση των πληρωμών, αν δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι φταίει το εργοστάσιο που δεν αποζημιώθηκαν, οι αγρότες δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν», επισημαίνει η δικηγόρος των παραγωγών Μαρία Γκουγκουσκίδου.

Πρόκειται όμως για μια χρονοβόρα διαδικασία, που δεν αποκλείεται να διαρκέσει μέχρι και ένα χρόνο, σύμφωνα με την ίδια. «Ανάλογα με τα στρέμματα του καθενός θα κατατεθούν αγωγές και θα πρέπει να γίνει το δικαστήριο. Εγώ τους είπα ότι πρέπει να κινηθούν γρήγορα αν θέλουν να πληρωθούν. Μόνο έτσι θα έχουν αποδεδειγμένες τις απαιτήσεις τους», δηλώνει η Μαρία Γκουγκουσκίδου.

Να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί είχαν καταθέσει και εξώδικο ενάντια στη Διοίκηση της ΕΒΖ πριν από μερικούς μήνες, και τώρα επανέρχονται με αγωγές με τις οποίες διεκδικούν τις αποζημιώσεις τους συν τις ζημιές.

Στο μεταξύ η ΕΒΖ έχει πλέον νέο Διοικητικό Συμβούλιο, με την εξέλιξη αυτή να αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση του τι μέλλει γενέσθαι.

Έχει ναυαγήσει πια η τευτλοκαλλιέργεια στον Έβρο;

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς, κυρίως τους αγρότες, με κανέναν όμως να μην μπορεί αυτή τη στιγμή να δώσει σαφή απάντηση.

Σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων μελών του κ.κ Γεράσιμου Τσιαπάρα, Παναγιώτη Αλεξάκη και Παναγιώτη Καραχάλιου, τους κ.κ. Χρήστο Πούρη, Δαμιανό Βαρέλη και Νικόλαο Αθανασιάδη, συγκροτήθηκε σε σώμα νέο Δ.Σ. και Επιτροπής Ελέγχου, που θα τεθούν προς επικύρωση στην κρίση της επόμενης Γενικής Συνέλευσης.

Διαβάστε εδώ για τη λειτουργία του εργοστασίου στην Ορεστιάδα και το ενδεχόμενο ένταξης στον πτωχευτικό κώδικα.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr/, 30/7/2018}