Ασφαλής για 5 χρόνια η Καπνοβιομηχανία «ΣΕΚΑΠ»

Προχωρεί η μεταφορά 1,6 δις dδολαρίων από τους Ιάπωνες στους Ρώσους, για την ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΣΕΚΑΠ – Ούτε κλείνει, ούτε μειώνεται το προσωπικό της  

Θέμα χρόνου θεωρείται η τυπική μεταφορά του ποσού από την JT International του ομίλου Japan Tobacco στον πρώην πλέον ρωσικό καπνικό κολοσσό Donskoy Tabak (DT), μετά και την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ρωσίας του deal των 1,6 δισ. δολαρίων.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η οποία είχε ανακοινωθεί προ διμήνου, η JTΙ θα αποκτήσει και τα πλειοψηφικά μερίδια της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος Α.Ε.

Πρόκειται για μία εξαγορά, που καταδεικνύει τη δέσμευση της JTI για την Ελλάδα και ενισχύει τη θέση της στην εγχώρια αγορά καθώς αποκτά επιπλέον μερίδιο της τάξης του 3%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες διήρκεσαν πάνω από ένα χρόνο, κατά το παρελθόν και για ορισμένες φορές, η συμφωνία μεταξύ των Donskoy και JTI είχε φθάσει ένα βήμα πριν το τέλος, αλλά τελικά δεν ολοκληρώθηκε.

Αιτία ήταν το γεγονός πως η JTI δε συμφωνούσε να ενταχθεί η ΣΕΚΑΠ στο πλαίσιο μιας τόσο μεγάλης συμφωνίας.

Φαίνεται πως ο ιαπωνικός κολοσσός θεωρούσε ότι η ΣΕΚΑΠ αποτελεί περιορισμένο επιχειρηματικό μέγεθος και δεν είχε θέση σε ένα deal τέτοιου μεγέθους.

Ωστόσο, ο Ιβάν Σαββίδης, επικεφαλής της Donskoy Tabak φέρεται να επέμεινε να ενταχθεί η ελληνική εταιρεία στη συμφωνία, με βασική του επιδίωξη να μην αντιμετωπίσει κάποιο μελλοντικό πρόβλημα η ΣΕΚΑΠ καθώς ως μέρος ενός κολοσσού όπως η JTI θα εξασφαλίζονταν η βιωσιμότητα και η ανάπτυξή της. Σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη η λειτουργία και η βιωσιμότητά της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όσον αφορά τα πρόστιμα της ΣΕΚΑΠ, διεκδικήθηκε και τελικώς αποφασίστηκε να υπάρξουν τα κατάλληλα κεφάλαια, ως μέρος του ποσού της συναλλαγής, προκειμένου να καλυφθεί αυτή η εκκρεμότητα.

Εμπόδιο, το οποίο φαίνεται πως τελικά ξεπερνιέται.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας

Επιπλέον, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης, μεταξύ των υπολοίπων, υπήρξε και προφορική δέσμευση της JTI για τα ακόλουθα σημεία:

  • Η JTI δεν μπορεί να αφήσει να κλείσει η ΣΕΚΑΠ ούτε να μειώσει το προσωπικό της για τα επόμενα 5 χρόνια.
  • Η νέα ιδιοκτησία δεν μπορεί να πουλήσει το ποσοστό στη ΣΕΚΑΠ σε τουρκικές εταιρείες στο μέλλον.
  • •Η JTI οφείλει να ενισχύσει τη συνεργασία της με τη ΣΕΚΕ (Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος) αγοράζοντας εγχώριες πρώτες ύλες καπνού όχι μόνο για τις ανάγκες της ΣΕΚΑΠ αλλά και για την παγκόσμια παραγωγή της.

Τα δύο μέρη της συμφωνίας συζήτησαν επιπλέον το θέμα της διαπραγμάτευσης με τη Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ) και τον Αλ. Κοντό.

{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr, της Ελένης Δούσκα από agronews.gr, 18/7/2018}