Σχεδόν 4.000 επισκέπτες τον χρόνο στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Μαρώνειας

Ανάπλαση του εξωτερικού χώρου του ΚΠΕ με τη βοήθεια μαθητών – Πολλές εκπαιδευτικές δράσεις

Το παλιό δημοτικό σχολείο Ιμέρου, νυν Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης (ΚΠΕ) Μαρώνειας, είναι γνωστό μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών, ωστόσο λίγοι είναι όσοι γνωρίζουν το πλήθος επισκέψεων που δέχεται κάθε χρόνο.

Όπως μας ενημερώνει η υπεύθυνη εκπαιδευτικός του ΚΠΕ Έφη Δούπα, περίπου 3.900 είναι οι επισκέπτες κάθε χρόνο, ενώ πλήθος δράσεων “τρέχουν” αυτό το διάστημα. Το πρώτο τριήμερο του Φεβρουαρίου μάλιστα, με τη συνεργασία μαθητών, θα γίνει ανάπλαση του εξωτερικού χώρου του ΚΠΕ στον Ίμερο.

ΔΡΑΣΗ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ 150 ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΩΝ

Για την δράση ενημέρωσης, μας πληροφορεί πιο αναλυτικά η κα Δούπα. “Θα συμμετάσχουν μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου οι οποίοι παίρνουν ειδίκευση στην γεωπονία, μαζί με καθηγητές του ιδίου τμήματος και ειδικότητας, που θα κάνουν και αρχιτεκτονική διαμόρφωση του αύλειου χώρου και δεντροφύτευση. Δηλαδή θα φτιάξουν κάποιους βραχόκηπους και κάποιες συστάδες δέντρων. Θα χρησιμοποιηθούν περίπου 150 δέντρα, λουλούδια, βότανα, θάμνους, και άλλα, γιατί υπάρχει μεγάλη βιοποικιλότητα”, αναφέρει.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της αναδεικνύει πως “είναι η πρώτη φορά που γίνεται στο ΚΠΕ Μαρώνειας κάτι τέτοιο και, με μια μικρή επιφύλαξη, μπορώ να πω ότι είναι το πρώτο ΚΠΕ που δημιουργεί – με τη συνεργασία μαθητών και όχι με κρατική παρέμβαση – τον αύλειο χώρο του. Ήταν ένας στόχος πολλών χρόνων γιατί, αν γινόταν από επαγγελματίες αρχιτέκτονες και γεωπόνους, αυτό θα κόστιζε πάρα πολύ. Κι εκτός από το ότι θα γλυτώσουμε πάρα πολλά χρήματα, αυτοί οι μαθητές θα δώσουν το μήνυμα πως όταν υπάρχει αγάπη και θέληση, μπορεί να υλοποιηθεί σχεδόν το οτιδήποτε”.

Σε αυτή τη δράση βοηθάει αφενός η Διεύθυνση Αναδασώσεων Ροδόπης με την χορήγηση των δενδρυλλίων αλλά και ο δήμος Μαρώνειας – Σαπών που δίνει το χώμα και πιθανώς τα μηχανήματα.

ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

“Το ΚΠΕ είναι ένα διαφορετικό σχολείο, που γίνεται εκτός των αιθουσών, σε φυσικό και μη δομημένο περιβάλλον. Τα μαθήματά μας αφορούν στην αειφορική εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση των μαθητών αλλά και των φοιτητών”, μας ενημερώνει η Έφη Δούπα για το τι εστί Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης.

Αναφορικά με τις δράσεις που αναπτύσσουν στο ΚΠΕ Μαρώνειας, εξηγεί: “Προσφέρουμε και περιβαλλοντικές επισκέψεις, που γίνονται σε δύο φάσεις: Στην φθινοπωρινή και στην εαρινή περίοδο σχολικών επισκέψεων. Τα παιδιά έρχονται στοχευμένα για συγκεκριμένα προγράμματα”, και στη συνέχεια απαριθμεί ως εξής μερικά από τα προγράμματα που λειτουργούν αυτό το διάστημα:

  • Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – αιολικό πάρκο της Ροδόπης που είναι μέσα στα τρία μεγαλύτερα ευρωπαϊκά
  • Μονοπάτι Ε6 – ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά μονοπάτια που τελειώνει στην Σαμοθράκη
  • Θαλάσσια χλωροπανίδα
  • Προγράμματα με ποδήλατα
  • Επισκέψεις στο μεγαλύτερο υδροτοπικό πάρκο της Ελλάδας στη λίμνη Βιστωνίδα και Ισμαρίδα όπου γίνονται μετρήσεις και παρατηρήσεις πτηνών.

ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΕΣ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Περίπου 3.500 είναι οι επισκέψεις μαθητών κάθε χρόνο, και 400 αυτές των ενηλίκων, κυρίως εκπαιδευτικών. “Σχεδόν σε καθημερινή βάση έρχονται σχολεία από όλη την Ελλάδα και – κατά διαστήματα – από το εξωτερικό. Βάση των στοιχείων επισκέπτονται το ΚΠΕ περίπου 3.500 μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και περίπου 400 ενήλικες ως επί το πλείστον εκπαιδευτικοί, κάθε χρόνο. Ο νομός Ροδόπης και οι όμοροι νομοί Ξάνθης και Έβρου καλύπτουν το 60% της επισκεψιμότητας, ενώ το υπόλοιπο είναι από την υπόλοιπη Ελλάδα. Για παράδειγμα η Κρήτη μας τιμάει με επισκέψεις κάθε χρόνο”, σημειώνει αναλυτικά η κα Δούπα.

ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΩΝΕΙΑ

Όπως είναι σύνηθες σε πολλές υπηρεσίες, έτσι και στο ΚΠΕ Μαρώνειας, υπάρχει υποστελέχωση, την οποία το τριμελές προσωπικό αντιπαλεύει με αγάπη για το αντικείμενο και για τον τόπο.

“Είμαστε τρεις μόνο συνάδελφοι, δηλαδή σχεδόν οι μισοί από όσους προβλέπεται. Οπότε, αν βγάλετε τη δικιά μου δουλειά που είναι και διοικητική, η καθαρά παιδαγωγική δουλειά είναι σε …δυόμιση άτομα. Αλλά είμαστε παλιά ομάδα και υπάρχει πολύ μεγάλη αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε. Αν και δεν είμαι από την Μαρώνεια, την έχω αγαπήσει ιδιαιτέρως”, καταλήγει η υπεύθυνη του ΚΠΕ Έφη Δούπα.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 25/1/2018}